Mitt London: Journalisten Cajsa Lykke Carlson

Oct 12, 2016 by

Share Button

Namn: Cajsa Lykke Carlson

Ålder: 33

Flyttade till London: 2002

Yrke: Journalist

Bor i : De Beauvoir

 

cajsa-med-columbia-road-blommro-1

Cajsa Lykke Carlson är journalisten med en förkärlek till design, inredning, konst och mode, och hon jobbar med att skriva om just detta, med bas i London. Cajsa har skrivit för stora namn som Cool Hunting och WGSN, och har varit RES’ Londonkorrespondent sedan 2009. För RES skriver hon också bloggen London Calling, fylld med tips på roliga saker att göra i staden.

 

Hur kommer det sig att du hamnade i London?

Jag är från Arlöv utanför Malmö och var väldigt inne på engelsk musik och mode när jag gick på gymnasiet, så det var självklart för mig att jag skulle flytta hit i ett halvår. Det blev till fler och fler år och sedan universitet och jobb här.

 

screen-shot-2016-09-21-at-08-23-22

Cajsa i Hackney Wick

 

Du har jobbat som frilansjournalist i snart tio år. Vad har varit den bästa aspekten med yrket?

Att jag får skriva om så himla mycket spännande och olika saker. Som Clerkenwell Design Week och OS-stadions nydesign. Jag har också fått resa en hel del med jobbet, vilket är superkul! Men snart ska jag faktiskt börja på ett mycket roligt heltidsjobb.

 

Vad har varit de största utmaningarna, och hur har du tagit dig igenom dem?

Pengar är alltid den största utmaningen när man frilansar i London. Jag tror att bästa sättet att få jobb är att vara öppen för nya kontakter – man vet aldrig när det kan leda till jobb! Och så ska man inte jobba gratis.

 

Vad skulle du göra om du inte jobbade som journalist?

Jag har faktiskt ingen aning, det har alltid varit det enda jag velat göra!

 

Vad är meningen med livet för dig?

Att ha människor man står nära och att de vet om att man älskar dem.

 

Har du någon förebild?

Jag har ingen särskild förebild, men jag tänker ofta på hur tacksam jag är för alla kvinnor genom tiderna som kämpat för våra rättigheter och slagit sig fram i mansdominerade yrken.

 

Vad gör du för att tanka positiv energi?

Går långa promenader eller cyklar i London! Helst i någon av stans alla parker, eller längs med underbara Regent’s Canal.

 

screen-shot-2016-09-21-at-08-26-02 screen-shot-2016-09-21-at-08-26-15 screen-shot-2016-09-21-at-08-26-34

Regent’s Canal

 

Vad gör dig arg?

Racism och kvinnohat, så klart, och folk som inte fattar att båda sakerna fortfarande är riktigt stora problem för väldigt många människor.

 

Om du skulle skriva ett brev till ditt 18-åriga jag, vad skulle det stå?

Kanske “du passar bättre i din naturliga hårfärg”?

 

Vart ser du dig själv om tio år?

Arbetandes som redaktör på en hemsida eller tidning, med lägenhet i London och sommarhus i Sverige. Jag tror och hoppas att jag fortfarande jobbar med något jag älskar.

 

Vad är det bästa med området där du bor?

De Beauvoir är väldigt, väldigt vackert arkitektoniskt sett, med gamla viktorianska hus, och så älskar jag att det är som en liten by där jag känner mina grannar och brevbäraren! Och så har De Beauvoir Deli det bästa kaffet och den lyxigaste maten, och Sweet Thursday de godaste pizzorna.

 

screen-shot-2016-09-21-at-08-31-14 screen-shot-2016-09-21-at-08-31-24

De Beauvoir

 

Vart skulle du vilja bo om du inte bodde i området där du bor (och varför)?

Om pengar inte var ett problem skulle jag såklart vilja ha ett hus i jätteparken Hampstead Heath! Jag gillar annars Clapton i östra London, där många av mina kompisar bor, och mitt drömhus skulle nog egentligen ligga vid Regent’s Canal vid Victoria Park.

 

screen-shot-2016-09-22-at-22-03-59

screen-shot-2016-09-22-at-22-04-14

Cajsas trädgård och köksfönster

 

Vad älskar du mest med London?

Att det alltid händer så många intressanta saker här. Varje kväll i veckan kan du gå på utställningar och events, äta god mat från precis varsomhelst i världen eller gå på billig bio. Och så älskar jag att det är en sån smältdegel av olika kulturer – jag har verkligen träffat kompisar från hela världen i London.

 

screen-shot-2016-09-22-at-22-08-02 screen-shot-2016-09-22-at-22-08-25

 

Något du ogillar med London?

Huspriserna och hyrorna. Alltid huspriserna och hyrorna.

 

Vart tar du en date du vill imponera på i London?

Åh, det finns så många bra dateställen här… God’s Own Junkyard  eller Loading Bar en kul bar som har en massa olika tv-spel och brädspel, om man vill ha något kul att göra tillsammans. Rawduck om det är en middagsdate, och såklart mysiga The Richmond – gå på deras happy hour och ät ostron!

 

screen-shot-2016-09-22-at-21-57-35

screen-shot-2016-09-22-at-22-01-27

God’s Own Junkyard och Ostron på The Richmond

 

Hur spenderar du en regnig dag i London?

Gärna shoppandes på inomhusvintagemarknaden Alfie’s Antiques Market, med att titta på konst på Switch House, eller i en mysig fåtölj på Electric Cinema eller Genesis Cinema. Eller så går man helt enkelt till puben; jag gillar The Spurstowe och The Prince.

 

screen-shot-2016-09-22-at-22-03-15

screen-shot-2016-09-22-at-22-05-47

Switch House

 

Beskriv en lyckad utekväll för dig i London.

Vi börjar med jättegod och billig mat på en av de många vietnamesiska restaurangerna på Kingsland Road i öst – här får man dessutom ofta ta med egen öl. Min favorit är Loong Kee, lite stökigt ställe men väldigt god mat. Sen fortsätter kvällen på en pub, kanske The Victoria som ofta har liveband, innan vi drar vidare till en klubb där nån av mina kompisar DJar (jag gillar Ridley Road Market Bar och Moth Club. Kvällen slutar med husfest och drinkar i en trädgård, eller på någons tak med utsikt över Londonnatten.

 

screen-shot-2016-09-22-at-22-11-58

The Victoria

 

Vart kurerar du dig dagen efter?

Med ramensoppan på Tonkotsu East eller en Full English på Jones & Sons.

screen-shot-2016-09-22-at-22-05-07

Full English på Jones & Jones

 

Hur tillbringar du helst en söndag i London?

Med att strosa runt på blomstermarknaden på Columbia Road! Här är det riktigt roligt att spana på folk eftersom alla samlas här, bakfulla hipsters såväl som familjer. Ta en söndagsöl på fina puben The Royal Oak också.

 

screen-shot-2016-09-22-at-22-09-26

 

Ditt bästa smultronställe som turisterna missar?

Regent’s Canal, helt klart. Gå från Angel, Islington till Victoria Park längs med kanalen och sväng inom roliga Broadway Market, som har fina pubar och en marknad på lördagar. Om man vill fortsätta längre österut så är det jättemysigt att gå upp till Hackney Wick och äta pizza på Crate Brewery.

 

Mest överskattade turistattraktion i London?

Hmm, alla? Har faktiskt inte varit på jättemånga.

 

Bästa stället för människospaning?

Alla marknader i öst! Broadway Market, Columbia Road Flower Market, som sagt, och Chatsworth Road Market.

 

Bästa brunchen?

Gillar Hoi Polloi, restaurangen på Ace Hotel, för en finare brunch.

 

Bästa middagen?

Jag är fortfarande svårt förälskad i My Neighbours the Dumplings.

 

screen-shot-2016-09-22-at-22-07-35

My Neighbours the Dumplings

 

Vart går du helst och shoppar?

På vackra, anrika varuhuset Liberty. Det ligger vid Carnaby Street i en underbar byggnad och säljer designmärken. Inte billigt, men det är jättetrevligt att bara gå runt och titta på saker här, eller ta en kopp te i caféet.

 

Du får 100 pund och måste bränna dem på en dag. Hur skulle du använda dem? (Du får inte handla kläder)

Jag skulle nog bränna allt på en middag för två på nån knasig restaurang; är väldigt sugen på att prova Kojawan på Hilton Metropole.

 

Ditt bästa Londonminne?

Jag har haft så hemskt mycket kul under de fjorton åren jag har bott här att det är svårt att bara välja ett! Men ett kul minne, som är väldigt London, är en date med ett ex som gick från middag på en japansk restaurang till en fest i en gigantisk lagerlokal i Bow, som hade rymdtema och bilder av universum projicerade på väggarna. Alla var utklädda och målade sig med självlysande ansiktsfärg, och utanför lokalen gled kanalen fram i mörkret. Ett annat superminne är från tidigare i år, när jag fick ta hem mina kattungar från min kompis Kajsa.

 

screen-shot-2016-09-22-at-22-12-52 screen-shot-2016-09-22-at-22-12-40

 

Vad saknar du i Sverige? (förutom vänner och familj)

Trägolv, lägenheter utan fukt, och lösgodis!