Mitt London: Kampanjstrategen och mamman Joanna Kindeberg

Feb 11, 2020 by

Share Button

Namn: Joanna Kindeberg
Yrke: Kampanjstrateg på Change.org
Tid i London: Sedan 2o10, snart i 10 år!
Bor: Brockley, sydöstra London

 

Berätta om när och varför du flyttade till London? 

Jag flyttade till London hösten 2010, snart tio år sedan. Jag bodde i Dublin efter studenten och bestämde där att jag ville plugga utomlands, och London verkade vara den perfekta studentstaden. Jag gjorde en BA i Media & Communications på Goldsmiths, University of London och älskade det! Jag specialiserade mig i journalistik men lärde mig också otroligt mycket om politik och media som jag fortfarande har användning av idag. Goldsmiths ligger i New Cross i Sydöstra London och jag bor fortfarande kvar i den delen av stan.

 

Vilken del av London bor du i och vad är det bästa med att bo där? 

Jag bor i Brockley i sydöstra London. Det är ett mysigt område i zon 2, omringat av New Cross, Peckham och Forest Hill. Det finns så mycket som är bra med att bo här! Många fina parker, och eftersom det ligger nära Goldsmiths är det ganska ‘arty’ och det bor många konstnärer/musiker/media människor här. Vi har många små ‘independent’ shops, cafeer och lokala festivaler. Och så finns det otroligt många barnfamiljer vilket är ett plus då jag har en liten dotter.

Jag och Selma i Brockley 

 

Berätta lite om ditt yrke i London!

Jag jobbar som Campaigner (kampanjstrateg) på change.org. Change.org är världens största öppna platform där vem som helst kan starta en kampanj om något de vill förändra. Vi har nästan 250 miljoner användare globalt och varje timme så vinner en kampanj som startades på change.org!

 

Mitt jobb är stötta personer som startar kampanjer på vår sajt. Grunden av varje kampanj är en namninsamling, s.k. ‘petitions’. Jag hjälper ‘petition starters’ med råd och ideer, t.ex. att jobba med media, sociala medier, strategi runt kampanjen och helt enkelt hjälper dom att berätta deras historia för världen. Det är ett otroligt roligt jobb. Låter klyschigt, men ingen dag är detsamma. Det  är fantastiskt inspirerande att jobba med ‘vanliga’ människor som upplevt orättvisa och bestämde sig för att göra något åt det. Jobbet är också en bra mix av sådant jag gjort innan, såsom journalistik, kommunikation och social förändring/påverkan. 

 

Hur ser den branschen ut, just i London? 

Just det vi gör finns det inga många aktörer som gör, men jag kan berätta lite mer om hur landskapet inom kampanj/politik ser ut. Storbritannien är ett samhälle med otroligt stora klyftor. Det finns inte alls samma sociala välfärdssystem som i Sverige, vilket har skapat en stor civilsektor som får göra jobbet staten egentligen borde göra. De senaste åren har regeringen infört stora och drastiska nedskärningar i den offentliga sektorn, s.k. ‘austerity’, vilket gör att det finns väldigt lite resurser till vården, skolor, bibliotek etc, och på många ställen i detta landet är människor otroligt utsatta.

Sen är det ju också en politisk mittpunkt och med Brexit så händer det otroligt mycket inom politik! Innan detta jobbet jobbade jag som digital kommunikatör for The Green Party. Jag jobbade bl.a. Under EU-folkomröstningen och under nyvalet 2017. Under den tiden lärde jag mig mycket om politik och framför allt om hur många orättvisor det finns här (och över hela världen!).

Det finns så mycket som gör mig rasande med det här landet; t.ex. har vi otroligt dålig miljöpolitik, ett odemostratiskt valsystem, och ett otroligt tufft klimat för migranter (speciellt efter år av regeringens s.k. ‘hostile environment’ program – googla det och ‘Windrush Scandal’!). Jag sitter i styrelsen för en lokal välgörenhetsorganisation som hjälper flyktingar och migranter och det är inte klokt hur illa detta samhället behandlar de allra svagaste.

 

Men det finns också ett otroligt engagemang och en stor aktivism som det är fantastiskt att få vara del av! Kommer alltid minnas när jag studerade och deltog i de stora studentdemonstrationerna och nu är miljöstrejkerna, inspirerade av Greta, sa fantastiskt att se. Vill man jobba inom Brittiska civilsektorn eller politik så är London ett väldigt bra ställe. Fast det är inte nödvändigtvis en bra sak – det borde finnas fler mediaorganisationer och stora civilaktörer i andra delar i landet som oftast glöms bort i den offentliga debatten. 

 

Jag och kollegor tillsammans med Maya & Gemma som startat en kampanj som handlar om street harassment

 

Hur ser en typisk dag i ditt liv ut? 

Jag har en dotter, Selma, som precis fyllt 2, så har jag tur vaknar hon runt sju och då går vi upp. Jag brukar åka till jobbet runt halv åtta för att kunna gå tidigare på eftermiddagen. Jag har en bra pendling, tar overgrounden till Shoreditch High St. På tåget brukar jag läsa/lyssna på nyheterna och kolla Twitter för att hålla mig uppdaterad. Ser jag några intressanta saker så skriver jag ner dom för det kan vara användbart i jobbet. Vårt kontor ligger på Old St, precis vid Hoxton – superbra område att jobba i med många cafeer och små parker. 

 

Min dag ser olika ut beroende på vilka kampanjer jag jobbar med. Kanske skriver jag om lite texter, spelar in en video for sociala medier, hjälper till med att skriva en debattartikel eller pitcha stories till media, eller har möte med ‘petition starters’ for att diskutera deras kampanjstrategi. Just nu jobbar jag bl.a. med två unga systrar som vill ha en ny lag mot trakasserier mot kvinnor på offentliga platser (‘street harassment’), hyresgäster som håller på att vrakas for att en miljardär vill bygga lyxhus, och en kroniskt sjuk ung kvinna som regeringen vill deportera. Change.org har teams i 18 länder, så ofta har vi videomöte med andra globala team for att höra om deras erfarenheter eller diskutera hur vi kan jobba tillsammans.

 

Vid 16.30 halvspringer jag mot stationen för att hinna hämta upp min dotter innan 17.30. Hon går hos en childminder, typ som en ‘dagmamma’ (fast just denna är en man) två dagar i veckan. Resten av dagarna är min partner hemma med henne, det är ovanligt här att pappor är hemma med barn på det sättet. Men han är frilansare så vi har kunnat lösa det så.

Mellan 17.30 och 20 är det full fart med att fixa mat, bad, bok, välling och säng. Sen kollar jag nyheterna kl 10 och lägger mig 10.30 (nej det gör jag typ aldrig jag fastnar alltid framför TVn men om jag skriver så kanske det händer någon dag!).

Sen börjar allt om igen!

 

Vad gör du helst när du inte arbetar? 

Mellan ett heltidsjobb och familjeliv finns det inte så mycket tid till annat! Men jag försöker göra yoga och balett när jag har tid, vilket tyvärr inte är så ofta.  På lördagar tar jag Selma till svensk ‘lördagsskola’ vilket har varit toppen för att hålla svenskan uppe med henne (hennes pappa är britt). Helst tar vi det lugnt på helgerna, träffar vänner som bor häromkring, går på puben eller till en park. Jag älskar att fynda second hand och försöker utforska så många loppisar och second hand affärer som möjligt. Men min absoluta favoritgrej att gå ner på ett cafe nära oss och dricka kaffe och dela en brownie med Selma!

 

Jag dansar på scen med min balettklass.

 

Hur ser framtiden ut för dig de närmsta åren? 

Det värsta med att komma från Sverige är att man vet hur stor skillnaden mellan kostnader för barnomsorg! Så det är något av en pågående diskussion hos oss om vilket land man borde bo i med barn. Jag är öppen för framtiden men samtidigt är London en rolig stad att ha barn i! Jobbmässigt kommer jag förhoppningsvis jobba inom social förändring eller kommunikation, kanske i en ledarroll eller som frilansare.

 

Vad är det bästa med London? 

Svår fråga! Allt som finns att göra. Att det finns alla sorters människor som för det mesta lever med varandra i respekt och harmoni.  Har du en passion så kan du med allra största säkerhet hålla den i liv i London! Jag började dansa balett igen efter ett långt uppehåll och uppträdde till och med inför publik. Karriärsmässigt kan det också vara ett fantastiskt ställe. När jag flyttade hit visste jag inte riktigt vad jag ville göra men sex år senare satt jag i BBC studios med en partiledare klockan fem på morgonen precis i stunden då Brexit blev ett faktum. 

 

Langa dina bästa Londontips! Vad får en turist (eller hemmahörande!) inte missa? 

Gå! Jag hatar tunnelbanan så går helst i centrala London, eller tar tåg om det finns. !
Ladda ner Citymapper för att se olika resealternativ. 

Om du bara har några dagar så skulle jag i alla fall promenera från London Bridge (via Borough Market) längst med Southbank, Waterloo, över bron vid Westminster och sen via Downing St (där premiärministern bor) till Soho.

En annan fin promenad är längst med kanalen, kanske börja i Islington/Angel och gå mot Hackney, antingen Shoreditch och Brick Lane/Columbia Road (på en Söndag) eller Broadway Market (Lördag).

Är du på jakt efter en inte så turistig pub så googla efter din närmaste ‘Sam Smith pub’, det är en bryggerikedja som driver mysiga och relativt billiga pubar!

Skippa London Eye etc och åk upp till högsta våningen shoppingcentret vid St Pauls för att få gratis utsikt på deras takterass. 

Om du vill upptäcka Sydöstra London rekommenderar jag Brockley Market, Horniman Museum, Deptford Market och att äta svingod kinesisk mat på Silk Road i Camberwell eller kolla charity shops i  East Dulwich