Mitt London: Komikern Lisa Klevemark

Nov 4, 2019 by

Share Button

 

Namn: Lisa Klevemark
Yrke: Komiker och skådespelerska
Tid i London: Sedan 2004, i femton år
Bor: På en kanalbåt

 

Berätta om när och varför du flyttade till London? 

Jag flyttade hit som au-pair 2004, direkt efter studenten. Hade sjukt mycket hemlängtan men hade ju bestämt mig för att vara kvar i ett år. Sedan kom jag in på en ettårig kurs på LAMDA (prestigefull dramaskola) och det kunde jag ju inte tacka nej till, så jag blev kvar ett år till. Där blev jag tillsammans med en kille och då kunde jag ju inte åka härifrån. När det tog slut mellan oss hade jag bott i London i fem år och rotat mig. Känns märkligt att jag har bott här i femton år nu – det var inte alls meningen! 

 

Vilken del av London bor du i och vad är det bästa med att bo där? 

Jag bor på en kanalbåt. Vi måste flytta den varannan vecka och förflytta oss över ett ganska stort område. För det mesta befinner vi oss någonstans mellan Angel och Cheshunt, på Regent’s Canal eller floden Lea. Det bästa med att bo så är att det finns ett riktigt community bland båtfolk – man hjälper varandra, hejar, lär känna folk. Förut har jag nästan aldrig haft kontakt med mina grannar, men med båtfolk är det lätt att snacka lite eller ta en öl tillsammans, trots att vi alltid byter grannar varannan vecka. 

 

Regents Canal i vintras

 

Berätta lite om ditt liv som komiker/skådespelare!

Det är väldigt varierande! Det går från noll till hundra på en sekund. Ena dagen rollspelar jag som simulerad patient med bipolär sjukdom när läkare ska examineras, nästa dag är det audition för en roll som viking i ett videospel, och nästa dag är det tyst och lugnt som i graven. Jag älskar att stå på scen och uppträda, men mycket av det runtom – comedy admin som jag kallar det – skulle jag gladeligen hoppa över eller låta någon annan sköta.

 

Hur ser den branschen ut, just i London? 

Hård konkurrens, förstås, men samtidigt är det ju här möjligheterna finns. Som komiker kan man uppträda varenda kväll om man vill – det är lätt att få scentid. Jag kan egentligen inte jämföra det med hur det är i Sverige, för det har jag ingen aning om!

 

Jag lär läkare hur man bemöter patienter

 

Hur ser en typisk dag i ditt liv ut? 

Jag vaknar halv sju med min sambo och vi äter frukost tillsammans innan han sticker till jobbet. Jag ligger kvar i sängen en stund med mitt kaffe och kollar på youtube-videor. Sedan går jag ut till någon park och tränar och hoppas att någon hund ska springa fram till mig och vilja bli klappad. Det händer ganska ofta – idag kom det faktiskt en bulldog och stal en av mina hantlar! Sedan blir det comedy admin, översättningsjobb och jobbsökning i stort sett hela dagen, innan jag ger mig iväg till kvällens gig eller repetition. Sedan hem och godnatt!

 

Vad gör du helst när du inte arbetar? 

Jag har ju gjort mitt största intresse till mitt jobb, så det är svårt att säga. På ett sätt jobbar jag nästan jämt. Men min sambo är före detta cirkusartist och försöker lära mig lite enklare akrobatik vilket är väldigt roligt. Jag lär honom svenska också – bland annat är han väldigt förtjust i att säga ”puss puss” i de mest opassande sammanhang.

 

Efter en föreställning

 

Hur ser framtiden ut för dig de närmsta åren? 

Jag har spelat min soloföreställning ”Lisa Klevemark Waits for the Green Man (before crossing the street)” på Camden Fringe festival nu i augusti, och förhoppningsvis blir det på flera andra festivaler. I september gifte jag och min sambo mig och sedan åker vi till Australien över vintern. Om några år har vi förhoppningsvis sparat ihop tillräckligt mycket pengar för att köpa en finare båt (lägenhet är ju inte att tänka på i den här stan) och så skaffar vi en hund. Och jag blir berömd komiker förstås.

 

Vad är det bästa med London? 

Förlåt mig om jag låter som en klyscha, men mångfalden. Jag gillar det jättemycket, Hela världen finns i den här stan. Och snälla människor som gärna vill skämta lite med en. Jag tycker inte det stämmer att London är ogästvänligt eller att människor är kalla.

 

Langa dina bästa Londontips! Vad får en turist (eller hemmahörande!) inte missa? 

Jag måste slå ett slag för den så kallade alternativa komedin, som jag är del av. Det finns hur många vanliga stå-uppkvällar som helst där du kan höra snubbar prata om Tinder och hur jobbig deras chef är. Vill du se något nytt, testa komedikvällar som House of Idiot, Lost Cabaret, Mystery Meat, Tutti Frutti Cabaret och Stupid Sunday. Eller kom och se min föreställning förstås!