Mitt London: Kosmopols grundare Fredrik Olsson

Jul 22, 2020 by

Share Button

Namn: Fredrik Olsson
Yrke: Bartender och restaurangägare
Tid i London: 24 år
Bor: Chelsea
Instagram: @freddieolsson

 

Berätta, varför befinner du dig i London?
Jag kom till London för att utbilda mig till bartender och sen åka hem för att studera sport-terapi. Kursen gick kanon och fick därefter jobb direkt. Och älskade såklart London. Så jag bestämde mig för att stanna “ett tag”. Fyra månader, som då var tanken, har nu blivit 24 år.

  
Hemma är….?
London, men Sverige finns i mitt hjärta och kanske är det “hemma-hemma“….. Jag kommer ursprungligen ifrån Ludvika i Dalarna.

 

Vad är det bästa med Chelsea?
London är grymt med alla sina områden, det finns ju så många… Jag hamnade i Chelsea tidigt och fastnade sedan här. Det är grönt och dess låga, “klassiska” Londonhus är verkligen charmen med just Chelsea! Älskar att besöka andra områden dock, för inspiration och att utforska dess sevärdheter, barer och restauranger.

Men ska man tala om Chelsea så är ett smultronställe Brompton Cemetery. Det är perfekt för en promenad och att lufta sina tankar! Stället osar historia och många filmer har spelat in scener där. Det skiftar också skepnad över årstider – definitivt värt ett besök, året om!

 

Fredrik in action @Kosmopol

 

Vad jobbar du med?
Jag driver Kosmopol sen 2002. Det är en svensk cocktailbar beläget i Fulham. Sen är jag mångsysslare. Jag kommer att öppna en restaurang i Hamburg senare i år, bland annat. Jag jobbar mycket med produkter, just nu Gin D’Azur, L’Orbe vodka och Ballantines. Utöver det, har jag även en “pop up” restaurang vid namn Skandilicious, som erbjuder julbord här i London.(Kosmopol fyllde 18 år den 20 juli! Grattis!)

 

Hur har ditt arbete förändrats, i och med rådande kris?
För tillfället utövar jag ingen bartending, eftersom Kosmopol håller stängt sedan den 23 mars på grund av corona. I skrivande stund bevakar vi händelseförloppet och förbereder för öppning så fort läget tillåter. Kosmopol är delvis cocktailbar, men också klubb och jag vill därför kunna öppna båda samtidigt. Tidigt september är min nuvarande uppskattning – jag hoppas att det snart ska gå!

 

Beskriv en vanlig dag…
Innan corona bestod dagen av jobb, träning och ett försök att hinna umgås med vänner. Nu blir det mycket långpromenader, sedan spenderar jag mycket tid med att förbereda för nyöppning av Kosmopol. Jag hinner också med träning, samt att hålla kontakten med nära och kära.

 

“Det finns fantastiska platser i London där man kan stanna upp och
njuta en stund – här på Brompton Cemetery”

 

Vilka butiker handlar du i?
Harrods! Framförallt på deras matavdelning. Annars Selfridges och området kring Carnaby Street med alla små butiker som finns där, men också Liberty’s! Här kan ni läsa mer om Londons varuhus.

 

Vilka är dina smultronställen?
Det finns en uppsjö… Men en dagstur till Richmond med Thames-båten är supermysigt och verkligen att rekommendera. Eller varför inte njuta av solnedgången från Primrose Hill? Utöver det så är Greenwich Meridian en fröjd för ögat på våren!

 

“Dinner @Hide, med lyxigt vinpaket!”

 

Vilken är den bästa måltiden du haft i London?
En av de bästa var på restaurangen Hide vid Green Park. Jag körde på en 7-rätters sample-menu tillsammans med ett exklusivt vin-paket… Helt fantastiskt! Servicen, maten och kombinationen av vinet med maten. 5-stjärnigt!

 

Hur spenderar man bäst en helg? (en aktiv helg)

Det blir en aktiv helg! På fredagskvällen går man till Kosmopol där jag jobbar och testar supergoda drinkar! Sen äter man och dansar vidare i Chelsea… För att på lördagen vakna i god tid och köra ett HIIT-pass på ett av Londons alla grymma gym! Eller varför inte lira en innebandyträning med mitt lag, London Sharks?

 

Därefter går man vidare för brunch och shopping, och ett glas champagne på en av Londons alla fina barer mot slutet av dagen. Ät sedan en middag kring Berkley Square, för toppmat! Kanske lite dans igen därefter? Listan över klubbar och krogar i London är lång…. Det finns hur många som helst!

Väck dig själv med en promenad i Hyde Park på söndagsmorgonen och slappna av med film eller serie och god mat framåt kvällen…. Jag planerar veckan med min Therese i samband!

“Mysigt med promenad-dejt! Och det funkar utmärkt
i dessa tider. Jag och Therese!”