Mitt London: Linnéa Berglund

Oct 30, 2018 by

Share Button

Namn: Linnéa Berglund

Ålder: 27

Yrke: Planner på reklambyrån Leo Burnett

Instagram: www.instagram.com/linneabe

 

Du bor nu i London för andra gången, kan du berätta lite om när och varför du flyttade tillbaka?

Första gången jag flyttade till London var precis efter studenten 2010, då var jag här ett år och jobbade som au pair. Bodde i värdfamilj, hängde med andra svenska au pairer, gjorde vad jag tänker är ganska typiska au pair-grejer. När jag lämnade i juli planerade jag att flytta tillbaka redan till vintern och skaffa ett “riktigt” jobb, prova på ett annat Londonliv. Sen träffade jag min (numera) fästman och det blev inte så, istället hamnade jag i Stockholm, Skåne och San Francisco innan vi ännu en gång började kika på att flytta. Den största anledning var faktiskt att vi inte kunde vara kvar i USA på grund av visum men inte riktigt var redo att flytta hem till Sverige, och kände att London var ett bra mellanting. Engelskspråkigt, bra karriärmässigt, en stad som jag velat tillbaka till och han alltid älskat men inte bott i än. Så han åkte i förväg i januari 2017, medan jag var tvungen att skriva min c-uppsats i Sverige och ta examen innan jag följde efter i juni.

 

Berätta mer om ditt jobb inom reklam?

Jag har en kandidat i strategisk kommunikation och var väldigt bestämd på vilken typ av jobb jag ville leta efter när jag kom hit, planner på en reklambyrå. Det visade sig snabbt att det allra bästa, och i många fall enda, sättet att få ett sådant jobb var att gå genom ett sk. grad scheme. Det innebär att en byrå tar en ett gäng nyexaminerade för en riktig anställning, men med lite svängrum för att man till en början är där för att lära sig. Jag lyckades knipa en plats på Leo Burnett, som är en av de större byråerna i London, och nu har jag varit där i drygt ett år. Sedan grad schemet slutade någon gång i februari jobbar jag mest med Arla (Lurpak och Castello), med lite olika småprojekt och nya pitcher och ibland med McDonalds, som är vår största kund. Planning innebär att man jobbar med strategi, vilket för min del betyder mycket research, att försöka förstå människor och kultur och inspirera kreatörerna som skapar själva kampanjen för att den ska bli effektiv och intressant.

 

Har du några spännande jobbprojekt på gång just nu?

Jobbet på reklambyrå är väldigt varierande i intensitet, och just nu är jag inne i en superintensiv period. Jag lägger mycket tid på pitcher (att få in nya kunder till byrån) vilket är otroligt tidskrävande och samtidigt måste det vanliga jobbet rulla på. Tyvärr är det ju så tråkigt att man inte riktigt kan snacka om projekt som inte är lanserade än…

 

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Några dagar i veckan försöker jag ta mig upp strax efter sex för att hinna till gymmet innan jobbet, för att sen ta bussen mot Chancery Lane där kontoret ligger. Där käkar jag frukost och börjar beta av dagens jobb, med en paus för lunch när jag gärna tar mig ut på en promenad. Vi bytte kontor i början av året och det finns fortfarande massor att upptäcka i området, speciellt för någon som mig, som är något av en historienörd. När dagens jobb är gjort, vilket oftast brukar vara runt sex-tiden, tar jag bussen eller tunnelbanan hemåt, det tar mellan 40 – 60 min. Där väntar matlagning, middag och någon serie tills jag däckar. Ibland byts hemmakvällen ut mot middag någonstans i Brixton eller stan, eller en drink med kollegor eller vänner om jag känner mig äventyrlig. Inte superspännande eller glamoröst, det är definitivt mer work hard än play hard just nu.

 

Vilken del av London bor du i?

Jag bor söder om floden mellan Clapham North och Brixton, Stockwell-ish.

 

Kan du berätta lite om området och det bästa med att bo där?

Jag älskar att bo i Brixton. Senast igår kväll strosade jag igenom centrum och kände genuint att jag bara ville krama om hela stället för att jag gillar det så mycket. Det låter ju märkligt, men Brixton gör något med en. Det finns en otroligt levande kultur med människor från många olika länder, med olika bakgrunder och etniciteter. Det finns fantastisk mat från hela världen, närhet till Brockwell Park, ett lokalt bryggeri och alltid något som händer. Jag har väldigt svårt att se att vi flyttar härifrån så länge vi är kvar i London och jag oroar mig redan lite för hur vi ska hitta en plats som är ens i närheten i Sverige.

 

Vad gör du på fritiden?

Jag försöker upptäcka så mycket av London och dess omgivningar som bara möjligt, i allt från att ta en ny väg hem från jobbet till att ta bussen/tuben/tåget bort från stan för att fly smog och sirener i Brighton eller Richmond. Jag går på en del konserter och andra föreställningar, älskar musikaler och önskar att jag hade råd att gå på en i veckan minst… Försöker även beta av de flesta större museerna och går gärna tillbaka om det är någon intressant utställning, Museum of London (både Docklands och det vanliga) kommer alltid vara en favorit. Jag tänkte även försöka ta upp dansen igen, något jag försummat i typ fem år, så just nu samlar jag mod att gå iväg till Pineapple Studios för min första dansklass.

 

Hur ser din perfekta helg ut?

På fredagskvällen tar jag en öl med några kollegor och min kille (våra kontor råkar ligga bredvid varandra), när tröttheten slår till går vi och köper mat och plockar med oss hem. Sen tillbringar vi resten av kvällen på terrassen och när det blir för mörkt kryper vi ner i sängen och tittar på Taskmaster tills jag somnar mitt i ett avsnitt.  På lördagen vaknar jag ganska tidigt, går ner till bageriet och köper bröd och croissanter och dukar upp en rejäl frukost. Vi sitter ännu en gång ute på terassen bland alla tomatplantor och solrosor, för det är redan 20 grader varmt. Resten av dagen upptäcker vi någon ny del av staden, eller ett ställe vi inte varit på länge. Promenerar runt, tar en dryckespaus någonstans, kikar på människor. På kvällen möter vi upp ett gäng vänner och käkar och kanske ser en comedy eller impro-föreställning på någon pub. Vi blir superpeppade och bestämmer oss för att vara lite spontana och avsluta kvällen på något dansgolv i en pubkällare. Söndagen spenderas strosandes runt i Brixton, genom marknaden och upp till Herne Hill och Brockwell Park. Vi har givetvis plockat med oss picknick och slår oss ner i skuggan där vi ligger och läser, lyssnar på podcasts och bara är. På eftermiddagen går vi och äter söndagsmiddag och sen är det glass framför en film som gäller.

 

 Hur länge ser du dig själv stanna i Storbritannien?

Det är svårt att säga, men jag skulle tro att vi blir kvar här åtminstone två-tre år till. Sen kanske det blir mycket längre eller kortare om något händer, men det finns absolut en plan att flytta tillbaka till Sverige på sikt. Framför allt för att jag inte är så sugen på att få barn i det här landet.

 

Vad är det bästa med att bo i London?

Jag tycker att det finns så många olika London, det är en så enorm stad med många personligheter. Men det bästa med att bo här är nog ändå att det är så diverse (förlåt alla svengelskahatar men jag hittar ingen bra översättning). Det finns människor från hela världen, mat från hela världen, mängder av olika intryck och uttryck. Även om jag inte alltid utnyttjar det så finns det alltid något att göra, och den möjligheten är väldigt härlig.

 

Utsikten från takterassen på jobbet, där spendrade jag många timmar i somras. Kikar man riktigt noga kan man se London Eye till höger i bild. 

En väldigt härlig grej med att bo här är att folk tenderar vilja komma och hälsa på. Här är mina föräldrar på besök och på väg till ett riktigt favoritställe, Plaquemine Lock i Angel. 

 

Min första jobbjulfest hade temat “All I want for Christmas” och ägde rum på klubben Cirque le Soir där vi spelade beerpong, sjöng karaoke och framför allt blev barn igen i deras bollhav. 

En liten smak av (det nyare) Brixton, en sommarkväll på Pop.  

Vad vore en Londoninstagram utan en bild innifrån en kebab shop? Här hade vi varit ute och druckit öl någonstans och landade i Clapham North för lite falafel och cheesy chips innan sovdags.