Mitt London: Musikduon HONA

Sep 17, 2020 by

Share Button

Namn: Mathilda Ulfves
Yrke: Musiker
Tid i London: 2 år
Bor: Fulham
Instagram: ThisisHona

Namn: Valentina Ahlmark
Yrke: Musiker
Tid i London: 2 år
Bor: Fulham
Instagram: ThisisHona


Berätta, vad gör ni i London?
Vi flyttade till London i September 2018. Det var väldigt spontant, med 2 veckors framförhållning, för att plugga musik på ett universitet som heter BIMM. Vi hade precis tagit studenten och börjat bli seriösa med vår grupp HONA vi startade tillsammans, så London kändes som ett naturligt steg för att utvidga vårt kontaktnät inom musik. Musikscenen här i London är också väldigt mycket större än den är i Sverige och det finns fler venues att spela på.

Vi jobbar heltid med vår duo HONA samtidigt som vi pluggar heltid på universitet. Vi har däremot också extrajobb vid sidan om. Mathilda jobbar som Nanny och Valentina jobbar på H&M samt arenan O2.

 

Hur kommer det sig att ni valde att satsa på att starta band?
Vi båda har alltid känt att det enda vi vill göra är att hålla på med något kreativt, specifikt musik. I Stockholm gick vi båda inriktning musik på gymnasiet och det var så vi träffades. Vi märkte rätt tidigt att vi båda var otroligt engagerande och ambitiösa samt visste vad vi ville med musiken. Detta gjorde att vi sista året på gymnasiet bestämde oss för att gå ihop och starta vår duo HONA.

 


Livegig på Notting Hill arts club

 

Vad har varit de största utmaningarna?
Flytten och livet till London är helt klart den största utmaningen, både på gott och ont. Det är definitivt det bästa vi har gjort, men också det mest utmanande eftersom att det skedde så otroligt spontant och rätt så naivt om vi ska vara ärliga. Vi hade ingen aning om vad vi hade framför oss när det kommer till den finansiella delen, boende, jobb etc, vilket gjorde att allt det tog väldigt mycket tid från musiken. Samtidigt, som det är så otroligt många som vill ha en bit av Londons musikkaka, det lämnar knappt något till någon. Det är mer jobb än vad man kan tänka sig, man måste hela tiden vara aktiv. 50% Business, 50% kreativt, 12 timmar om dagen helst. Men detta spontana beslut har lett till det bästa som hänt oss. 

 

Hur har ni gått till väga?
Det har varit otroligt mycket lättare att gå igenom denna process eftersom vi har varandra att luta tillbaka oss på. När vi kom till London så började vi med en gitarr i handen på små pubar (vilket vi fortfarande gör i för sig haha), men sen ju fler människor man lär känna så öppnas även fler möjligheter både till vår utveckling, kreativitet, samarbeten, större venues att spela på, samt nya kontakter. Vi har även gått på väldigt mycket gig och events själva, för networking.

 

Ge tre tips till andra som vill följa sin dröm:
1. Ha inte en ‘B-plan’. Om du verkligen vill någonting, gör allt för att komma dit.
2. Du kommer bara ångra det du inte gjorde. Om du har en möjlighet, ta den. Om du vill flytta, flytta. Det gör inget om det inte alltid går som du tänkt. Misstag är vägen till framgång.
3. Om det är din dröm, gör då det till din prioritet att nå den drömmen på alla plan. 

 

Musikduon HONA – Mathilda och Valentina

 

Vad är det bästa med ert område, Fulham?
Eftersom vårt universitet ligger i Fulham så var det naturligt för oss att just flytta hit. Det bästa med detta område är förmodligen alla parker. Vi har 4-5 stora parker på gångavstånd från oss med cafeér, restauranger och barer runt om. Bishops Park vid Putney Bridge är vår favoritpark just för att det ligger nära vattnet, den har också en liten ankdamm och fontän, det är väldigt mysigt. Parsons Green-parken är också trevlig, med The White Horse som ligger precis bredvid. Fulham känns allmänt både hemtrevligt och tryggt.

 

Vad har ni saknat mest med London under de månader som corona härjat?
Live gig, såklart. Att se andra musiker spela med en öl i handen och träffa nya människor är väldigt trevligt och så saknat.

 


En kväll på Sushi Samba

 

Vilka är era smultronställen?
Bishops park, Gordon’s Winebar och om du är rik (haha), Sushi Samba som ligger i The Shard. Också att gå längst the Thames inne i stan, promenader allmänt runt i Londons parker är guld.

 

Vilket är ert bästa London-hack?
Vet inte riktigt om det är hack men:
– Om du hyr en cykel, cykla på trottoarerna om du är rädd om ditt liv….
– Spring eller gena över övergångsställena om du är rädd om ditt liv…. (särskilt vid Fulham Broadway)
– Om du är en fattig student, använd gamla syltburkar som glas eller som förvaringsburkar

 

Vilken är den bästa måltiden ni haft i London?
Gordon’s Winebar helt klart. Vi gick dit under ‘Eat out, help out’ och beställde alldeles för mycket mat med väldigt bra vin till. Recommend!!

 

Gordon’s Wine bar vid Charing Cross

 

Beskriv den bästa tänkbara helgen!
Antagligen go’ mat, gå på något gig med vänner, alkohol är ju alltid trevligt (i måttliga mängder) och olika äventyr runt om i London bara.

En heldag i London från morgon till kväll, bara att få vara i staden, äta mat och upptäcka saker, där har du din bästa tänkbara helg om du är beredd på att spendera lite pengar (och sedan äta nudlar i en månad).