Mitt London: Musikproducenten Fredrik Ekander

Nov 6, 2019 by

Share Button


DJ:ar på den legendariska flytande klubben ModCast som kryssar på Themsen tre gånger om året

Namn: Fredrik Ekander
Yrke: Musikproducent och grundare av Cosmos Music
Tid i London: Till och från sedan 2000, i 20 år mer eller mindre
Bor: Winchester, Hampshire.
Instagram: @cosmosmusic

 

Berätta om när och varför du flyttade till London?

Jag har hunnit med att flytta från Sverige till England tre gånger under de senaste två årtiondena. Den första gången flyttlasset gick till London var i början av 2000-talet då jag tog mig an jobbet som Vice President of A&R för Sony Music Publishing Europe. Då bodde jag i West End; mitt kontor låg på Great Marlborough Street och min lägenhet låg precis runt hörnet.
I början tyckte jag det verkade helt perfekt att bo mitt i Soho, som ju är fantastiskt på många sätt – särskilt om man är i musikbranschen med alla legendariska nattklubbar, konsertställen, skivbutiker etc samt att alla andra mediabolag som finns där. Dessutom så är ju Soho den del av London där det i princip är party dygnet runt och på den tiden var det även den del av staden där i princip alla artister, musiker, skådisar, konstnärer och creative executives gick ut för att festa och träffas på medlemsklubbar såsom Groucho Club och Soho House.
Men att BÅDE bo och jobba i denna iofs underbart slamriga och inspirerande stökiga smältdegel blev efter ett tag lite väl mycket. Spenderar man flera veckor i sträck – natt som dag – i den där betongdjungeln och samtidigt går till jobbet och kommer hem i samma kvarter utan att ens lämna den lilla trånga och överbefolkade yta som Soho ju de facto är, så finns det en ganska överhängande risk att man börjar bli lite knäpp efter ett tag. Man hör ingen fågelsång, man ser knappt vare sig barn eller hundar på gatorna och det finns ju inte heller några grönområden. Däremot ett nästan öronbedövande stadslarm dygnet runt…så när jag fick chansen att starta upp ett nytt musikbolag i Sverige ett par år senare, så sa jag upp mig från Sony Music och flyttade istället tillbaka till Stockholm igen.
Den andra gången jag flyttade till London var 2005 och då hamnade jag och min fru i trevliga Clapham. Det började dock med en smärre katastrof. Det hus vi hade hyrt i förhand visade sig fortfarande vara en byggarbetsplats då vi anlände från flyget med alla våra resväskor. Vi blev tvungna att bo på puben Windmill On The Common i två veckor (dyrt!), medans vi letade efter nytt boende. Till slut hittade vi en fantastisk lägenhet på The Pavement i Old Town med utsikt över hela Clapham Common. Efter ett par år denna vända blev jag dock erbjuden jobbet som VD för Bonnier Music i Stockholm och det blev dags för oss att flytta tillbaka till Sverige (igen!).
Den tredje – och hittills senaste – gången jag flyttade till England var för snart fem år sedan. Denna gång hade vi en liten son med oss och vi bestämde därför att slå oss ned en bit utanför storstan. Så idag bor vi i en liten by utanför Winchester i Hampshire. Vi har fantastisk natur runt omkring oss samtidigt som tåget in till London Waterloo tar knappt en timme. Nu känns det som vi har hittat en perfekt balans mellan Londons häftiga puls och det lugna tempot här på den vackra engelska landsbygden.

 

Berätta lite om ditt liv som musikproducent!
Jag är en av grundarna till Cosmos Music, det största indiebolaget i den svenska musikbranschen. Som tonårigt mods i Stockholm spelade jag i band, DJ:ade, drev klubbar och ordnade musikfestivaler och i tjugoårsåldern fick jag mitt första jobb på insidan av musikbranschen. Jag har sedan dess jobbat på många olika bolag, i flera olika positioner och med hundratals artister – från svenska debutanter till internationella superstjärnor. Min bakgrund i branschen är inom A&R, vilket står för Artist & Repertoire, vilket omfattar arbetet att utveckla nya artister samt ta beslut om nya skivinspelningar och hitta de bästa låtarna och producenterna till redan etablerade artister. Idag koordinerar jag stora delar av Cosmos Musics internationella verksamhet med allt vad detta innebär.

 


På 100 Club på Oxford Street med Cosmos-artisten Magnus Carlson

 

Hur ser den branschen ut, just i London?
London är – och har ända sedan 1960-talet varit – en kreativ mittpunkt för den internationella musikbranschen. Ett oändligt antal legendariska artister, musiker, producenter, musikstilar och subkulturer har vuxit fram här och sedan spritts över hela världen. Alla de största, bästa och/eller viktigaste musikbolagen finns i London, så det är en förutsättning att ha närvaro här om man vill bygga nätverk och verka inom den internationella musikindustrin. Sen är det alltid massor av spännande saker på gång – med allt från gigs och nya musiktrender till inspirerande branschtillställningar och affärsinnovation samt intensiv samverkan med närliggande media -och techbolag.

 

Hur ser en typisk dag i ditt liv ut?
Jag jobbar hårt på att försöka att inte ha någon “typisk” dag i mitt liv. Jag har kontor hemma i vårt hus i byn, så jag jobbar mycket därifrån när jag inte är ute och reser. Jag är av förklarliga skäl ofta i Stockholm för möten med det fantastiska Cosmos-teamet samt artister och låtskrivare i våra inspelningsstudios där och jag reser även en hel del över kontinenten när det gäller möten med våra internationella partners. Annars är det ju såklart London som är min “stamping ground”. Jag brukar samla ihop mina viktigaste möten och sprida ut dem över två dagar och så åker jag in till stan och river av dem alla, uppblandat med nån konsert, showcase, artistmöte, affärsmiddag eller klubbesök däremellan. När jag är i London så bor jag på min medlemsklubb i Soho, där många från min bransch och närliggande ofta är, så nätverkandet faller sig naturligt.

 


Signar den engelska artisten och låtskrivaren Laville på Groucho Club i Soho

 

Vad gör du helst när du inte arbetar? 
Då umgås jag med min familj eller så hänger jag med alla mina engelska Mod-kompisar och DJ:ar på klubbar och festivaler. Jag spelar skivor på klubbar över hela England, vilket är något som jag ännu inte har tröttnat på.

 

Hur ser framtiden ut för dig de närmsta åren? 
Musikindustrin har sin absoluta guldålder framför sig, så jag kommer definitivt att försöka fortsätta göra exakt det jag gör idag i många år framöver. Indiebolagen är på väg att bli de viktigaste spelarna i musikbranschen och med Cosmos Musics unika position i denna del av branschen, så gäller det nu bara att fortsätta fokusera på våra artister och på att släppa ännu mer ny och fantastisk musik. Vi har precis också lanserat ett nytt bolag som heter GINO Music Supervision och som kommer att jobba med att sätta musik i film och tv-serier och i reklam. Oerhört spännande det också och något som jag hoppas kommer att ta upp en hel del av min tid framöver.

 


På besök i Teddybears-studion

 

Vad är det bästa med London? 
Det bästa med London är såklart att det är en av de absolut mest metropolitiska städerna i världen. Allt finns här…och (nästan) allt är ok och accepterat/välkommet som en del av denna fantastiska smältdegel. MEN – det har dock ändrats till en viss del sedan den galna Brexit-tanken slog klorna i så många vanligtvis vettiga engelsmän. Jag hoppas såklart verkligen att England till slut hittar tillbaka till den europeiska gemenskapen, så att London kan fortsätta vara den absolut coolaste och den kulturellt mest välkomnande staden i världen!

 

Langa dina bästa Londontips! Vad får en turist (eller hemmahörande!) inte missa?


– Om du vill ta dig en “lazy stroll” utmed Themsen med mycket att göra och titta på – ta en promenad utmed South Bank från London Eye österut. Gratis.

– Om du vill se och smaka fantastisk mat – åk (tidigt) till Borough Market på en lördag morgon. Gratis.
– Om du vill få en känsla av sextiotals-London (innan det försvinner helt) – spendera en heldag i Soho. Gratis.
– Om du gillar japansk mat och vill äta grymt gott i väldigt cool miljö med utmärkt service – boka bord på Zuma i Knightsbridge. Ganska dyrt.
– Om du är WW2-buff – spendera en dag på Imperial War Museum i Waterloo eller besök The Churchill War Rooms i Westminster. Fantastiskt.
– Om du gillar samtida konst i en fantastisk byggnad – Tate Modern. Inspirerande.
– Om du vill se London från ett annorlunda perspektiv – åk på en guided river cruise. Vackert och lärorikt.
– Om du har barn och vill ha ge dom en makalöst rolig heldag samtidigt som du själv kan shoppa ihjäl dig – ta hela familjen till Kidzania (a miniature city run by kids) i det enorma shoppingcentret Westfield i Shepherd’s Bush. Superkul!
– Om du gillar Northern Soul – gå på 6T’s Rhythm & Soul’s Allnighter’s på 100 Club på Oxford Street. Från klockan 23-06(!) en gång i månaden. Upplyftande.
– Om du vill ha ett grymt soundtrack under din London-resa – lyssna på Fred Perry’s über-coola indie radio station TotallyWiredRadio.com. Grymt svängigt.
– Om du vill hänga på cool medlemsklubb i Soho och dansa till grym musik med Fredrik Ekander & co – håll utkik efter The Corner@St Barnabas här på LondonSvenskar. Gratis! Och såklart alldleles lysande…;-)