Mitt London: Simon Thelin som jobbar inom IT

Jul 5, 2019 by

Share Button

 

Namn: Simon Thelin
Yrke: Data engineer
Tid i London: Sedan augusti 2018
Bor: Rotherhithe
Instagram: @simon_thelin

 

Berätta om när och varför du flyttade till London? 

Jag flyttade till London i Augusti 2018, det var av en ren slump. Runt April 2018 bodde jag i Göteborg och var jag vid tillfället anställd utav Ericsson i Göteborg, då plötsligt blev jag kontaktad av ett start up i London som ville anställa mig som data engineer.


Jag gjorde ett antal tester, blev flugen över på intervju och kort därefter erbjuden jobbet. Jag som vid det här laget var ganska förvånad, funderade en stund och bestämde mig för att ta chansen, då jag tidigare haft utlandsstudier i Seoul, Sydkorea kände jag att utmaningen kunde passa mig, och jag att jag var måttligt uttråkad med mitt liv i Sverige. Så cirka 3 månader senare lämnade den stora företagsmiljön, landade jag i London och påbörjade mitt nya liv och karriär 29 år gammal.

 

 

Vilken del av London bor du i och vad är det bästa med att bo där? 

Jag bor i Rotherhithe, kors över Canary Wharf. Jag trivs med att bo här då det är nära till pulserande East London men kan enkelt ta mig i vilken riktning jag vill. Området har ett fantastiskt lugn. Standarden på lägenheterna är bra och jag bor i en gammal fabrik som blivit ombyggt till bostäder. Området är rent och fräscht och jag har en fantastiskt fin utsikt utöver Thames river mot Canary Wharf och dess skyskrapor och Double Tree Hill runt hörnet erbjuder båt till Canary Wharf. Ett stenkast bort ligger Rotherhithe station som tar dig till Shoreditch på nolltid eller Canada Water som tar dig till West såsom Green Park.

 

Thames River mot Canary Wharf

 

Berätta lite om ditt liv inom IT!

Jag kommer ursprungligen från Skåne, rättare sagt Helsingborg, född 1990. Där växte jag upp bland danska tuborg och stora öppna rapsfält. Jag har arbetat inom IT under större delen av mitt vuxna liv i olika former. Jag tog upp mina studier och har en examen i Bachelor of Science in Engineering, Computer Science and Engineering. Under min utbildning hade jag utbyte i Seoul, Sydkorea och insåg att världen är större än Sverige, det finns mer där ute.Det hela slutade med en flytt till Göteborg, ett arbete på Ericsson på deras Connected Vehicle Cloud avdelning som Software Developer. I mitt examensarbete hade jag specialiserat mig på artificiell intelligens och intresset för att förstå hur man ska utvinna så mycket potential som möjligt från data är och var stort. Start-up bolaget i London headhunta mig, jag kom över och arbetade hos dom till ganska nyligen, jag har just nu bytt bolag till https://yoyowallet.com/. Jag har även där titeln Data Engineer.


Yoyowallet erbjuder med royalty schemes samlat för olika cafékedjor och butiker såsom Nero Caffé, Planet Organic. Det är en komplett plattform för betalning samt samlande av royalty.


Data Engineer innebär att man arbetar med att extrahera, transformera och analysera data i stor(massiv) skala. Det innefattar att bygga pipelines där data strömmar och blir behandlat för att produkter ska fungera som tänkt och för att göda modeller för olika form av klassificering och clustering. Kortfattat hantera den data som ska användas för att kunna användas utföra analytiska tester och för att populera grafer och liknande.

 

Jag arbetar i ett litet team där vi är fokuserade på att analysera och modellera den data vi har från våra produkter. Vi modellerar modeller inom machine learning och  neurala nätverk för att förstå användarnas beteende för att optimera upplevelsen av de produkter vi utvecklar.

 

 

Hur ser den branschen ut, just i London?

Tech-scenen i London är enorm, alla de stora bolagen finns här och det finns många start ups. Här finns ofantligt mycket arbete för den som har rätt kunskaper och rätt vilja. Konkurrensen är hård för bolagen att hitta dom bästa talangerna.

 

Det investeras flitigt i tech branschen i London och det rör sig om väldigt stora pengar. London är en av de städer många bolag vill sätta upp kontor i, mer specifikt inom min genre inom data är behovet ännu större. Det finns ett stor efterfrågan på data engineers och data scientist, mer än vad det finns utbildade.


Folk byter jobb väldigt ofta i London som utvecklare, oftast för att hålla sig uppdaterad med den senaste teknologin, mycket oftare än vad man gör hemma i Sverige, arbetsmarknaden är mer aggressiv och för den som vill ta för sig är det ett smörgårdsbord av möjligheter.

 

Hur ser en typisk dag i ditt liv ut?

En typisk dag för mig är att jag går upp runt 8 på morgonen, jag cyklar till Goodge Street, West london där mitt kontor ligger, där jag anländer cirka 08:30-08:40. Jag slänger i mig en 2 koppar kaffe och mitt arbete drar igång, det brukar börja med en så kallad stand-up där vi går igenom vad vi gjort dagen före, vad vi ska jobba med under dagen och dom hinder vi möjligtvis behöver diskutera ihop. Jag designar och modellerar upp våra datamodeller och hinner även skriva ett par rader kod och slänga iväg för review till mina kollegor.

 

Därefter rör jag mig hemåt igen runt 18:00 där jag gärna tar en sväng förbi gymmet och avslutar dagen med att laga middag, gärna något koreanskt eller italienskt. Vissa dagar när jag känner mig lite trött så väljer jag arbeta hemifrån, vilket är en av de stora fördelar jag har med mitt arbete, dagen ser likadan ut men jag sitter då i mitt egna kontor hemma i lägenheten och kommunicerar remote med mina kollegor.

 

Mitt hem, Rotherhithe

Vad gör du helst när du inte arbetar? 

När jag inte arbetar så arbetar jag gärna på mina egna forskningsprojekt och idéer. Jag har en stor passion för det jag gör och jag vill gärna lösa problem relaterat till data, så det sysslar jag gärna med på fritiden med. Att utforska diverse pubar, restauranger är också ett stort intresse. Något jag verkligen gillar med London är att ta min cykel och bara en spontan runda till områden jag ännu inte utforskat.

 

Hur ser framtiden ut för dig de närmsta åren? 

Framtiden är spännande och ingen kan med säkerhet säga vad som kommer hända. Jag skulle gärna vilja ha ett eget bolag så småningom, alternativt tagit fram någon open source lösning som personer, företag använder sig utav i sin datautvinning, det hade varit stort.

 

Vad är det bästa med London? 

Det bästa med London är att det är en stor kulturell mångfald i den meningen att här är folk från hela världen. Det känns ibland som ett land in ett annat land, vilket är en väldigt mäktig och spännande känsla. Man kan mer eller mindre göra exakt vad man vill utan att ha några sociala normer att följa, sky is the limit, på riktigt.

 

Langa dina bästa Londontips! Vad får en turist (eller hemmahörande!) inte missa? 

Mina bästa Londontips är Shoreditch i sin helhet, spännande miljö och intressanta barer och gator. Jag tycker även man ska ta och följa Thames mot University of Greenwich. Fantastiskt vackert! Ett het resturang tips är Chai Ki i Canary Wharf, indian tapas (låter tokigt) men något av det bästa ställena jag varit på i London.