Mitt London: Skådespelaren Linus Karp

Jan 10, 2019 by

Share Button

Namn: Linus Karp
Yrke: Skådespelare och modell
Tid i London: snart 6 år
Bor: Watford, flyttar snart till Highgate
Instagram: @linuskarp
Hemsida: www.linuskarp.com

 

Pressbild från ’Awkward Conversations With Animals I’ve F*cked’, min enmansföreställning som går att se på King’s Head Theatre i Islington i april.

 

 

Berätta om när och varför du flyttade till London?

Jag flyttade till London hösten 2013. Strax innan jag flyttade hit hittade jag en skoluppgift från när jag var elva tror jag, där en skulle skriva om sin framtid “Jag är skådespelare och bor i London” hade jag skrivit, så viljan att göra vad jag nu gör har ju funnits länge! Efter skådespelarutbildning i Sverige kändes det som ett bra nästa steg då möjligheterna såklart är fler och större här.

 

Vilken del av London bor du i och vad är det bästa med att bo där?

Jag bor i Watford för tillfället (dec 2018) så är ju tekniskt sett inte ens London, haha. Dock kommer jag i januari flytta till Highgate i norra London. Watford är bara 20 min från Euston, vilket antagligen är det bästa med att bo där? Dessutom är det billigare att bo lite utanför såklart då London är så orimligt DYRT!

 

Berätta lite om ditt liv som modell och skådespelare?

Skådespeleri är som jag tidigare nämnde något jag alltid har velat hålla på med. Jag älskar de nya världarna en får utforska och ta del av samt hur mycket en lär sig om sig själv. Det finns inget som får en att leva så i nuet som att stå på scen. Med det sagt så är det såklart också en väldigt tuff bransch – många nej, mycket osäkerhet och många jobb en inte lyckas få. Det är tufft att få det att gå ihop finansiellt.

Modellandet hände genom min syster – jag har aldrig trott att det någonsin skulle vara något jag skulle göra. Hon har varit signad av en agentur och gjort flera bra jobb, då vi är väldigt lika rekommenderade hon mig till dem, jag blev signad och det första de gjorde var att skicka mig till Paris där jag fick jobba för Balenciaga. Det var en helt annan värld som jag inte hade någon koll på, vilket var rätt häftigt men samtidigt ganska skönt distanserande.

 

Hur ser du på modell- och skådespelar branschen i London?

Båda är väl ganska problematiska branscher som ofta kan vara ytliga och har mycket prestation och snabb turn around, vilket kan göra att många är stressade och att kommunikationen ofta kan vara dålig.

Ser man till skådespelarbranschen i Storbritannien så tycker jag en sak som märks är ju verkligen klasskillnaderna de har här – i och med att det är ekonomiskt svårt att vara skådespelare tills dess att en är riktigt framgångsrik är det främst de som redan kommer från pengar som har råd att satsa och prioritera på sin karriär. Det finns en anledning utöver talang som gjort  Cumberbatch, Eddie Redmayne, Keira Knightley, Tom Hiddlestone etc till stora namn. Men förhoppningsvis är detta något som börjat förändras.

Dessutom har ju London en fantastisk teaterscen och kollar en bortom mainstreamproduktionerna på West End finns det ju mängder med mindre teatrar som visar mer alternativa shower också.

 

Balenciaga ss18 kampanj med min syster – här på billboard i Hong Kong. 

 

Jag har inga direkt dåliga erfarenheter från modellbranschen – visst har jag haft jobb jag ogillat och liknande, men inte någonting i närheten av de skräckhistorier en hör emellanåt. Till stor del har det givetvis med att göra att jag är man då det ju är en tuffare bransch för kvinnor, dessutom är jag något äldre än många modeller – hade jag börjat som tonåring hade nog min uppfattning varit annorlunda. Modellandet har ju också inte varit ett mål eller något jag strävat efter, vilket antagligen gjort det lättare att kunna ha en sund relation till det. Men det är klart att det påverkar ens självbild emellanåt då en går på castings och får nej efter nej efter nej också.

 

Hur ser en typisk dag i ditt liv ut?

Ingen dag är den andra lik vilket oftast är bra, då jag ogillar att ha en vardag och vill ständigt göra nya saker. Både modellandet och skådespelandet är ofta ganska sista minuten – det är sällan att en får mer än ett par dagars varning inför en audition eller casting i bästa fall. I nuläget repar jag inför en pjäs som öppnar nästa vecka, så mycket av min tid går till det. Jag har även ett par sidojobb (bland annat som privat Harry Potter guide för London Tailored Tours)  – ofta jobbar jag där ett par dagar i veckan eller så.

 

Vad gör du när du inte arbetar?  

I och med att jag frilansar så känns det ju nästan som allt jag gör är kopplat till jobb, det är ju inte som att jag lämnar kontoret klockan fem. Men jag har ett behov av att alltid göra något, så när jag inte jobbar är jag ofta med vänner, försöker hitta nya jobbmöjligheter, går på teater, äter choklad och spelar spel. Jag älskar spel!

Intervju med Wonderland Magazine när de listade mig som en av deras ’Heartthrobs’ – unga talanger 2018. 

Hur ser framtiden ut för dig de närmaste åren?

Många Oscars och West End produktioner antagligen. Nej men jag har varit här i fem år och känner att jag har byggt upp många kontakter och utvecklats mycket under den tiden både karriärsmässigt och personligen, förhoppningsvis är det något som fortsätter. Förra året startade jag teater företaget Awkward Productions och i April ska jag spela enmansföreställningen ‘Awkward Conversations With Animals I’ve F*cked’ på en av mina favoritteatrar, Kings Head Theatre i Islington (detta efter att ha framfört den under Edinburgh Festival Fringe i augusti) vilket jag ser mycket fram emot, och förhoppningsvis kan det leda till mer. Kom gärna och kolla om du har möjlighet!

 

Vad är det bästa med London?

Utbudet och hur mångkulturellt det är. Vad du än vill göra så går det – förutsatt att du har råd. Som kreativ är det inspirerande att kunna träffa så många andra skapande människor från hela världen. Teater-, film. och komediscenen håller världsklass.

Bild från min första catwalk, sommaren 2017 för Balenciaga.

 

Har du några London tips?

Gå bortom Oxford Street och de stora turistattraktionerna. När det gäller teater så gå absolut och se shower på West End men besök också de mindre, självständiga teatrarna som King’s Head eller Soho Theatre där mycket intressant visas! Utnyttja de fantastiska museerna med gratis inträde – särskilt V&A. Ät Crepes på La Petite Auberge i Islington. Och givetvis – är du i London under april missa inte ‘Awkward Conversations With Animals I’ve F*cked’ på King’s Head Theatre!