Mitt London: Skådespelerskan Jonna Blode Hanno

Jun 9, 2019 by

Share Button

Jonna Blode Hanno

 

Namn: Jonna Blode Hanno
Yrke: Skådespelare och manusförfattare
Tid i London: Sedan 2013. I nästan 6 år
Bor: East Dulwich
Instagram: @jonnablode

 

Berätta om när och varför du flyttade till London?
Jag flyttade till London efter att jag tagit studenten 2013. Det var min dröm att gå på teaterskola här så jag åkte hit och sökte, kom in och sedan blev jag liksom kvar!

 

Vilken del av London bor du i och vad är det bästa med att bo där?
Nu bor jag i sydöstra London, i East Dulwich (nära Peckham). Jag trivs väldigt bra här, det finns mycket små kaféer och barer och fina grönområden. Det är också många olika människor som bor här vilket jag tycker är väldigt härligt. Jag flyttade hit för att min bästa vän från drama school bor här och sedan dess har jag fått fler och fler vänner i området och det hjälper såklart också till för att man ska trivas och känna sig hemma!

 

Från HARMLESS tillsammans med Laura Thomasina Haynes och Mollie Macpherson.

 

Berätta lite om ditt liv i skådespelarbranschen!
Jag är skådespelare och manusförfattare. Efter att jag gått klart mitt år på LAMDA (London Academy of Music and Dramatic Arts) så startade jag tillsammans med två vänner från skolan en egen teatergrupp som vi arbetat med i flera år. Sedan driver jag också tillsammans med dem gruppen BOSSY, som är en Facebookgrupp för kvinnor och icke-binära inom ”the arts”, framförallt teater och film men även annan konst. Vi är nu nästan 30 000 medlemmar (!) och arrangerar olika workshops och events. Senast höll vi i en screening där vi visade filmer från medlemmar i gruppen (och även min film HARMLESS som nu är på väg ut på festivaler i världen). Mitt nästa projekt är att spela i en pjäs om unga kvinnor och nätdejting på Theatre503.

 

Hur ser den branschen ut, just i London?
Det är ju otroligt mycket konkurrens och en svår bransch att bryta sig in i. Men det jag tycker är så fantastiskt här i London är att trots att det är ännu högre konkurrens än i Sverige och på så vis svårare att ”lyckas” så finns det så otroligt mycket möjligheter. Det finns så mycket begåvade människor som skapar sina egna projekt och möjligheter och det går ju eftersom det finns så många små teatrar att hyra in sig på och projekt att involvera sig i.

 

Tillsammans med andra kvinnor i film på ett event med BOSSY och Girls on Film.

 

Hur ser en typisk dag i ditt liv ut?
Jag äter ofta frukost med mina housemates (för de som inte är så insatta i Londons bostadssituation så bor många i kollektiv för att dra ner på kostnaderna). Sedan om jag är duktig så kanske jag yogar lite innan jag försöker arbeta på en roll jag jobbar med, eller ett manus jag skriver på eller vad för projekt jag nu har för mig. Går gärna ut och träffar vänner sedan och en riktigt härlig dag avslutas på Southbank och The National Theatre!

 

Vad gör du helst när du inte arbetar?
Ja som sagt tycker jag om att umgås med vänner och gå på någon av Londons många fantastiska teaterscener. Annars försöker jag ofta utforska staden ännu mer, London är så stort att det finns alltid något att göra. En ny utställning eller en stadsdel man aldrig besökt.

 

Ute i naturen i Hampstead Heath

 

Hur ser framtiden ut för dig de närmsta åren?
Förhoppningsvis kan jag jobba på och kunna fokusera mer och mer på mitt skådespeleri och mina projekt. Min bransch är ju väldigt oförutsägbar så kan vara svårt att veta hur ens liv ser ut i framtiden men jag ser fram emot vad som komma skall!

 

Vad är det bästa med London?
Det bästa med London måste ändå vara alla fantastiska människor. Tycker att vi i Sverige skulle kunna lära av London och den mångfald som finns här och hur mycket det berikar en stad! Sedan tycker jag också om att det känns som en stor stad uppgjord av flera små byar. Alla stadsdelar är olika och det finns alltid något nytt att upptäcka samtidigt som staden inte känns för överväldigande stor utan kan också kännas liten och mysig.

 

Langa dina bästa Londontips! Vad får en turist (eller hemmahörande!) inte missa?
Som sagt älskar jag Southbank. Dit åker jag om jag känner mig nere eller behöver tänka över något. Både National Theatre och BFI (ungefär som Cinemateket) ligger på Southbank så det finns alltid något att se. Eller så kan man sitta och äta eller dricka eller bara promenera utmed floden. Annars tycker jag också att det är kul att försöka utforska utanför bara centrala London, det finns så mycket mer än Oxford Circus och Big Ben. Promenera genom Hampstead Heath och käka fish and chips och sticky toffee pudding på en pub är ju inte fel!