Mitt London: Skattedirektören Therese Jouini

May 30, 2019 by

Share Button

Kaffeälskare – på ett café någonstans i London 

 

Namn: Therese Jouini
Yrke: Tax Director
Tid i London: Sedan 2016, så i ungefär 3 år
Bor: Windsor
Instagram: @tjouiiini

 

Berätta om när och varför du flyttade till London? 

Jag och min familj flyttade till London 2016 på grund av mitt jobb. Vi hade under de sex tidigare åren bott i lite olika länder, såsom Holland, Sverige och Tunisien men jag hade till stora delar arbetat i London sedan 2013. Så, under 2016 bestämde vi oss för att flytta och bo i London permanent tillsammans med vår son Adam som då var 1,5 år.

 

Vilken del av London bor du i och vad är det bästa med att bo där? 

Jag bor i Windsor, som ligger lite utanför London, västerut, ganska nära Heathrow. Vi flyttade till Windsor i början av 2018. I samma veva föddes vår andre son, Jacob.

Det är väldigt mycket som är bra med Windsor! Det är en mysig och pittoresk liten stad vid floden Themsen. Det finns mycket affärer, restauranger och barer. Det som Windsor är mest känt för är naturligtvis slottet, Windsor Castle. Det lär vara det äldsta slottet i Europa som fortfarande bebos av en kunglig familj. Drottningen har det bl.a. som sitt ”sommarställe”, och nu har även prins Harry och Meghan flyttat till trakten.

Windsor ligger som sagt nära Heathrow vilket är perfekt för både jag och min man flyger en del. Det är också relativt enkelt och snabbt att ta sig till centrala London där jag jobbar. Från Windsor, via Slough, till Paddington tar tågresan bara ca 20 minuter.

Runt omkring Windsor, som ligger i Berkshire, finns det massor av fina områden. En kortare bilfärd, ca 15-20 minuter, och man kan ta en promenad eller löprunda runt Virgnia Water Lake, äta på Michelin-restaurangen The Waterside Inn i Bray eller se den berömda galoppbanan i Ascot. Vi bor även granne med Legoland, vilket mina barn älskar. I Windsor finns helt enkelt mycket att göra – nära till natur och intressanta platser. Det är nära till det mesta!

Vi bodde tidigare i centrala London, nära  Notting Hill.  Men så åkte vi till Windsor en dag och jag kände på en gång att här ville jag bo! Vi åkte runt och tittade på en massa hus och hittade till slut vårt nuvarande hem.

 

Vackra Windsor

 

Berätta lite om ditt liv som ekonom!
Jag jobbar med beskattningsrätt. När jag säger det brukar de flesta jag talar med få en litet tom blick och zooma ut ur konversationen helt eller se intresserade ut. Om det är det senare så är följdfrågan ofta “Men vad bra att jag sprang på dig jag behöver verkligen hjälp med min skattedeklaration!” Men jag är inte specialiserad inom beskattningsrätt som gäller privatpersoner, utan internationell företagsbeskattning.

 

Jag är Tax Director på ett amerikanskt multinationellt företag inom fastighetsbranschen. Jag och mitt team ansvarar för de skattemässiga aspekterna för vårt bolag i Europa, Mellanöstern och Afrika, ca 40 länder, alltifrån Norden till Sydafrika, Ukraina och Oman.

 

Vi jobbar mycket med lokala experter och jurister så mycket av mitt jobb handlar om att sköta samarbetet med lokala externa jurister, kunna ställa de rätta frågorna och ifrågasätta svaren även om det inte är jag som är den lokala experten. Jag måste även se till att vi tillhandahåller alla lokala skattemyndigheter med rätt information i tid, sköta kontakten med dem och kunna förstå de olika sätt de jobbar på i olika länder, och det är väldigt olika, hehe!

 

Att jobba internt med lokala kollegor, lokala jurister och lokala skattemyndigheter – allt i en salig mix i så många länder, är väldigt kul. Mitt jobb handlar mest om att kunna och förstå människor – hur man får  människor att göra sitt bästa och att  se till att saker blir gjorda på rätt sätt. Det handlar förvånansvärt lite om att sitta och läsa och analysera olika skattelagrum. Det uppstår ofta väldigt komiska situationer, lite som i filmen “Lost in translation” och trots att jobbet kan vara väldigt intensivt så är detväldigt kul och jag har fått se otroligt mycket – jag älskar mitt jobb!

 

Hur ser skattebranschen ut, just i London?

Trots ev. kommande Brexit så måste jag säga att jobbmarknaden i London är glödhet just nu. I alla fall inom beskattningsrätt och ekonomi som är mina jobbområden. Det finns gott om jobb och gott om multinationella företag som har sina Europakontor i London. Rekryteringar sker snabbt. Jag tycker också att arbetsvillkoren har förbättrats sedan jag började jobba i London 2013 och kollegor som jobbat i London i 15 år säger att tempot har trappats ned. Det beror naturligtvis på i vilken bransch man jobbar i. På mitt jobb är balansen mellan jobb och familjeliv bra och på de flesta ställen jag har jobbat så kan man arbeta hemma en eller två dagar i veckan. Själv jobbar jag hemma på fredagar.

 

Mina pojkar!

Hur ser en typisk dag i ditt liv ut? 

En vanlig dag vaknar jag, äter frukost med min man och mina barn och sedan tar jag tåget till jobbet. Mitt företag har tre olika kontor i London. Jag har min bas på ett kontor vid St Paul’s Cathedral, men jobbar även på kontoren vid Bond street och Southwark, som ligger bakom Tate Modern. Jag har ofta möten på lite olika ställen under dagarna och veckorna. Det passar mig väldigt bra för då får jag ut och röra på mig och känna Londons puls varje dag. Jag försöker ofta besöka nya platser och promenera nya vägar eller passa på att testa ett nytt kafé på vägen. Jag tröttnar aldrig. Det känns alltid som att jag ser allt för första eller sista gången och jag har 1000 foton av omgivningarna i min telefon. St Paul’s från minst fem 5 olika vinklar, tillexempel. 

 

Ibland kanske det är någon afterwork på jobbet. Ibland träffar jag en kompis innan jag åker hem. Men oftast skyndar jag mig hem till familjen och vi försöker äta middag tillsammans de flesta dagarna. Efter middagen är vi oftast tillsammans hela familjen. Vi leker med barnen, ser någon film på Netflix eller tar ett glas vin i trädgården om vädret tillåter. Ibland går vi till en närbelägen park och köper kanske en glass efter maten. Jag vill alltid försöka njuta av vardagen så mycket som möjligt!

 

Vad gör du helst när du inte arbetar? 

När jag inte jobbar så är jag med familjen. Mina söner är 1 och 4 år gamla och det är så roligt att hänga med dom. Dom ger mig många skratt! Vi gör utflykter, går till parken, är i trädgården hemma och grillar definitivt under vår och sommar – oftast väldigt enkla saker egentligen. Ibland träffar jag kompisar på en fika, middag eller ett par drinkar.

 

Takterrassen vid One New Change med utsikt över St Paul’s

 

Hur ser framtiden ut för dig de närmsta åren? 

Det är definitivt London och Windsor som gäller geografiskt. Jag är väldigt lycklig med allt jag har i mitt liv just nu på alla plan så jag hoppas att de kommande åren blir precis som det är just nu. Det gäller att leva och njuta av både familj, jobb, vardag och ledighet.

 

Vad är det bästa med London? 

Det bästa med London är att här finns allt. Det är verkligen en storslagen världsstad med en blandning av allt och det bästa är nog människorna och mixen av människor som kommer från alla världens hörn.  Det är aldrig något konstigt med det. Vill du hitta en Litauisk matvaruaffär så finns det. Vill du hitta en yogagrupp för  gravida spanjorskor så kommer du även hitta det. Det är också väldigt lite fokus på var folk kommer ifrån, vilket jag nästan tyckte var lite irriterande i början. Jag har bott många år utomlands i olika länder och en av de första frågorna man får när man börjar prata och folk hör att man inte talar samma språk eller har en utländsk accent är: Var kommer du ifrån? Här tycker jag att människorna sällan frågar det även om man t.ex. träffas ofta inom jobbet. Alla betraktas helt enkelt som Londonbor och det spelar ingen roll var du kommer ifrån.

 

London – en blandning av gammalt och nytt 

 

Langa dina bästa Londontips! Vad får en turist (eller hemmahörande!) inte missa? 

Var ska jag börja? Mysiga kaféer finns det i området runt Notting Hill och Westbourne Groove. Jag gillar även Mount Street Deli på Mount Street i Mayfair. Där tar jag ofta en fika när jag är i krokarna. Den lilla gömda parken precis bakom Mount Street är också helt magisk.

 

Jag älskar takterrasser och i London finns många små terrasser och rooftopgardens dit man kan gå och ta med sig sin lunch och se ut över staden eller bara sitta och filosofera. Jag gillar verkligen terrassen vid One New Change vid St Paul’s, dit går jag ofta. En annan favorit är takterrassen på Tate Modern som har en 360 graders utsikt över hela staden och det finns även kaféer och restauranger i Tate Modern med storslagen utsikt över London.