Mitt London: Tahira Faye

Jul 11, 2016 by

Share Button

Namn: Tahira Faye

Ålder: 27

Sysslar med: Driver företaget London Sling Company

Bor: Elephant & Castle

Flyttade till London: 2009

 

13607931_10153565489462751_776494632_n

Tahira Faye bor i Elephant & Castle tillsammans med sina barn Spike, 10 år, Blake, 3 år, och deras pappa Johannes. Familjen flyttade till London 2009. Att det blev just London var för att det var smidigt med språk och närhet till Sverige, men det pratades även om andra länder. Mest av allt ville de bara prova något annat än Sverige. Sedan Oktober 2015 driver Tahira det framgångsrika företaget London Sling Company, som på väldigt kort tid slagit sig in i den exklusiva bärsjalsbranschen. 

 

För de som inte vet, vad är en ‘sling’? 

En sling är en bärsjal som används till att bära bebisar och barn. Nästan alla små barn behöver mycket närhet, och genom att använda bärsjal går det att ge dem det samtidigt som händerna är fria att tex leka med syskon, laga mat, och leva som vanligt. Att bära i sjal främjar anknytningen, kan hjälpa mot magont hos bebisen, är positivt för deras motoriska utveckling och hjälper ofta hela familjen att komma till ro. Det finns också bärselar som fyller samma funktion, men sjalar är ofta mer avlastande och skönare för rygg och axlar, och det finns en stor community kring sjalar som köper, säljer, samlar och byter med varandra.

 

Sjalarna görs i många olika material och prisklasser, och finns i otroligt många färger och mönster. Det går att hitta slings i de flesta affärer med barntillbehör nuförtiden. De billigaste kan kosta runt £15 och de dyraste flera tusentals pund. De kan jämföras lite med handväskor – det går att hitta billiga väskor som fyller sin funktion på H&M eller Primark, eller så kan man betala betydligt större summor för hög kvalitatet och en viss design. De dyrare märkena har kunder som väntar på att nästa kollektion ska släppas, “köar” virtuellt och ber om hjälp för att hinna köpa dem innan de tar slut.

London Sling Company säljer sjalar av noga utvalda material, som etisk kashmir, skottskt lin och japanskt silke, och vi släpper begränsade upplagor av varje kollektion.

 

13598983_10153565489482751_1432312180_n

Varför tror du att bärsjalar har blivit så populära på senaste tiden?

Genom sociala medier är det betydligt lättare att nå ut till nya föräldrar och visa hur smidigt det är att bära sina barn. Tidigare var bärsjalar starkt förknippat med en viss typ av förälder, lite “hippiestämpel” över det, men allteftersom fler når ut, har det på sistone normaliserats. Det är även otroligt lätt att hitta instruktioner för bärande nu, om jag jämför med när Spike var liten, vilket gör att fler vågar prova.

 

Berätta om historien bakom London Sling Company, från idé till verklighet!

Det började som ett skämt nästan, en avlägsen tanke. Jag var mitt uppe i att köpa, sälja och byta sjalar från andra märken, då Johannes föreslog att jag skulle starta ett eget företag istället. Ju mer jag tänkte på det, desto rimligare kändes det och jag började leta upp väverier i England för att se hur genomförbart det skulle vara. Jag hade en tanke om design och Johannes hjälpte mig att utveckla den. Sedan valde jag material och färger och väveriet vävde massor med prover så att jag kunde se hur sjalarna skulle vävas, hur tjockt garnet skulle vara, hur täta sjalarna skulle vävas och när jag var helt nöjd så vävdes vår första sjal, Vornoi Scandium.

 

13624841_10153565489397751_225705920_n Hur arbetade du för att London Sling Company skulle utmärka sig från liknande märken?

Jag gjorde helt enkelt en sjal jag själv saknade. Det har aldrig varit ett specifikt mål att utmärka mig, utan jag kör på och gör precis vad jag själv vill ha. Vår profil växer liksom fram tillsammans med våra fans. Jag ser vad det är de tycker om med LSC och utvecklar kommande sjalar utifrån det.

 

Varifrån hittar du inspiration när du designar sjalarna?

Min inspiration kommer främst från minimalistisk inredning. Enkla linjer och färger som inte är för påträngade. Vi gör stilrena sjalar som kan se enkla ut, men som är otroligt genomtänkta och testade gällande produktion, vävsätt, garn och material.

 

13617576_10153565489452751_384742939_n

LSC har haft stor framgång på väldigt kort tid. Vad är nyckeln till framgången?

För min del tror jag att det till stor del har att göra med att jag varit så aktiv i gemenskapen kring sjalar tidigare. Jag kände till kundkretsen otroligt väl, och älskar verkligen både bärsjalar och värmen som finns i bärsjalsrelaterade sammanhang. Jag gör något jag verkligen tycker om och som jag spenderat otroligt mycket tid och energi på redan innan jag startade LSC.

 

Tips till andra som skulle vilja starta eget i London?

Kolla upp allt som gäller med regler, skatt, registrering av namn osv direkt. Även om det är osäkert hur det ska gå, och det mest är en kul grej i början, så är det skönt att ha koll på allt redan från start.

 

På vilket sätt skiljer det sig att vara förälder här och i Sverige? Skiljer sig synen på barnuppostran?

Det beror ju väldigt mycket på var man är och vilka man umgås med. Men överlag känner jag att man får vara ifred mer här. I Sverige upplever jag en mycket större ifrågasättande ton, både på offenliga platser som när vi är på lekplatsen, men även i föräldragrupper och förskolor och skolor. Det finns liksom inte så många sätt som det är accepterat att göra saker på, och svenskar har på många sätt inte samma sociala spärrar, så de kommenterar skamlöst på saker som de egentligen inte har med att göra.

 

I London är alla vana vid olika kulturer, sätt att tänka på och sätt att göra saker på, så jag upplever betydligt större acceptans gällande andras föräldraskap.

 

Barnuppfostran skiljer sig nog mer mellan olika grupper än mellan länder, och jag tror att det är lättare att hitta ett sammanhang med likasinnande här. Det är mer fokus på artighet här, både för barn och vuxna, vilket kan vara lite chockartat för nyinflyttade svenska barn, men det går snabbt att komma in i det.

 

Sedan har inte genusmedvetenhet nått ut här i samma utsträckning som i Sverige, och det finns absolut en tanke om att pojkar och flickor ska behandlas olika. Men bara under åren vi bott här har jag upplevt en positiv förändring.

 

13608297_10153565489457751_897231729_n

Dina bästa tips på saker att hitta på med barnen i London?

Lekplatserna! Det finns så otroligt många lekplatser som har roliga saker för barn i alla åldrar. Att bara gå omrking och prova lekplatser är mitt bästa tips. Utnyttja museerna också, Science Museum och National Army Museum har fina lekområden för mindre barn, och de flesta stora museum lyckas verkligen nå fram även till barn.

 

Bästa tipset för en nyinflyttad, förvirrad Londonsvensk som flyttar hit med barn?

Ha tid på er. Om det går så vänta lite med skol- eller förskolestart och gå omkring och lär känna området och språket. Köp en sparkcykel till barnen. Med bärsjal och sparkcykel klarar man allt. Vagn är värdelöst i centrala London, och inte tillåtet vissa tider på tunnelbanan eller på vissa restauranger.

 

Skolsystemet skiljer sig från det svenska, så kolla upp skolor tidigt och bestäm om barnen ska gå i statlig, religiös eller privat skola.

 

13595669_10153565489447751_1769654610_n

Vad är det bästa med området där ni bor?

Alla olika bakgrunder, kulturer och språk. Här bor människor med alla sorters jobb och inkomster och det finns en väldigt öppen och tolerant stämning. Just nu händer det väldigt mycket i området, nya cafeer, restauranger, gym och affärer och det är väldigt roligt att vara med och se ett levande område växa fram.

 

Vad älskar du mest med London/vad är det som utmärker London från andra städer?

Det jag älskar med London är just det jag älskar med vårt område. Att gå ut och mötas av alla möjliga språk, att barnen från start får uppleva olika kulturer och religioner, en slags självklarhet gällande att alla är olika och något annat hade varit konstigt.

 

En positiv överaskning var att det är så lätt att promenera överallt. London är en stad till stor del gjort för fotgängare, och allt ligger närmare än vad man tror. Och allt finns här. Vad vi än kan önska oss, vad vi än vill göra, så är det genomförbart här.

 

Något du ogillar med London:

Efter sju år känner jag mig fortfarande nyförälskad i staden. Men de nya bussarna är hemska. Som att åka omring i en bastu. Smutsen och skräpet störde mig i början, men man vänjer sig så snabbt.

 

Vart tar du din sambo om ni ska ut på dejt?

Vi går till The Frenchie Bistro runt hörnet och äter lite anka och dricker mycket vin.

 

Tips för en regnig dag i London?

Museerna. Utan barn är National Portrait Gallery och V&A mina favoriter. Har jag barn med mig så är Transport Museum eller Science Museum roligast. Det händer ofta väldigt roliga saker på Southbank Centre också, och där finns massor med plats för barn att leka och springa av sig på Royal Festival Hall.

 

Beskriv en lyckad utekväll för dig i London.

Jag stannar helst hemma faktiskt, men då och då tar jag gärna en drink i The American Bar på Savoy. 

 

Hur spenderar du helst en söndag i London?

Jag tycker om att ta en promenad i området och gå ner till Southbank med familjen och köpa lunch på matmarknaden, gå längs floden och låta barnen tramsa och busa och bara vara.

 

13579939_10153565489497751_799654045_o

Ditt bästa smultronställe som turisterna missar?

Southwark Park är en väldigt fin park med en rolig lekplats och ett underbar lugn trädgård med klättrande blåregn under våren.

 

Mest överskattade turistattraktionen i London?

Piccadilly Circus. Ett jobbigt torg med alldeles för mycket folk och bilar som jag gör allt för att unvika.

 

Bästa brunchen?

Förr skulle jag sagt Breakfast Club, men det har blivit lite för populärt så det är lite för hög ljudvolym för mig. Restaurangen på Young Vic brukar vara lagom full, har god bruch och världens trevligaste personal.

 

Bästa middagen?

The Wolseley på Piccadilly. Deras lamm är fantastiskt och där är alltid god stämning.

 

Vart går du helst och shoppar?

På Kings Road en vardag, det är lagom med folk och ofta trevlig personal i butikerna. Det finns gott om ställen att äta på också om man skulle bli hungrig, och barn är välkomna.

 

Tips på utflykter utanför men nära London som du gillar?

Jag tycker om att ta tåget till Brighton, det är fint att strosa omkring där och andas lite havsluft, och om somrarna brukar vi bada där.

 

Du får 100 pund och måste bränna dom på en dag. Hur skulle du använda dom? (Du får inte handla kläder.)

Jag skulle ta en lång, god lunch på Sketch, och sedan hämta barnen och leta reda på ett tivoli att besöka. Under sommaren är det ett tivoli i någon av parkerna nästan varje helg.

 

Bästa Londonupplevelsen:

Jag tycker att London upplevs bäst under promenader. En tidig sommarmorgon, att bara gå och gå, köpa en kaffe, pausa i en park, promenera vidare. Det är sådana tillfällen som får mig att älska London.

 

13598842_10153565489467751_1524712540_n

Sämsta Londonupplevelsen:

Att bli fast i tunnelbanan en högsommardag med två varma och trötta barn.

 

Vad saknar du i Sverige? (förutom vänner och familj)

Svenskt påskfirande. Jag kan sörja lite att mina barn inte får klä ut sig till påskkärringar och knacka på hos grannar. I övrigt finns det inte mycket jag saknar – både klimatet och mentaliten i London passar mig så mycket bättre.