Monika Agorelius – Från Grythyttan till kändisjournalist i London

Oct 2, 2012 by

Share Button
Foto: Katarina Agorelius

Foto: Katarina Agorelius

Kändisjournalist. Producent. Entrepenör. Under sina 24 år i London har Monika hunnit med mycket. Hon har intervjuat Hollywoods största stjärnor, regisserat bakom-filmer med Nicolas Cage och Ray Winstone, producerat TV och startat PR-företag. Allting började med att hon som 18-åring tjatade sig till ett jobb på Filipstads Tidning. 

Vi har slagit oss ned på Scandinavian Kitchen på Great Titchfield Street med varsitt glas dansk Faxe Kondi-läsk. Monika pratar fort och entusiastiskt , det är ingen risk att bli uttråkad i hennes sällskap. Monika har kallat London ‘hemma’ sedan 1988. Vägen till den brittiska huvudstaden gick via uppväxten i Grythyttan i Bergslagen och några år i Stockholm. Redan som tonåring började hon skriva regelbundet i lokaltidningen Filipstads Tidning. Hon skrev om allt från kommunala årsmöten till Röda Kors-insamlingar. Efter en tid började hon skriva konsertrecensioner och musikintervjuer till Nya Wermlandstidningen (NWT) Det blev artiklar om allt från Europe och Pernilla Wahlgren till WASP. Monika bestämde sig för att satsa på nöjesjournalistik och tog som 19-åring sitt pick och pack och flyttade till Stockholm där ambitionen var att frilansa för olika tidningar.

– Att skriva om musik i mitten, slutet av 80-talet ansågs inte på något sätt glamoröst, utan man var tvärtom ganska lågt rankad i journalisternas värld, säger Monika. Idag ser det förstås helt annorlunda ut och alla vill ha en bit av kändisvärlden. Jag har aldrig varit särskilt kändisfixerad, men jag tycker att det är roligt att träffa drivna människor som är duktiga på det de gör.

I Stockholm gick karriären snabbt uppåt. Monika blev musikredaktör på Frida och fick allt fler stora intervjuppdrag för både dags- och månadstidningar. Genombrottet kom när hon under en intervju med Duran Durans frontman Simon Le Bon och lyckades få honom att öppna sig på ett sätt som ingen tidigare hade lyckats med. Det blev viktigt möte. Monika hade kommit något på spåren, hon insåg att hon var bra på att intervjua och få personliga möten.

Sedan dess har det gått av bara farten. 1988 flyttade hon till London där hon sedan dess har skrivit om film, musik och mycket annat, och frilansat åt ett stort antal olika tidningar och TV-program i Sverige, Skandinvien och Europa. Hon driver produktionsbolaget CloseUp Productions som producerar allt från musikvideor och företagsfilmer till bakom-kulisserna-filmer på filminspelningar. Hon har intervjuat kändisar som Hugh Grant, Angelina Jolie, Matt Damon och Woody Allen.

– Det är alltid något speciellt med att träffa folk vars arbete man beundrar. Jag blir inte nervös när jag träffar Brad Pitt eller George Clooney, men när jag träffade Woody Allen hade jag fjärilar i magen. Det hade jag inte behövt ha, han var jättetrevlig och rolig.

För många verkar Monikas arbete glamouröst, men hon säger att det inte är så..

– Ofta är intervjuvillkoren dåliga och man tvingas göra det bästa av besvärliga situationer. Mest brinner jag för att arbeta på filminspelningar. Den kreativa atmosfären är intressant och inspirerande och man får se en annan värld än den man är van vid. Jag producerade bakom-films-materialet på den DVD-aktuella filmen “The Hot Potato”, med Ray Winstone i huvudrollen. Filmen utspelar sig i East End 1969. Vi spelade bland annat in i kyla och ösregn på en gata i Peckham mitt i natten. Det var jävligt kallt och inte ett dugg glamouröst!  Men det var intressant att se skådisarna och filmteamet i arbete och alla kolla in alla kostymer, bilar och annat som var gjort så att London såg ut som det gjorde 1969.

Monika säger att London har förändrats mycket bara sedan hon flyttade hit 1988.

– När jag först kom till London var de flesta unga kvinnliga Londonsvenskar au pairer. Sverige var inte med i EU så jag fick söka om uppehållstillstånd och blev intervjuad på brittiska ambassaden i Stockholm.

Idag är det roligare att vara Londonsvensk, menar Monika. Sverige och Skandinavien är hett och trendigt och tack vare böcker, TV-serier och filmer är britterna nyfikna på den svenska kulturen.

– Det finns så många svenskar i London nu och vi smittar ned staden med vår svenskhet, säger hon och skrattar. Nu vet nästan alla Londonbor vad svenska köttbullar och fika är, de äter på svenska restauranger, handlar i svenska butiker och hakar mer än gärna på svenska traditioner som dans kring midsommarstången, kräftskivor och Luciafirande.

Monikas senaste projekt är CloseUp PR, där PR- och marknadsföring står i fokus.

– Jag jobbar med ett duktigt team och vi agerar konsulter bland annat åt svenska företag som vill etablera sig i Storbritannien. Det går väldigt bra. Vi får ständigt nya spännande uppdrag och det är jätteroligt. Jag trivs med att göra olika saker och att använda min kunskap och erfarenheter för att utveckla min verksamhet och testa nya grejor.

Monikas Agorelius intervjuar Ashley 'Bashy' Thomas på inspelningen av "The Veteran". Foto: Tracey Leggatt

Monikas Agorelius intervjuar Ashley ‘Bashy’ Thomas på inspelningen av “The Veteran”. Foto: Tracey Leggatt

 

3 snabba

 Vad har du för råd till den som vill lyckas som egen företagare i London?

– Gör din egen grej. Kom fram till vad du är bra på och vad det finns ett behov på marknaden för. Var beredd på att jobba dygnet .

 

Bästa tipset den som vill bli frilansjournalist?

– Fokusera på att skriva om såna saker som inte så många andra kan. En journalist som kan skriva om till exempel medicinska frågor eller vetenskap och teknik har större chans att lyckas få jobb än de som skriver om mode och skönhet. Ta betalt för ditt arbete. Det är dyrt att bo i London och ingen har råd att jobba gratis i längden!

 

Vad saknar du mest från Sverige?

– Familjen, skogen, sjöarna, den friska luften. Fiskbullar, nyponsoppa och saltlakrits kan jag tack vare TotallySwedish få tag på i London!

 

För mer information besök:

www.closeup-productions.com

www.closeup-pr.com

Text: Emelie Krugly Hill