Möt Alexander Goodwille, VD för Goodwille

Jun 8, 2017 by

Share Button

Goodwille grundades 1997, och har sedan dess hjälpt hundratals svenska företag – från Almondy daimtårtor till Lindex – etablera sig i Storbritannien. För två månader sedan efterträdde Alexander Goodwille sin mamma Annika som VD, med en stark motivation att expandera företaget och utveckla dess strategi, samtidigt som han vill bevara den personliga service som utmärker familjeföretaget. Londonsvenskar träffade Alexander en regnig eftermiddag för att prata om utmaningarna i att starta företag i Storbritannien, hans nya roll som VD, och vad som driver honom framåt. 

 

Alexander föddes i Stockholm men växte upp i London. Efter studenten flyttade han till Southampton där han ägnade fyra år åt att plugga till dataingenjör. Vid sidan av studierna deltog Alexander även i den brittiska armén, vilket han älskade. Efter examen tog Alexander ett sabbatsår för att ta hand om sin familj, då båda hans föräldrar blev svårt sjuka samtidigt. Han började sedan jobba inom investment banking i City of London. Tio år senare har han helt bytt bana och är nytillträdd VD på  Goodwille.

 

Vem är Alexander Goodwille?

 

Jag är en person som älskar att utmana mig själv, diskutera svåra frågor, och lösa problem, med en stor äventyrslystenhet. Bland det bästa jag har gjort är att köra en hopplös liten bil ända från London till Kamerun – en sträcka på 15 000 km över 18 länder. Utöver det är jag generös med min tid, och försöker hjälpa människor på ett kul sätt. Sedan har jag även en stor förkärlek till mat och vin.

 

OM GOODWILLE OCH ATT STARTA FÖRETAG I STORBRITANNEIN

 

Berätta om företaget Goodwille – vad gör ni?

 

Goodwille specialiserar sig på att hjälpa skandinaviska företag etablera sig i Storbritannien. Vi erbjuder en så kallad ’full back-office service’ ur fem avdelningar; ekonomihantering, bolagsjuridik, Human Resources, virtuellt kontor samt löneutbetalning.

 

Utöver juridisk och finansiell rådgivning har vi sedan några år tillbaka en HR-avdelning som erbjuder support inom Brittisk personalhantering. Om man är ett mindre företag som inte är i behov av ett eget kontor erbjuder vi även möjligheten att ta emot kunder i våra lokaler samt skrivbord som kan nyttjas vid behov.

 

Grundtanken bakom Goodwille är låta nya företag i Storbritannien fokusera på att bygga sin business, medan vi sköter det administrativa grovjobbet på en kostnadseffektiv nivå. Den brittiska marknaden är tuff, och ett bra grundarbete är a och o om man vill växa.

 

Varför ska man välja att jobba med just Goodwille?

 

Vår styrka ligger i vår kunskap om både den skandinaviska och den brittiska marknaden. Vi har även ett enormt nätverk av kontakter, vilket gör stor skillnad för nya företag i Storbritannien.

 

Vilka är de vanligaste misstagen svenska företag gör när de försöker starta i Storbritannien?

 

Många småföretag hoppar in för snabbt och inser alldeles för sent att de behöver hjälp. Då vänder de sig ofta till stora redovisningsbyråer där de får vänta alldeles för länge på hjälp eftersom mindre företag inte prioriteras. Goodwille kan erbjuda snabbare och mer personlig service.

 

Ett annat område där svenska företag ofta gör misstag är att de inte skaffar sig tillräckligt med flexibilitet i sina anställningskontrakt.

 

Hur skiljer sig företagskulturen i Storbritannien jämfört med Sverige?

 

I Sverige kör man fika en gång om dagen, medan man i Storbritannien tar sociala pauser hela tiden och därmed lämnar kontoret senare. Här är det även vanligt att äta sin lunch vid sitt skrivbord, något vi inte uppmuntrar bland våra anställda på Goodwille.

 

På vilket sätt utmärker sig svenska företag på den brittiska arbetsmarknaden?

 

Svenska företag strävar ofta efter att ge samma förmåner till sina anställda i England som de ger till sina anställda i Sverige, exempelvis generös föräldrarledighet och flexibla arbetstider.

 

OM ROLLEN SOM VD

 

Hur kommer du att sätta din personliga prägel på företaget?

 

Min bakgrund i teknologi kommer definitivt påverka min roll mycket. Det är viktigt att bevaka hur teknologin kommer att påverka firmor i framtiden, och försöka hålla sig i framkanten av den utvecklingen. Samtidigt är jag fortfarande en Goodwille och min mammas son. Jag vill bevara det arv hon lämnade bakom sig och fortsätta vara ett personligt företag som upprätthåller starka förhållanden med våra kunder. Den teknologiska utvecklingen kommer bara göra det viktigare för företag att upprätthålla bra kundkontakt.

 

Vad är det bästa med jobbet som VD för Goodwille?

 

Alla intressanta entreprenörer och kollegor som jag får träffa och som inspirerar mig dagligen. De ger mig energi på ett sätt jag aldrig upplevde inom investment banking. Jag har gått från att knappt orka gå till jobbet till att nästan springa till jobbet nu.

 

Utöver det har jag mycket utrymme för att implementera nya idéer, vilket är jätteroligt.

 

Den största utmaningen med ditt jobb?

 

Att kontrollera dagen och prioritera rätt. Med 450 kunder blir man lätt indragen i en massa olika projekt. Det gäller att försöka ha en överblick och se till att företaget alltid drivs framåt.

 

OM DRIVKRAFTEN OCH FRAMTIDSDRÖMMARNA

 

Något du är stolt över med dig själv?

 

När allt gick fel för min familj ställde jag upp för dom, och såg till att min lillebror kom till skolan varje dag. En annan sak jag är stolt över är att jag, sedan jag började på universitetet, aldrig bett mina föräldrar om pengar.

 

Har du någon förebild?

 

Min mamma, som verkligen var en stark kvinna. Sedan jag klivit in i hennes skor har jag fått höra hur omtyckt hon var. Jag har fått höra så mycket fina saker om henne som man bara får berättat för en när någon gått bort.

 

Jag ser även upp till min morfar som lärde mig att ge och inte ta. Efter att ha hjälpt honom fick jag så mycket tillbaka, något som lärde mig mycket.

 

Sedan beundrar jag även Elon Musk. Han får idéer och bara kör på dom, oberoende av vad andra säger.

 

Vart ser du dig själv om tio år?

 

Förhoppningsvis har vi lyckats expandera Goodwille till andra länder, samt utvecklat våra produkter i Storbritannien.

 

Om du skulle skriva ett brev till ditt 18-åriga jag, vad skulle det stå?

 

Stop procrastinating. Don’t be afraid. Just do it.

 

Vad gör du för att slappna av?

 

Detta kanske inte är avslappnande för andra, men jag slappnar av när jag gör saker som tar mig utanför min ”comfort zone”. Allt från mountain biking, till skidåkning, till att våga prata med någon jag ser upp till.

 

Som Tim Ferriss sa, ”a person’s success in life can usually be measured by the number of uncomfortble conversations he or she is willing to have.”

 

5 SNABBA

 

Bästa middagen i London? Hawksmoor. Dra dit era vänner och börja med en Shaky Pete’s, och dela sedan på en Chateau Briand och Bone in Prime Rib.

 

Vad gör dig arg? När folk gör saker mycket svårare än vad de behöver vara.

 

Vad saknar du i Sverige? Rågkakor, gräddost och vaniljyoghurt med müsli och kanel.

 

Du får 100 pund och måste bränna dem på en dag. Hur skulle du använda dem? Äta så många saker som möjligt på Borough Market.

 

Vad får dig att skratta? Mina kompisar.

 

Meningen med livet för dig? Att vid slutet av livet ha gjort så mycket och träffat så många som möjligt. Kroppen ska dessutom vara nära att falla i bitar.

 

Text: Billie Elmqvist Thurén

Bild: Billie Elmqvist Thurén och Goodwille