Möt: Fredrik Andersson

May 19, 2015 by

Share Button

Fredrik Andersson För 18 år sedan landade Fredrik Andersson på Heathrow flygplats med 200 pund i fickan. Hundra pund hade han med sig själv och ytterligare hundra fick han av sin kusin. Idag driver han en lyxig tandläkarklinik på en av Londons mest exklusiva adresser, Harley street.

-Göteborg hade flest tandläkare per capita i världen, skrattar Fredrik då han ser tillbaka på oddsen han hade för att lyckas som nyutexaminerad tandläkare i staden på västkusten. Han ville inte åka därifrån men jobben fanns utomlands och han kom att älska London med en gång även om kvaliteten på hans första arbetsplats kunde ifrågasättas.

Vi sitter i hans nyrenoverade trendiga tandläkarklinik på Harley street, fönstren är dekorerade med skulpturer av snäckskal, importerade från Bali, berättar Fredrik. Där vi sitter kommer en snickare in som ska sätta upp den nya glasdörren som även är dekorerad med Fredriks signatur. Dem kommer snabbt överens om finishen på entrén och vi fortsätter intervjun.

-Jag hade jag fått telefonnumret från en kompis mamma till en ung tjej som bodde i en bedsit pa 6 kvadratmeter och jag hade försökt ringa henne i flera veckor. drar Fredrik sig till minnes.

 

På Heathrow försökte han ringa på nytt och fick svar, hon bodde i en liten lägenhet i Barbican. Hon sov i sängen och han fick sova på golvet. Han berättar att hon då tjänade två pund i timmen och var väldigt generös som lät honom bo där den första tiden.

Fredrik hade redan tidigare rest till London på påsken och fått sig ett jobb genom branschtidningen, en anställning som väntade när han kom tillbaka;

-Det var så man sökte jobb innan internet, småler han finurligt.
Screen Shot 2015-05-19 at 22.37.46

Han jobbade i ett år på NHS i Ladbroke grove hos en Irländsk tandläkare vid namn Mr Murphy, det var ett tungt arbete med upp emot 40 patienter per dag. Höjdpunkten för den hårt arbetande Fredrik under den här tiden var Hippo pizza, här fick man en pizza med tre toppings för två pund.

Han skrattar när han drar sig till minnes det dagliga besöket på pizzerian som låg precis vid tunnelbanestationen. Därefter bytte Fredrik jobb till en klinik i West Hampstead där han trivdes bra och arbetade i tio år. En dag kom han hem från en semester och upptäckte att hans tandsköterska var tagen av hans kollega. Fredrik sa upp sig och och började direkt därefter hyra rummet på Harley street som han fått erbjudande om.

-Min förra chef gjorde mig en sån tjänst, det gjorde att jag vågade börja jobba för mig själv, det var fantastiskt att få öppna eget, säger Fredrik och uttrycker sin tacksamhet till att den före detta chefen norpade tandsköterskan.  -Ibland behöver man en sån kick för att våga ta steget..

 

Välkänd kundkrets

Fredrik har en passion för sitt yrke som inte går att mista i samtal med honom. Bland annat har han utvecklat en teknik som kallas bonding där man applicerar lager på lager på den existerande tanden för att skapa jämna ytor utan att skada ytan på tanden.

-Jag har gjort det till ett koncept kan man nog säga och det är lite av min specialitet, konstaterar han och visar före och efter bilder på hur det ser ut samtidigt som han berättar om sin kreativitet, sin önskan att skapa och jakten på perfektion.

– Att få hjälpa någon med tänderna kan ge en patient ett nytt liv och det känns fantastiskt att få göra det för en annan människa. Han fortsätter. – Även om det bara är tänder så betyder det väldigt mycket för många människor, kunder som uttrycker stor tacksamhet för ett nytt självförtroende i och med ett nytt leende. På Fredriks klinik kan man även göra filler och botox som är väldigt populärt.

-Alla mina patienter är rekommenderade av någon annan. Halva skaran av West Ends teatervärld kommer hit, en väldigt rolig kundkrets, skrattar Fredrik som även har många svenskar som reser till hans välkända klinik i London.

Från Sverige kommer bland annat Andreas Lundstedt och Sarah Dawn Finer över regelbundet, även många andra välkända namn.

Fredrik Andersson

Harley Street

-Mitt första mottagningsrum Suite 4 ritade jag mitt i natten och så gav jag instruktioner till byggarna. Nu öppnar Fredrik dörrarna för hans nya lokaler här och han har tagit in förstärkning i form av Mette Söderström som tidigare arbetat på NHS och svensk tandläkarklinik och bekräftar att brittiska tandläkare ofta saknar den svenska standarden som hon nu får uppleva på Andersson Clinic.

Inne i kliniken bjuds kunderna på Nespresso eller om man har tur, champagne från den lilla kylen inne i rummet där Fredrik tar emot sina gäster.

Det är tid för det första kundbesöket på eftermiddagen i den trendiga tandläkarkliniken.

Vi stänger den nyuppsatta glasdörren med signaturen bakom mig och tonerna av Peter Jöback försvinner bakom den, beger mig ut på Harley street, i hjärtat av London.

 

Kort om Fredrik

Namn: Fredrik Mikael Andersson
Ålder: 42
År i London: 18 (1997)
Smultronställen:
I London –Yauatcha
I Sverige – Min lilla vitsippe dal, dar jag växte upp
I världen – Hana på Maui
Bästa minne: När jag kvalificerades till state championship i simning i USA
Undvik: Att flyga trapets i Regents park efter att man fyllt 40 (min axel har aldrig varit sig lik efter det, hahah)
Bästa med London: Att man aldrig blir uttråkad här

 

Hemsida: http://www.anderssonclinic.com

 

Text & bild: Mikaela Agnarsson