Möt Karin Ehnbom-Palmquist, generalsekreterare för Svenskar i Världen

Sep 30, 2015 by

Share Button

Text: Billie Elmqvist Thurén
Bild: Svenskar i Världen

Vad har alla 660 000 svenskar som bor utomlands gemensamt? Deras intressen representeras av den ideella organisationen Svenskar i Världen. Sedan 1938 har Svenskar i Världen verkat för utlandssvenskars bästa, genom att bevaka, informera och påverka. Organisationens unika roll sträcker sig från remissinstans till opinionsbildning och lobbying genom sina kontakter med riksdagspartierna, myndigheter, organisationer och media.

 

Vi har pratat med Karin Ehnbom-Palmquist, som är generalsekreterare för Svenskar i Världen. Med en lång diplomatkarriär bakom sig är Karin på många sätt den ultimata utlandssvensken. Under sina 24 år utomlands har hon bland annat arbetat vid generalkonsulatet i Chicago, tjänstgjort vid ambassaden i Bonn, jobbat som chef för svenska informationskontoret i New York, haft positionen andreman vid ambassaden i Caracas, Venezuela samt varit ambassadör i Mexiko, Australien och Nya Zeeland. I hennes roll som generalsekreterare för Svenskar i Världen verkar Karin för alla utlandssvenskars välmående samt att de ska ses som en värdefull resurs, både utomlands och hemma i Sverige.

 karin på Pitea festspelb

 

Varför behövs en organisation som Svenskar i Världen?

Det finns ingen annan organisation som tillvaratar svenskars intressen utomlands. När svenska myndigheter stiftar lagar och förordningar tar de inte alltid i beräkning de personer som inte passar in i det svenska systemet, exempelvis de som har gått hela sin skolgång utomlands, eller de som kommer tillbaka till Sverige efter att ha jobbat utomlands i flera år.

 

Även om det finns svenska klubbar och föreningar som hjälper och tar hand om svenskar i landet de befinner sig i, så finns det ingen annan på central nivå som tittar på och lobbar för utlandssvenskars intressen. Svenskar i Världen försöker se till att det blir mer jämvikt för de som bott utomlands och sedan väljer att flytta hem.

 

Vilka är de viktigaste sakfrågorna för er organisation?

Bland de frågor som Svenskar i Världen driver finns passhantering, medborgarskap, skatter och röstning, och vi erbjuder rådgivning i dessa frågor via vår hemsida, tidning och Facebooksida. Förutom detta jobbar Svenskar i Världen med att skapa ett socialt nätverk för utlandssvenskar, samt underlätta för hemvändande svenskar att komma in på den svenska arbetsmarknaden igen.

 

Under åren har Svenskar i Världen fått igenom en rad olika beslut som vi tycker är viktiga för utlandssvenskar. Exempelvis kan svenskar nu ha dubbelt medborgarskap, och så har vi lobbat för att det ska bli lättare få tillbaka sitt svenska medborgarskap om man förlorat det. Tidigare var man tvungen att jobba och betala skatt i Sverige i fem år innan man kunde bli svensk igen. Idag behöver man bara anmäla till migrationsverket att man önskar återfå sitt svenska medborgarskap. Vi har även lobbat för att vår granne Danmark ska tillåta dubbelt medborgarskap, och hoppas att också Norge ska tillåta det i framtiden.

 

Finns det några särskilda frågor som Svenskar i Världen lobbar extra hårt för just nu?

En undersökning visar att endast 10-30% av utlandssvenskar röstar, och det vill vi ändra på genom att försöka få igenom möjligheten att kunna rösta online. Som det är nu måste man antingen poströsta eller ta sig till närmsta ambassad/konsulat, vilket gör att många som bor långt ifrån en ambassad helt enkelt struntar i att gå och rösta.

 

Vi vill också att det ska finnas en särskild valkrets för svenskar utomlands. I nuläget tillfaller utlandssvenskars röster i den hemkommun de senaste var skrivna. Om de 660 000 svenskar som bor utomlands ingick i en särskild valkrets skulle riksdagsledamöter behöva engagera sig mer frågor som rör just utlandssvenskar. Detta skulle dessutom bidra till att fler utlandssvenskar tycker att det är lönt att rösta.

 

Utöver röstningsfrågan är vi väldigt engagerade i utbildningsfrågor. Vi försöker uppmuntra fler ungdomar att studera utomlands genom att upplysa dem om fördelarna samt lobba för friare rörlighet inom EU så att det blir lättare för studenter att flytta runt.

 

Vad upplevde du själv för svårigheter när du flyttade utomlands?

Eftersom att jag arbetade som diplomat och redan hade ett kontor att komma till kom jag snabbt in ett sammanhang. Det var svårare för min man och mina barn som var tvungna att anpassa sig till en helt ny miljö. Dessutom saknade vi familjen där hemma i Sverige, och det har varit tråkigt att behöva missa flera milstolpar i våra familjemedlemmars liv. En annan nackdel med att bo utomlands är ju att långvariga vänskaper inte finns på samma sätt som de hade funnits om man bott på samma ställe hela livet. Men trots svårigheterna har det varit värt det, för åren utomlands har gett oss så mycket, både på det individuella planet och för familjesammanhållningen. Det är något väldigt speciellt med att ha upplevt så mycket tillsammans.

 

Hur skiljer det sig att flytta utomlands idag från när du flyttade utomlands för första gången?

Den största skillnaden är den digitala kontakten. När jag bodde i Venezuela och USA för första gången var det otroligt dyrt att ringa hem. Man kunde bara ringa hem en gång i veckan och då gällde det verkligen att prata om allt. Det tänker inte ungdomar på idag.

 

Vilka är de viktigaste råden du skulle ge till svenskar som nyss flyttat utomlands?

När man flyttar utomlands är det lätt att förlora kontakten med vänner och familj, vilket kan bli väldigt påtagligt när man väl flyttar hem igen. Jag skulle därför råda utlandssvenskar till att hålla kontakten med vänner hemma, för att undvika att känna sig ensam när man är tillbaka i Sverige. Andra råd är att skaffa sig många erfarenheter, skapa nya kontakter, samt lära sig språket så bra som möjligt. Det viktigaste av allt är dock att njuta av upplevelsen.

 

karin på Pitea festspel

Vad är det som driver dig till att jobba för utlandssvenskars intressen?

Dels drivs jag av det faktum att jag själv bott utomlands i 24 år och därmed vet hur positivt det är med global rörlighet, samtidigt som jag vet att det finns många problem involverade i en utlandsflytt, särskilt när man inte får samma stöd som man får när man bor i Sverige. Det är därför som Svenskar i Världen behövs – vi fyller det hålrum som många utlandssvenskar befinner sig i.

 

Kan Sverige bli bättre på att dra nytta av hemflyttade utlandssvenskar?

Ja, absolut. Många utlandssvenskar upplever att det är svårt att komma in i den svenska arbetsmarknaden efter att ha studerat eller arbetat utomlands, trots att de har oerhört mycket att bidra med. De har lärt sig att verka i ett annat land med ett annat språk och annan kultur, vilket visar på att de lätt kan anpassa sig till ett nytt liv. Dessutom har de språkkunskaper och kontakter utomlands som gör att de lättare kan handla med den region de tidigare bott i. Utlandssvenskar ska uppskattas för detta, inte diskrimineras. Mycket av vårt arbete går ut på att övertala svenska företag och headhunters att utlandssvenskar är en resurs att ta tag i, och i och med att 20 000 svenskar flyttar hem varje år märker vi att utvecklingen går i rätt riktning.

 

6 snabba frågor: 

  • Favoritområde i London: Marylebone – där finns många härliga restauranger och kaféer. Jag älskar även att promenera omkring i Hyde Park.
  • Det bästa med britter: Det finns en trevlig kultur i Londons bussar och tunnelbana, där folk spontant börjar prata med varandra. Det kan jag sakna i Stockholm, där folk är mer inne i sin egen bubbla.
  • Favoritställe du bott på: Det är väldigt svårt att säga, eftersom jag tagit med mig något från alla ställen. Men jag har en speciell relation till New York, eftersom det var där mina barn gick i lekskola och förskola. Sen är Mexiko ett underbart land, med en fantastisk indiankultur och vänliga människor. Talar man spanska blir man mottagen som en vän.
  • Favoritresmål i världen: Någonstans där man kan sitta i skuggan utan att frysa och umgås med trevliga människor.
  • Svensk mat som du saknade när du bodde utomlands: Saltlakrits och daim.
  • En utlandssvensk som inspirerar dig: Hans Rosling.

SVIV

Mer om Svenskar i Världen hittar ni här.

Nytt för i år: Nya arvsregler inom EU http://www.sviv.se/blog/2015/02/nya-arvsregler-inom-eu/

Möt Svenskar i Världens ombud i London:

 

EricErik P. O. Berggren

Har bott i London sedan 2009 och arbetar på Deloitte med rådgivning till private equity-fonder. Genom jobb och uppdrag inom andra svenska föreningar (exempelvis Anglo-Swedish Society) kommer Erik i daglig kontakt med svenskar som pluggar, bor och arbetar i Storbritannien. Angelägen om att stöd och uppmuntran finns för svenskar som studerar utomlands.

 

 

 

 

anneliAnneli Pinchard

Bosatt i England sedan 1990. Hjälper företag och individer med support inom internationella uppdrag (planering inför utlandsflytt, support under utlandsuppdrag samt planering och support inför avslutning av utlandsuppdrag). Aktivt engagerad i att vara med och påverka och skapa förbättringar för utlandssvenskarna samt ingår också i SVIVs referensgrupp i hemvändarfrågor. Genom jobb och uppdrag inom andra svenska föreningar (exempelvis Svea-Britt) kommer Anneli i kontakt med svenskar som pluggar, arbetar och bor i Storbritannien.

 

Läs även intervjun med Anneli Pinchard, ombud för SVIV (s. 36-40) i Svenska Kyrkans medlemstidning http://issuu.com/svenskakyrkanlondon/docs/nr3_2015_issuu

 

Kontakt: epoberggren@gmail.com och anneli@f2s.com

 

Vill du ta del av den information och det stöd som Svenskar i Världen erbjuder till utlandssvenskar? Då ska du registrera dig på www.sviv.se/bli-medlem/. Det är helt gratis och som registrerad användare får du Svenskar i Världens nyhetsbrev och tidning, samt möjlighet att chatta med utlandssvenskar i hela världen via Svenskar i Världens forum. Det finns även möjlighet att bli medlem, till en kostnad av 500 kr per år för enskilda medlemmar, 600 kr för hela familjen och 250 kr för studentmedlemmar. Som medlem får du rådgivning i juridiska, skatte- och pensionsfrågor, möjlighet att delta i Utlandssvenskars parlament, konferenser och seminarium, tillgång till Svenskar i Världens globala nätverk med 115 ombud, mm. Mer info går att hitta på Svenskar i Världens hemsida.