Möt: Nadia Jönning, vars frisördröm blev till verklighet

Mar 1, 2016 by

Share Button

Processed with VSCOcam with c1 presetText & bild: Billie Elmqvist Thurén & Jönning & Riashi

 

För sex år sedan flyttade Nadia Jönning från Malmö till London, utan någon fast tjänst eller någon som helst aning om hur det skulle bli. Det enda hon hade med sig var en stor passion för hår, samt en stark vilja att etablera sig i storstaden. Idag driver Nadia sin egna frisörsalong i Fitzrovia, och är ett levande exempel på att allt är möjligt bara man inte ger upp. Vi mötte upp Nadia för att prata om drömmen som gick i uppfyllelse, om vägen dit, och om att älska det man gör.

 

Det är torsdagsförmiddag och London bjuder på sitt klassiskt mulna senvinterväder. Jag befinner mig i Fitzrovia och slingrar mig igenom de gulliga bakgatorna kring Goodge Street. Det luktar nybryggt kaffe och nybakade bakverk från kaféerna, butiksbiträdena vänder ut och in på sina öppet/stängt-skyltar och ny dag är på full ingång. På den kullerstensbelagda gatan Goodge Place finner jag den välrenommerade frisörsalongen Jönning & Riashi, beläget i ett omvandlat motorcykelgarage. Där möts jag av en sprallig och härlig Nadia Jönning, som äger och driver salongen tillsammans med kollegan Steven Riashi.

 

Om vägen in i frisöryrket

 

Nadia Jönning är uppvuxen i Bjärred utanför Lund, och hennes passion för frisering började redan i barndomen, när hon började stylea och klippa page på sin Barbie. Vid senare ålder blev hon den som alltid fixade sina vänners hår, vare sig det gällde en utekväll eller inför ett bröllop.

 

– Folk brukade berömma mina vänners hår och fråga vilken frisör de gick till, och till slut bestämde jag mig för att söka till den bästa frisörskolan i Malmö. De hade bara tio platser, och jag kom inte in första gången. Men jag gav mig inte, och andra gången jag sökte gick det hela vägen.

 

När Nadia gått ut frisörskolan började hon hyra stol på en salong i Lund. Men även om allt var bra i Sverige fanns det en vilja till mer. Nadia ville komma vidare i karriären, och bygga upp något större. Och det var den drivkraften som slutligen gjorde att hon tog steget och flyttade till London.

 

En tuff start i London

 

– Jag kom till London utan någonting, berättar Nadia. Det enda jag hade var tre väskor.

 

Genom Londonsvenskar lyckades Nadia hitta ett bra boende, och efter en tids jobbsökande började hon jobba på frisörsalongskedjan Headmasters. Men trots att Nadia fick mycket ut av Headmasters rent erfarenhetsmässigt, var det en väldigt hård miljö och tuffa arbetsförhållanden. Efter ett år sade Nadia upp sig, och fick börja om från ruta ett. Hon började hyra stol på mer fristående frisörsalonger, och byggde sakta upp en egen kundkrets, bland annat via Londonsvenskars forum. Även om det var tufft att börja om från början var det värt det.

 

– Jag behövde bli min egen igen, säger Nadia. Genom att hyra stol kunde jag vara min egen chef och bygga upp personliga relationer med kunder.

 

Drömmen som gick i uppfyllelse

 

En dag varnade ägaren av den frisörsalong som Nadia jobbade på just då att han kanske skulle behöva lägga ner. Rädd för att hon skulle förlora allt hon hade byggt upp började Nadia fundera på att starta eget.

 

– Jag bestämde mig för att gå runt och kolla lokaler, lite halvt på skoj. Sen när jag snubblade över detta konverterade motorcykelgarage tänkte jag ”nu kör jag bara.”

 

Processed with VSCOcam with c1 preset

Tillsammans med kollegan Steven Riashi startade Nadia salongen Jönning & Riashi, Londons första skandinaviska frisörsalong, och således gick en av Nadias stora drömmar i uppfyllelse. Det har onekligen varit mycket jobb med salongen, men det hårda arbetet har definitivt gett avkastning. Jönning & Riashi har blivit hyllad i flera skönhetsmagasin och tidningar, bland annat Cosmopolitan, Tatler, Layered Online, och Sunday Times, och bägge frisörer har fått göra flera photoshoots för tidningar samt stylingar för modevisningar. Deras kundkrets utgörs dessutom av en och annan kändis. På frågan om det är extra nervöst att klippa kändisar ler Nadia och svarar nej – hon ser alla kunder som lika.

 

Det råder ingen tvekan om att salongens interiör hämtat inspiration från Sverige. Med sina stora glasfönster, vita väggar och minimalistiska inredningen känns lokalen både stilren och lite edgy. Här och var finns lite svenska detaljer, exempelvis får man sitta och titta på svenska kungen medan man blir klippt, och det serveras även svenskt kaffe.

 

Den allra viktigaste ingrediensen för en bra frisörsalong är dock servicen.

 

– Servicen är det vi lägger störst fokus på här – vi anpassar vår tillgänglighet efter kundens behov, och lägger stor fokus på konsultation innan vi börjar klippa/färga. Är kunden inte nöjd ska hon/han alltid kunna komma tillbaka och få det fixat.

 

Att bidra till en hemtrevlig stämning är också något Jönning & Riashi fokuserar på.

 

– Att kliva in i salongen ska vara som att komma hem. Vi bjuder på vin, pratar med våra kunder och kunderna pratar även med varandra. Det ska vara avslappnat, inte strikt.

 

Nadia tillägger även att hon ofta känner sig som lite av en psykolog.

 

– Det är ofta som kunderna öppnar upp sig – särskilt när man ger dem huvudmassage vid tvätten, säger Nadia och skrattar.

 

Skärmavbild 2016-02-28 kl. 22.10.42

Vad är det bästa med att jobba som frisör?

Att få träffa så många olika människor varje dag, och att få lov att vara precis så kreativ som jag är. Jag blir lätt rastlös och har ett stort behov av att göra saker, något som frisöryrket tillåter.

 

Vad tror du det är som gör just dig så bra på ditt jobb?

Något jag ofta får beröm för är att jag verkligen lyssnar på mina kunder och gör en lång konsultation innan jag börjar klippa/färga. Det är väldigt viktigt att kommunicera med kunden och vara ärlig – om det är någon färg som inte är möjlig så säger jag det. Sedan försöker jag ständigt utvecklas genom att gå på kurser.

 

Finns det något negativt med att jobba som frisör?

Att ha egen salong är väldigt tidskrävande. Arbetstiderna kan vara jobbiga, eftersom att vi jobbar runt kunden och kunder mest kan på kvällar och helger. Igår gick jag exempelvis inte hem förrän klockan 22.00.

 

Hur skiljer det sig att vara frisör i London från att vara frisör i Sverige?

Något som folk inte gör så ofta i Sverige men som är vanligt förekommande här är att bara droppa in för att få håret tvättat och fönat. Det är något jag fick träna på när jag flyttade hit. Det är synd att folk inte gör det så mycket i Sverige, för det är ju ett väldigt trevligt sätt att piffa till sig inför en utekväll.

 

Sen är det också mycket lättare att binda kontakter i London. Om man exempelvis vill vara med på London Fashion Week eller fotojobb finns det utrymme för att visa att man är duktig och kan – det är inte nödvändigtvis som hemma i Sverige där man behöver känna någon för att få in en fot.

 

Hur skiljer sig hårmodet här jämfört med hemma i Sverige?

Jag specialiserar mig på blonda hår och kan se en skillnad i preferenser. Många brittiska tjejer föredrar varmare toner, medan svenskar föredrar lite kallare toner. Det är många brittiska kunder som letar sig till mig, just för att jag kan få till de där kalla tonerna som är trendiga i Sverige. Sen tycker jag även att folk är lite mer vågade i sina frisyrer här, särskilt i Östra London.

 

Vilket är ditt bästa minne från din tid som frisör?

När jag fick jobba på X-Factor förra året. Jag jobbade tillsammans med min kollega Adam och vi gjorde håret till alla dansare i showen. Det var en superkul upplevelse och jätteintressant att se hur man jobbar inom tv.

 

Vart hämtar du inspiration ifrån?

Jag går på jättemånga kurser varje år, bland andra de som hålls av L’Oréal. Jag hämtar även mycket inspiration från tidningar. Och så inspireras jag mycket av andra frisörer, exempelvis Guy Tang, som bor i Hollywood och är helt fantastisk på balayage (en frihandsteknik där man målar på håret för att ge en så naturlig effekt som möjligt).

 

Vilka tips skulle du ge till andra som drömmer om att starta sin egen frisörsalong?

Jobba upp en bra kundkrets innan du startar eget. Jag skulle dessutom rekommendera att man har bott här några år innan också. Men allt är möjligt bara man inte ger upp.

 

Om livet i London

 

Vad är det bästa med London?

Storstadskänslan och att det alltid finns så mycket att göra. Jag är kär i den här staden.

 

Och det sämsta med London?

Pendlingen.

 

Vad saknar du hemma?

Nyttig mat och mamma. Jag saknar en riktigt stor och bra ICA.

 

Beskriv din perfekta helg i London?

På fredagen jobbar jag, därefter går jag ut på en afterwork med vänner på Charlotte Street. På lördagen går jag på bikram-yoga, min andra stora passion i livet. Om det är fint väder åker jag till någon marknad (gärna Spitalfields Market) och bara strosar omkring. På kvällen äter jag god mat på någon bra restaurang, gärna thairestaurangen Kaosarn i Clapham Junction där det dessutom är BYOB. På söndagen undviker jag pendlingen genom att bara ta det lugnt och kolla på dålig tv hemma. Eventuellt går jag på en Sunday Roast och dricker en massa vin.

 

7 SNABBA

 

Beskriv dig själv med 3 ord: Rastlös, svartklädd och långt hår

Ditt bästa hårtips: Bra produkter och behandling – Shu Uemuras produkter som vi använder här på salongen är riktigt bra. Jag skulle också rekommendera att köpa ett filter att sätta på duschen, eftersom att många upplever att det hårda vattnet här i London skadar deras hår.

Om du inte bodde i London, vart skulle du bo då: New York eller Bangkok

Favoritområde i London: Notting Hill och Putney

Område du helst undviker i London: Elephant & Castle

Livsfilosofi: Det enda som kan stoppa en från att göra precis vad man vill är en själv.

Idol: Vidal Sassoon

 

Vill du klippa dig hos Nadia? Salongen ligger på 27 Goodge Place. För att boka tid kan du antingen ringa 07857128377, maila nadia@jonningandriashi.co.uk, eller boka genom www.nadiajonning.com/www.jonningandriashi.co.uk. Du kan även föja @nadiajonning på Instagram, där hon lägger upp före/efterbilder på kunder hon klippt.

 

_MG_2914-146