Möt: Sveriges ambassadör i Storbritannien – Nicola Clase

Jul 15, 2015 by

Share Button

UPDATE: Denna artikel är från 2015, Nicole Clase är inte Sveriges ambassadör i Storbritannien längre utan rollen har tagits över av Torbjörn Sohlström sedan 1 september 2016.

Med en vår som bjudit på både brittiskt parlamentsval och svensk seger i Eurovision kan Sveriges ambassadör Nicola Clase se tillbaka på en spännande men intensiv tid. 

 

Nicola drar sig till minnes dagen då hon för den allra första gången landade i London för den nya rollen på ambassaden, året var 2010 och renoveringen av residenset var i full gång.

 

-Jag flög från Stockholm till London via Sarajevo, där jag hade deltagit i ett internationellt möte. Det var en underbar känsla att vara på plats i London och det var full fart från första stund. Efter bara några timmar satt jag i ett möte med Foreign & Commonwealth Office (det brittiska utrikesdepartementets) protokollchef för att gå igenom alla praktiska frågor.

 

Hon flyttade direkt in på det svenska residenset på Portland Place, även om det vid den tiden var lite av en byggarbetsplats. Hon berättar att London varit en stad som hon alltid kommit tillbaka till.
-Det är väldigt lätt att känna sig hemma och trivas på alla plan, konstaterar hon som också besöker Sverige regelbundet.

 

-Om jag besöker Stockholm runt midsommar kommer jag att ta med mig stora fång av pioner tillbaka. Pioner är mina absoluta favoritblommor.

Ingen dag är riktigt den andra lik på ambassaden och vi påverkas självklart mycket av vad som händer i Storbritannien och i övriga världen. Som regel är det ett antal interna och externa möten liksom ett stort antal luncher under veckan. Under kvällarna brukar det vara olika mottagningar eller middagar. Många av aktiviteterna äger rum på det svenska residenset.

Aktiviteterna för att stärka relationen mellan Sverige och England är många och varierande. Under våren har det fokuserats på det brittiska valet, EU-frågan och handelsfrämjande.

-Vi har ett ständigt besöksutbyte mellan Sverige och Storbritannien och ambassaden har löpande en mängd intressanta evenemang på en lång rad olika områden. Det handlar t.ex. om life science, litteratur, miljö- och klimat och mer övergripande näringslivsfrämjande.

 

Nicola Clase

Ambassadör Nicola Clase anslöt sig till ambassaden i juni 2010.

En säkerhets och Asien expert som även talar flytande manadrin. Hon har varit statssekreterare för utrikes- och EU-frågor i den svenska statsministerns kansli och även varit utrikespolitisk rådgivare till Moderaterna. 

Vägen till rollen som Sveriges officiella representant har sakta men säkert gått i riktning mot där hon befinner sig idag.

-Jag blev tidigt intresserad av internationella relationer. Efter att ha tagit min universitetsexamen hamnade jag under en period på ambassaden i Peking. Det var nog då jag blev övertygad om att jag ville ägna mig åt diplomati, reflekterar hon och berättar om äventyr hon hunnit med.

 

-Innan jag började på Utrikesdepartementet (UD) hann jag cykla runt i delar av Afrika, en nyttig erfarenhet som jag har med mig i bagaget.

Londonlunket har etablerat sig och Nicola börjar gärna sina helgdagar med en lång promenad i en av Londons vackra parker och därefter blir det en tur till en bokaffär.

-Sedan tar jag en kopp te på något trevligt café. Ofta fastnar jag sedan hemma med en spännande bok, äter en god middag och tittar på en bra film tillsammans med min familj.

Nicola representerar en relativt stor del av befolkningen officiellt. Inofficiellt ser hennes liv ut för så många andra svenskar i London, Sveriges största stad i utlandet.

 

Nicola tipsar:

Ta en tur utanför London. Det finns ju så mycket att se i Storbritannien. En dag skulle jag själv vilja hinna med en tur till Shetlandsöarna.

 

Om Nicola:

Familj: Man och två barn
Ålder: 49 år
Fritidssysselsättning? Trädgårdsarbete
Favorittidning: Financial Times

 

Hej Svenska ambassaden

  • På den svenska ambassaden i London arbetar cirka 28 personer, varav nio är utsända från UD och tre från andra huvudmän bland annat 1 från Säpo.
  • 20% av alla svenska pass skapas på svenska ambassaden i London
  • Business Sweden, Handelskammaren, Visit Sweden och Ambassaden sitter i samma byggnad.
  • Ambassaden ligger på Montague Place sedan 1973 och residenset som bebos av ambassadören plus 3 diplomatfamiljer ligger i Marylebone
  • Ambassadens uppgift är att representera Sverige och den svenska regeringen i Storbritannien och att främja Sveriges intressen genom en tät dialog med brittiska företrädare, bland annat om samarbetet inom EU, och genom information och samverkan med kultursektorn, företag, försvarssektorn och andra myndigheter och organisationer.
  • Ambassaden tar varje dag emot många ansökningar om pass, visum till Sverige, registreringar av nyfödda barn och andra myndighetsärenden.
  • Att hämta ut ett pass kostar SEK 1 400 eller 121 pund