Möt: Tove Lo

Apr 10, 2015 by

Share Button

Tove Lo

Från KOKOs scen levde stjärnskottet Tove Lo i symbios med publiken. Barfota dansandes under den senaste konserten i norra Londons Camden. Kaxig och energisk, samtidigt visade hon gång på gång upp sitt avskalade jag, bjöd publiken på en distanserad råhet och en sårbar närhet, allt på samma gång.

 

Några dagar efter giget på Koko mötte vi den svenska stjärnexporten i västra London, en sådan flörtig vårdag som bara London kan leverera.

-Jag har tvingat mitt team att dra ner på mängden intervjuer. Speciellt efter min halsoperation så har jag velat spara rösten lite, det blir trevligare för alla parter. skrattar Tove där hon sitter i slitna ljusa jeans och en svart t-shirt. Halsbandet med namnet Tove glittrar till av en solstråle som letat sig in i det annars ganska skuggiga rummet, vittnar om vårsolens fortsatta existens utanför.

 

Tillbaka i London

För cirka ett år sedan spelade Tove Lo på Notting Hill Arts club för drygt 300 personer, en av hennes första spelningar utomlands och hon berättar att det var ett stort ögonblick för henne då.

-Shit vad sjukt, vad det ett år sedan, det var ett av mina första utlands gig och bara att spela utanför Stockholm var liksom wow. Jag kommer ihåg att jag tänkte, undrar om någon kommer komma på riktigt. Det var så himla coolt att va i en ny stad och nytt land där folk sjöng mina låtar.

Hon berättar att hon älskar att spela live och tycker att årets Camdenklubb Koko var en häftig lokal,

-Nu ett år senare i bästa London, med fyra gånger så stor publik, utsålt och alla sjöng med fast albumet inte ens är ute i England, det går inte att jämföra. säger en väldigt nöjd Tove.

 

Uppväxt

Uppväxten på Djursholm är enligt henne en tid som kommunicerade att yta var viktigt. Hon berättar med glimten i ögat att hon färgade håret rosa och svart, kände sig allmänt missförstådd men aldrig var utanför gemenskapen utan anpassade sig efter sin omgivning. Hon har skrivit mycket musik innan hon själv började uppträda.

 

Under åren på Rytmus musikskola uppträdde och sjöng hon mycket. Genom musiken upplevde hon att hon kunde beskriva och uttrycka allt hon hade inombords. Tove blev helt uppslukad av den världen och tiden breddade hennes perspektiv. Här samlades personer med väldigt olika bakgrunder och varierade politiska åsikter.

-Folk hade inga hämningar och alla fick plats, det var en kille som gick i pyjamas i ett halvår och det var okey, ingen ifrågasatte det.

 

Alterego.

– Det jag egentligen upplevde som gjorde att det tog ett tag för mig att ta steget ut på scenen och själv uppträda efter skolan var för att jag kände att jag inte kunde upprätthålla ett alterego som många kändisar har, jag måste vara mig själv, säger hon med eftertryck och viftar undan det vågiga håret som ramlat ner och gömmer de kajalmarkerade ögonen.

– Jag ville ha full kontroll och samtidigt känns det som att det faktiskt är låtskrivanden som är min karriär.

 ”Jag mår bäst av att känna mycket oavsett vad.”

Tove beskriver sig som en vanlig kreativ person, med tankar som gärna går åt ett mörkare håll, något hon tror gäller de flesta kreativa personligheter. Hon drivs av jakten på adrenalin och säger att hon jagar ruset på alla möjliga olika sätt.

-Jag mår bäst av att känna mycket avsett vad det är liksom, eller jag har ett behov av det. Många andra har dock inte lyxen att bearbeta känslor på scenen genom musiken som jag, konstaterar hon med ett skratt.

 

-En vanlig dag kan jag vakna och vara skitglad, en timme senare sitta och böla över något. Jag går igenom tjugotusen känslor på en dag men jag mår inte dåligt av att må dåligt, jag mår bra av det. Hon fortsätter sin beskrivning av känslolivet

-Jag strävar inte efter att vara lycklig, utan är okey med att vara lycklig och olycklig i perioder.

 

”jag vill inte vara en onåbar popstjärna”

London kommer alltid ha en speciell plats för henne enligt hennes själv och på sätt och vis representera hennes första framgång internationellt som popstjärna. Men om det är något Tove vill ge till sin publik så är det hennes verklighet

-Jag vill få bort illusionen om livet är en skimrande magisk resa och jag vill inte vara en onåbar popstjärna. En del smågrejer i livet är skitjobbiga, men det dyker också upp magiska tillfällen.

 

Innan vi rör oss ut i vårsolen igen som fortsätter att sprida sitt ljus och värme utanför rummet där desto fler skuggor dansar, levererar Tove en slutreplik som bjuder på hennes livsfilosofi.

– Våga satsa på något du vill göra, våga fucka up och inte alltid ta den säkra vägen. Tänk inte alltid på konsekvenserna innan du agerar. Blunda och hoppa, typ.

 

5 snabba med Tove

 

Favoritstad
Sydney

Relation till London
Familj som bott där, varit där och skrivit mycket musik. Underbart på våren! Vidrigt på vintern.

Drömdestination
Brasilien!

Bästa ögonblicket i min karriär
Att släppa mitt första album.
Det här har jag alltid med mig i väskan
Penna, papper, mobil, hörlurar

 

Text & bild: Michaela Agnarsson