Nadja Casadei är vårt OS hopp!
Sjukamparen Nadja Casadei satsar på OS i London 2012. Nu väntar ett år av mycket träning och förberedelse som förhoppningsvis avslutas med en medalj av guld.
Mellan den 27 april och 12 augusti nästa sommar är det OS här i London. Du som hann med att köpa biljett innan försäljningen tog slut den 26 april har chans att se svenska sjukamparen Nadja Casadei tävla. Hon är en av Sveriges främsta mångkampare. 2008 tog hon silver på 4190 poäng i SM och fick då sjunde bästa resultatet i Sverige genom tiderna. Ett år senare fick hon 5905 poäng i Europacupen i polska Szczecin och blev uttagen till Världsmästerskapen i friidrott 2009 i Berlin där hon kom på 22a plats.
Men för att få vara med i OS krävs det att Nadja visar att hon är en av de bästa i världen och därför har hon bestämt sig för att inte tävla alls i år. Istället ska hon koncentrera sig på att hårdträna för att komma i form och balans efter sina båda knäoperationer.
– Jag kommer att behöva sätta personligt rekord och visa att jag är stabil på den nivån, annars är jag inte välkommen på ett OS, berättar Nadja.
Mamma som inspiration
Nadja började intressera sig för sjukamp som sexåring. Hennes mamma Lena Casadei (då Kullberg) tävlade både i längd och sprint och satte som sextonåring svensk rekord i längdhopp på 6,33. Efter att ha följt med och tittat på sin mammas tävlingar fick Nadja följa med tränaren ”Libbe” och köra några pass. I början var det mest på skoj. Friidrotten var bara en av alla de sporter hon intresserade sig för som fotboll, handboll och ridning. Tillslut blev det dock sjukampen som fångade Nadjas intresse. Som artonåring kom hon in på en sjätteplats på listan över de bästa i Sverige genom tiderna i sjukamp med det dåvarande personliga rekordet på 5399 poäng.
– Jag älskar att träna och jag älskar att pressa mig både fysisk och mentalt. Sjukampen ger mig de möjligheterna. Jag behöver kunna hantera så många olika tekniker och det kräver mycket träning av mig. Fördelen med sjukamp är att jag blir så galet vältränad och allsidig, säger Nadja.
Men det finns också nackdelar med sporten, det sliter på kroppen att träna så mycket som Nadja gör och skaderisken är stor.
– Hade jag haft en gren att fokusera på hade jag inte behövt pressa kroppen på samma sätt under så många år. Även om specialisering på en gren också givetvis kräver sin portion med träning, berättar Nadja Casadei.
Avslappnande att skratta
Lättast har Nadja för löpning, längdhopp och höjdhopp. Svårast har hon för kula och spjut. Hur ofta Nadja tränar beror på vilken tid på året det är. Under säsong blir det ett pass om dagen, sex dagar i veckan. Det beror lite på hur kroppen mår och när nästa tävling är. När det är ”hårdträning” som gäller kör hon betydligt mer intensivt. Då blir det två pass om dagen, sex dagar i veckan.
– Då är varje pass inte ett ”kräkpass”, utan det kan vara lite lugnare joggning kombinerat med kaststyrka eller bålträning, berättar Nadja.
Inför en tävling gäller det att ladda både fysiskt och psykiskt. Nadja börjar med bra och lätt träning veckorna innan. Sedan vilar hon två dagar innan tävlingen för att sedan studsa och jogga lite dagen innan.
– Mentalt så laddar jag gärna genom att se roliga filmer eller inspirerande bilder på personer ”in action”. Jag laddar också med bra tankar och försätter mig i ett tillstånd som gör det möjligt för mig att prestera det jag vill prestera. Jag blir avslappnad av att skratta så det försöker jag göra mycket innan en tävling, förklarar hon.
”Jag är duktig på att shoppa, gren åtta!”
Förutom sjukampen gillar Nadja Casadei att måla tavlor, fotografera och umgås med vänner och pojkvän. Hon har även ett eget företag inom design som hon vill jobba med under karriären men framförallt efteråt. Nu målar hon främst tavlor men i framtiden vill hon ägna sig åt att designa smycken och kläder. Ett annat intresse är shopping som hon hoppas kunna ägna sig åt när hon är i London för att träna inför OS.
– Jag är duktig på att shoppa, gren åtta! Jag gillar allt med London, bussarna, alla fina ljus, arkitekturen. Det är en cool stad helt enkelt, konstaterar Nadja.
Besöks Nadjas London blogg här!
Text: Madeleine Rönnqvist