Några av årets fantasifulla julkalendrar

Nov 30, 2019 by

Share Button

Julen närmar sig med stormsteg. Något som inte minst börjar märkas i de olika butikerna här i London. Något som vi svenskar starkt förknippar med julen är så klart alla olika typer av fantasifulla julkalendrar, något vi ska tittar närmare på i denna artikeln.

Snart är det jul igen, snart är det jul igen… Ja, snart är det jul igen. Vi har sedan länge fått rapporter om de snöklädda landskapen i Norrland, men även här i blaskiga London börjar julkänslan att väckas till liv. Vilket värmer upp denna kyliga årstid.

För oss svenskar finns det något väldigt specifikt som vi använder för att förstärka julkänslan ytterligare – en julkalender där vi från den första december till den 25 får öppna dagens lucka och njuta av den lilla överraskning som gömmer sig där. Ibland är det bara en bild, ibland en chokladbit och ibland något helt annat. Något som vi ni tänkte kika närmare på.

 

Kalendrar med olika erbjudanden

Adventskalendern har sitt ursprung i 1800-talets Tyskland, men först på senare år har vi sett hur allt fler butikskedjor har börjat anamma konceptet. Exempelvis kör webbutiker som CDON dagens rabatterbjudanden och nu finns det till och med något så specifikt som en casino julkalender där spelbolagen har olika bonusar att förse sina kunder med.

 

Kalendrar med spännande småprylar i

Det finns också många aktörer inom detaljhandeln som numera säljer lite större julkalendrar där små gåvor gömmer sig bakom varje lucka. Exempelvis gör det brittiska märket Body Shop detta. I år har de tre olika typer av adventskalendrar att välja mellan: Beauty, Deluxe och Ultimate, som kostar från 545 kronor till 1 395 kronor. Bland gåvorna finns massor av härliga hudvårds- och skönhetsprodukter.

 

Den klassiska chokladkalendern

En klassiker som garanterat är barnens favorit (och många vuxnas med) är så klart chokladkalendern! Bakom varje lucka döljer sig en liten mjölkchoklad att njuta av. Men det är inte bara en förträfflig liten aptitretare, det är också en stor tålamodsprövning. För det är minst sagt svårt att inte hålla sig från att tjuväta fler bitar, eller till och med slita upp hela kalendern i ett bräde…

 

Svenskarnas favorit – Julkalendern på TV

Den ursprungliga julkalendern må vara tysk, men vi svenskar har i alla fall lyckats komma på en annan fantastisk idé – julkalendern i serieformat! Den första svenska TV-kalendern släpptes 1960 och hette Titteliture och vips var en ny typ av julkalender född. Vi svenskar är stolta över denna tradition och varje år producerar SVT en ny kalender att följa om morgnarna. I år är det dags för serien Panik i tomteverkstan där vi får se Pernilla Wahlgren och Per Andersson som tomtemor och tomtefar.

 

Fenomenet med TV-sända julkalendrar finns även i resten av Skandinavien, men någon global sensation har det ännu inte blivit. Vilken typ av kalender ska du köra på i år?