När och hur du kan refinansiera dina lån

Apr 26, 2022 by

Share Button

Photo: Unsplash/Rupixen

 

När du gör en refinansiering samlar du ihop flera smålån till endast ett lån. Det här kan du göra antingen hos befintlig långivare eller hos en ny. Det kan vara lämpligt för att få en överblick över samtliga lån. Samtidigt kan du få en lägre total ränta än nuvarande ränta på olika smålån vilket innebär att du betalar mindre för ditt lån över tid. 

 

Kämpar du med att betala lägsta möjliga inbetalning på ditt företagslån kan det vara en bra idé att se över om refinansiering är möjligt att genomföra. Som företagare kan du även stärka kreditvärdigheten genom att samla dina smålån. Det finns många onlinetjänster som låter dig jämföra olika långivares erbjudanden. Genom att svara på frågor kan du få svar på vilka lån du kvalificerar dig för. 

 

Varför du refinansierar ett lån? 

 

En refinansiering av ditt lån låter dig ersätta dina befintliga smålån med ett nytt så kallat samlingslån. Nackdelen med att ha många små lån är att utspridda utgifter för ränta och dyra dolda avgifter kan bidra till att totalkostnaden för smålånen blir hög. Inte sällan är många smålån en anledning till att framförallt räntorna skenar drastiskt om avbetalningar uteblir. 

 

Den vanligaste anledningen till att refinansiera ett lån är att du då får en lägre ränta eller lägre minsta inbetalningsbelopp. Eftersom utgifterna minskar blir det betydligt smidigare att göra avbetalningen på ett effektivt sätt. Inte sällan kan det även resultera i omförhandling och återigen bättre lånevillkor. Det här är ytterligare ett skäl till att många väljer att refinansiera sitt lån. 

 

När är det lämpligt att refinansiera ett lån? 

 

Du tjänar nästan alltid på att samla dina smålån och bör därför välja att försöka refinansiera ditt lån. Oavsett om dina lånekostnader är ekonomiskt ohållbara eller om du vill återta kontrollen över dina kostnader är refinansiering nästan alltid ekonomiskt försvarbart. Ifall att du har tecknat ett lån när räntan varit hög så sparar du även pengar på att refinansiera lånet när räntan faller. 

 

Ett av de bästa sätten att kvalificera sig för en lägre ränta på ditt lån är genom att förbättra din kreditvärdighet. Det kan du exempelvis göra genom att minska antal kreditupplysningar som görs på dig eller genom att minska dina skulder. Om du refinansierar ditt lån undviker du många små lån och därmed många kreditupplysningar. Det ger dig även fördelen att snabbare reducera dina skulder. 

 

Hur refinansiering fungerar i praktiken 

 

Innan du ber om olika erbjudanden för samlingslån bör du ta reda på exakt hur mycket pengar som krävs för att betala av dina nuvarande smålån. Ta även reda på om din ursprungliga långivare har debiterat straffavgifter och i så fall hur stora. Om du har många olika sorters skulder exempelvis sms-lån eller kreditkortsskulder är det ytterligare ett skäl till att noggrant organisera dina smålån. 

 

Det är viktigt för dig att känna till ditt låns totala utstående saldo för att du ska kunna refinansiera till rätt belopp. Kontakta därför din långivare för att få svar på hur stort ditt utstående utbetalningssaldo är. Det går även bra att undersöka detta själv genom att logga in på din internetbank där du har ditt lån. 

 

Hur refinansiering fungerar i praktiken – Lånebelopp och amorteringstid 

 

När du refinansierar ditt lån måste du veta hur mycket pengar du ska låna. Ett nödvändigt steg är att avgöra summan av samtliga smålån och därmed avgöra minimum beloppet för lånet. De flesta långivare kommer uttryckligen att ange det maximala beloppet du kan låna vilket framgår i låneformuläret. Därefter ska du välja amorteringstid och kom ihåg att ju längre amorteringstid desto dyrare blir lånet. 

 

Jämför priser och villkor hos olika banker och kreditinstitut 

 

Efterforskning är nyckeln till att refinansiera ett lån. Före refinansiering är det viktigt att jämföra räntor och villkor från flera långivare. Att jämföra är viktigt, eftersom räntorna och villkoren du erbjuds kan skilja sig mellan långivarna. Dessutom är ett nytt lån med en lägre ränta inte nödvändigtvis bättre. Skulle det tillkomma avgifter som du idag inte betalar kan det tvärtemot bli dyrare. 

 

Jämför priser och villkor med din nuvarande långivare 

 

Glöm inte att höra med din nuvarande långivare. Den kan vara villig att erbjuda dig ett bättre erbjudande än ditt befintliga lån för att behålla dig som kund. Du har redan en etablerad relation med din nuvarande långivare och inga företag vill förlora sina kunder. Här gäller det att förstå sitt förhandlingsläge som konsument och försöka hitta en kompromiss som båda parter kan acceptera. 

 

Många långivare kommer att låta dig se om du är kvalificerad för ett lån utan att göra en kreditförfrågan. Om du får bättre lånevillkor hos en ny långivare bör du kontakta din nuvarande långivare och höra dig för om de kan matcha erbjudandet. Förhoppningsvis kan de då erbjuda dig bättre lånevillkor än vad du har idag. 

 

Hur refinansiering av ett lån fungerar – en checklista 

 

Refinansiering av lån innebär att ersätta befintliga smålån med ett nytt samlingslån och görs för att få lägre lånekostnader. Du bör först ta reda på exakt belopp för att betala av dina nuvarande smålån. Kom ihåg att ju längre amorteringstid desto dyrare blir lånet. Jämföra räntor och villkor från flera långivare och glöm inte att din nuvarande långivare kan vara villig att förhandla om lånevillkor.