National Insurance & bankkonto

Jan 27, 2017 by

Share Button

Att öppna bankkonto

 

När du flyttar till London för en längre tid kan det vara bra att öppna ett bankkonto, både om du studerar eller arbetar. Med ett brittiskt konto slipper du de kostnader som tillkommer om du tar ut pengar med svenskt bankkort, och arbetsgivare kräver ofta ett brittiskt konto för att kunna betala lön till dig. Det är en process att skaffa bankkonto, så om du ska vara i London mindre än sex månader rekommenderar vi normalt inte att öppna ett bankkonto.

 

Välj en bank som antingen ligger nära ditt hem eller ditt jobb. Det kontor där du öppnar ditt konto hos är din kontoförande bank, precis som i Sverige.

 

Detta kan du behöva ta med dig till banken:

 • Pass eller ID-kort
 • Referensbrev från din bank i hemlandet (kontoutdrag 3 månader)
 • Bevis på din brittiska adress (hyreskontrakt eller gas/vatten-faktura i ditt namn)
 • Anställningsbevis
 • Ifyllt ansökningsformulär

 

I vissa fall måste man även ha pengar att sätta in på kontot för att aktivera det. Att skaffa bankkonto kan som sagt vara en lång process, men vissa banker är lättare att ha att göra med än andra. Ibland krävs bara ett ID-kort! Vi rekommenderar att ringa alla banker och kolla vad som gäller. Som student räcker normalt ett ID-kort/pass, samt intagningsbrev från ditt universitet.

 

Vilka banker kan jag öppna konto hos?

Nedan har vi listat några av de banker som finns i London. Varje enskild bank har olika villkor och fördelar, så det är upp till dig att ta reda på vilken bank som passar dina behov.

 

Barclays

Halifax

HSBC

Lloyds TSB

Nationwide

NatWest

Santander

 


National Insurance (‘NI’)

 

Alla som ska arbeta i London behöver ett unikt National Insurance-nummer, vilket är enkelt att skaffa som svensk medborgare. Numret är sammansatt av både bokstäver och siffror (exempel: QQ 12 34 56 A). Ditt nummer ändras aldrig, även om du skulle flytta utomlands, gifta dig eller byta namn.

 

Vem betalar National Insurance?

Du betalar NI om du är anställd / självanställd och över 16 år gammal, så länge dina inkomster överstiger en viss summa. Du slutar betala NI direkt när du pensionerar dig. Ditt NI-nummer är personligt och ser till att den nationella föräkringspengen och skatten du betalar blir registrerat under ditt namn. Det räknas också  som ett referensnummer för hela social security-systemet i Storbritannien.

 

Hur skaffar jag ett NI-nummer?

Steg ett är att ringa och boka tid för en så kallad ‘Evidence of Identity’-intervju (EOI). 0345 600 0643 (måndag till fredag 08–18). Här hittar du mer information.

 

Under samtalet kan du få frågor om dina omständigheter och varför du behöver ett NI-nummer. Sedan tilldelas du ett referensnummer och en tid för ditt möte, vilket oftast blir inom 2 veckor.

 

Detta måste du ha med dig:

 • Pass eller ID-kort
 • Bostadsbevis i form av räkning eller kontrakt (bor du inneboende/på hotell kan du be om ett kort brev där det står att du bor på adressen)

 

Få ditt National Insurance-nummer

För oss svenskar är det oftast inget problem att få ett NI-nummer när vi uppvisat identifikation samt varit på möte. Efter mötet kan det dock ta upp till 12 veckor innan du får ditt kort hemskickat. Själva numret kan du få innan och det är det enda man egentligen behöver eftersom kortet inte räknas som ett ID-kort.

 

Vem behöver veta mitt National Insurance-nummer?

Genom att betala National Insurance försäkrar du att du är lagligt berättigad till sociala förmåner som statlig pension, socialbidrag, hjälp med begravningskostnader, barnbidrag och A-kassa. NI dras automatiskt från din inkomst av din arbetsgivare, och hur mycket du betalar beror även det på inkomst och ålder. Du måste uppge ditt nummer till följande:

 

 • HM Revenue & Customs (HMRC) – Brittiska Skatteverket
 • Din arbetsgivare
 • Arbets- och pensionsenheten (inkluderar pension och vård)
 • Till ditt council om du söker bostadsbidrag
 • Student Loan Company om du söker studentlån

 

Du kan också behöva ange ditt NI-nummer om du öppnar ett Individual Savings Account (ISA). Det är viktigt att du håller ditt nummer hemligt och inte ger det till någon annan. Det hjälper att förhindra identitetsförfalskning.

 

Hur mycket betalar man i National Insurance?

Summan du betalar beror på om du är anställd eller självanställd samt hur mycket du tjänar. Siffrorna är för skatteåret 2016-2017.

 

Om du är anställd: Du betalar Class 1 National Insurance. Om du tjänar £155-£827 i veckan betalar du 12% av den summan. Tjänar du mer än £844 i veckan betalar du 2% extra på all inkomst över £827. Du betalar en lägre summa om du är medlem i din arbetsgivares “contracted-out pensions scheme”.

 

Om du är självanställd: Du betalar Class 2 och Class 4 National Insurance. Class 2 är en bestämd summa på £2.80 per vecka, medan Class 4 är en procentsats av din årliga vinst (9% av vinsten mellan £8,060-£43,000). All vinst högre än detta beskattas med 2%. Om din vinst är mindre än £5,965 behöver du kanske inte betala Class 2 som betalas antingen månadsvis, varje kvartal eller genom Direct Debit. Class 4 betalar du i samband med inkomstskatten.

 

Mer info här: https://www.gov.uk/national-insurance/how-much-you-pay

 

Borttappat kort

Om du har tappat ditt kort och inte minns ditt nummer kan du eventuellt hitta numret på följande dokument:

 • Din P60 (årsredovisning av din arbetsgivare i slutet av året)
 • Ditt lönebesked
 • En kopia av din årliga Self Assessment / skatteåterbäring eller andra officiella handlingar

 

Om du fortfarande inte kan få fram ditt nummer kan du kontakta HMRC här. HMRC kan dock inte bekräfta ditt nummer över telefon utan kommer behöva skicka det skriftligt till dig. Du behöver som sagt inte själva kortet, utan det är numret som är viktigt.

 

Mer information: http://www.hmrc.gov.uk/

www.direct.gov.uk