Bankkonto och National Insurance

Apr 30, 2018 by

Share Button

Att få ordning på sin ekonomi är inte alltid lätt när man flyttat till ett nytt land. I Storbritannien krävs ofta bankkonto och national insurance för att man ska kunna få anställning och sjukvård, så det kan vara bra att fixa det så fort som möjligt. Här hittar du information och tips om hur du går tillväga för att skaffa bankkonto och national insurance. 

 


 Öppna bankkonto

När du flyttar till London kan det vara bra att öppna ett bankkonto, främst för att din arbetsgivare lättare ska kunna betala ut din lön samt för att slippa de kostnader som tillkommer om du tar ut pengar med svenskt bankkort. Oftast är detta ett krav hos arbetsgivare.

Det är en process att skaffa bankkonto så om du ska vara i London i mindre än 6 månader rekommenderar vi oftast att inte öppna ett bankkonto. Välj en bank som ligger antingen nära där du bor eller nära jobbet. Det kontor där du öppnar ditt konto är din kontoförande bank, precis som i Sverige.

 

När du söker bankkonto kan du bli ombedd att ha med följande:

 • Id-kort eller pass
 • Referensbrev från din bank i hemlandet (kontoutdrag för de senaste 3 månaderna)
 • Bevis på din brittiska adress (hyreskontrakt eller gas/vattenfaktura i ditt namn)
 • Anställningsbevis
 • Ett ifyllt ansökningsformulär

I vissa fall behöver du även ha pengar att sätta in på kontot för att aktivera det. Detta kan vara en  lång process men  på vissa banker är det mycket lättare  att skaffa bankonto. I vissa fall krävs bara ett  Id-kort. Vi rekommenderar att ringa alla banker och kolla vad som gäller.

 

Bankkonto som student

För att öppna ett studentkonto behöver du:

 • Id-kort eller pass
 • Intagningsbrev från ditt universitet
 • Troligtvis addressen till din studentbostad, vare sig du bor privat eller i studentkorridor

Som student kan du få en hel del fördelar: du kan få ett generöst, räntefritt ‘overdraft’ (tillåten övertrassering), erbjudanden på restauranger, underhållning och annat, och ibland till och med gratis tågkort!

 

De största bankerna i Storbritannien

Barclays
Halifax
HSBC
Lloyds TSB
Nationwide
NatWest
Santander

Detta är några av de banker som finns i London. Som sagt gäller olika saker för varje enskild bank så det är upp till dig att ta reda på vad som passar dina behov bäst.


National Insurance Number

national insurance

National Insurance-nummer behöver alla som ska jobba i London. Det är enkelt att skaffa som svensk medborgare och krävs av arbetsgivare.

 

Vem betalar National Insurance?

Du betalar National Insurance (ofta benämnd som NI) om du är anställd eller egen företagare och över 16 år gammal, så länge dina inkomster är över en viss summa. Du slutar betala NI direkt när du går i pension. Ditt NI-nummer är personligt och hålls privat förutom när du behöver uppge det. Det ser till att den nationella föräkringspengen och skatten du betalar registreras under ditt namn. Det räknas också  som ett referensnummer för de brittiska myndigheterna.
Alla nummer är unika och är sammansatta med både bokstäver och nummer (exempelvis QQ 12 34 56 A). Ditt nummer ändras aldrig även om du flyttar utomlands, gifter dig, ändrar namn etc.

 

Hur skaffar jag ett NI-nummer?

Du bokar tid för en så kallad  Evidence of Identity-intervju (EOI) på ditt lokala Job Centre som motsvarar en arbetsförmedling.

Job Centre Plus
Tel: +44 (0) 845 600 0643
Öppetider: Måndag till fredag mellan 8–18.
Mer info hittar du på Department for Work and Pension


Detta måste du ha med dig:

 • Id-kort eller pass
 • Bostadsbevis i form av räkning eller kontrakt (bor du inneboende eller på hotell kan du be om ett kort brev där det står att du bor på adressen)
 • Information om när du kom till Storbritannien och vad din bakgrund är

Under intervjun kommer du att få frågor om varför du behöver ett National Insurance-nummer samt om din bakgrund och dina omständigheter. Sedan tilldelas du ett referensnummer och en tid för ditt möte. Du kommer att bli informerad om vad du behöver ha med dig och oftast får du en tid inom 2 veckor.


Få ditt National Insurance-nummer

För oss svenskar är det oftast inget problem att få sitt National Insurance-nummer när vi uppvisat identifikation samt varit på möte. Efter mötet kan det ta  upp till 12 veckor innan du får ditt kort hemskickat men numret kan du få innan och det är det enda du egentligen behöver. Kortet du får gäller däremot inte som något sorts id-kort.

 

Vem behöver jag visa mitt National Insurance-nummer för?

Genom att betala National Insurance försäkrar du att du är lagligt berättigad till sociala förmåner som statlig pension, socialbidrag, hjälp med begravningskostnader, barnbidrag och A-kassa. NI dras automatiskt av från din inkomst av din arbetsgivare och hur mycket du betalar beror även det på inkomst och ålder. Du måste uppge ditt nummer till följande:

 • HM Revenue & Customs (HMRC) – Brittiska skatteverket
 • Din arbetsgivare
 • Arbets- och pensionsenheten (inkluderar pension och vård)
 • Din kommun, om du söker bostadsbidrag
 • The Student Loans Company, om du söker brittiskt studielån

Du kan också behöva uppge ditt NI-nummer om du öppnar ett Individual Savings Account (ISA).Det är viktigt att du håller ditt nummer hemligt och inte ger det till någon annan. Det hjälper att förhindra förfalskning av identitet.

 

Hur mycket betalar man i National Insurance?

Summan du betalar beror på om du är anställd eller egen företagare samt hur mycket du tjänar. Siffrorna nedan gäller för skatteåret 2018-2019, från och med april 2018.

 

Om du är anställd:
Du betalar klass 1. Tjänar du mer än £162 och upp till £892 i veckan betalar du 12% av summan du tjänar. Tjänar du mer än £892 i veckan betalar du 2% extra på alla inkomster över £892. Du betalar en lägre summa och du är medlem i din arbetsgivares ‘contracted out pensions scheme’.

 

Om du är frilansare/egen företagare:
Du betalar klass 2 om din årliga inkomst är £6,205 eller mer och klass 4 om din årliga inkomst är £8,424 eller mer. Klass 2 NI är en bestämd summa på £2.95 i veckan. Klass 4 b beräknas som en procent av ditt årliga skattevinst: 9% av vinst mellan £8,424 och £46.350 och 2% på inkomster över £46,350. Om din vinst är mindre än £6,205 behöver du kanske inte betala klass 2 NI. Du betalar klass 2 NI antingen månadsvis eller genom Direct Debit (autogiro) eller genom en kvartalsräkning. Klass 4 betalar du när inkomstskatten beräknas.

Mer info om skatt hittar du på gov.uk.

 

Borttappat kort

Om du har tappat ditt kort och inte minns ditt nummer kan du ibland hitta numret på följande dokument:

 • Ditt P60 (Årsredovisning av din arbetsgivare vid slutet av året.)
 • Ditt lönebesked
 • En kopia av din årliga Self Assessment-deklaration eller andra officiella handlingar

Om du fortfarande inte kan få fram ditt nummer kan du kontakta HMRC (brittiska skatteverket) genom att

 • Fylla i formuläret CA5403 Your National Insurance Number
 • Ring National Insurance Registrations Helpline på +44 (0) 845 915 7006

HMRC kan inte bekräfta ditt nummer över telefon utan kommer att behöva skicka det skriftligt till dig.

Du behöver inte ett kort, det är numret som är viktigt. HMRC kan ordna ett skriftligt bevis på ditt National Insurance-nummer.

Se HMRCs hemsida för mer information.

Se även  Direct Gov – Public Service All in One place.