Bankkonto och National Insurance

Apr 30, 2018 by

Share Button

Första du bör göra som ny i Storbritannien är att skaffa ett National Insurance nummer. I Storbritannien krävs oftast bankkonto och national insurance nummer för att man ska kunna få anställning och fri sjukvård, så det kan vara bra att fixa det så fort som möjligt. Här hittar du information och tips om hur du går tillväga för att skaffa bankkonto och national insurance. 

 


National Insurance Number

national insurance

National Insurance (‘NI’)

NI-nummer bestämmer hur mycket skatt du ska betala och är personligt. Kontakta Jobcentre Plus, på 0845 600 0643, för att boka tid för en intervju. Det tar cirka tre månader innan du får ditt permanenta NI-nummer.

Alla som ska arbeta i London behöver ett unikt National Insurance-nummer, vilket är enkelt att skaffa som svensk medborgare. Numret är sammansatt av både bokstäver och siffror (exempel: QQ 12 34 56 A). Ditt nummer ändras aldrig, även om du skulle flytta utomlands, gifta dig eller byta namn.

 

Här kan du läsa mer om Hur du skaffar ett National Insurance number


 Öppna bankkonto

Att öppna bankkonto

 

När du flyttar till London för en längre tid kan det vara bra att öppna ett bankkonto, både om du studerar eller arbetar. Med ett brittiskt konto slipper du de kostnader som tillkommer om du tar ut pengar med svenskt bankkort, och arbetsgivare kräver ofta ett brittiskt konto för att kunna betala lön till dig. Det har alltid varit en process att skaffa bankkonto, så om du ska vara i London mindre än sex månader rekommenderar vi normalt inte att öppna ett bankkonto, men senaste åren har det kommit upp fler och fler alternativ till de traditionella bankerna.

 

Här kan du läsa mer om att Öppna bankkonto i Storbritannien