NBA kommer till London för åttonde gången

Dec 21, 2018 by

Share Button

NBA kommer till London för åttonde gången

 

Basket är inte den första sporten man tänker på när man funderar på att gå och titta på ett sportevenemang i London – eller i Storbritannien över huvud taget. Men faktum är att NBA, det vill säga den amerikanska högsta ligan i basket, har kommit till London varje år sedan 2012 och varje år har matchbiljetterna sålt slut fort. Nyligen meddelade NBA, tillsammans med arrangören AEG, att NBA London Games återigen kommer att spelas på O2-arena den 17 januari. 


(“The O2” (CC BY 2.0) av jacbgla.)

 

The Knicks återvänder

Matchen kommer att spelas mellan New York Knicks och Washington Wizard. Det blir tredje gången som New York-laget spelar i den brittiska huvudstaden och de har en stor fanbas i staden. Knicks är det enda laget som tillsammans med Boston Celtics har spelat samtliga NBA-säsonger, och de vann serien 1970 och 1973. För deras motståndare är det första gången som de spelar England och det kommer att bli en hård kamp, då de båda lagen har varit jämna i den östra konferensen under hösten. Enligt online betting oddsen är det däremot inget av lagen som är förhandsfavoriter att vinna konferensen, utan det är istället Toronto Raptors eller Boston Celtics. 

 

De båda lagen har haft en knackig start på säsongen. Wizards ligger på placeringen ovanför Knicks på en elfte plats efter 17 spelade matcher. Tyvärr har Knicks haft en tuff säsongen och i slutet av oktober var de inne på sin andra omgång av fem förlorade matcher i rad. Wizards har också haft en tung säsong, varav klubben nu överväger att öppna upp för försäljning av försvararna Bradley Beal och John Wall, varav den förstnämnda är ett av de stora namnen inför London Games nästa år.  


(“basketball hoop” (CC BY 2.0) av Steve A Johnson.)

 

Storsuccé tidigare år

NBA London Games har varit en stor succé och biljetterna har gått åt fort varje år. Normalpriserna brukar ligga på runt 45 pund per biljett, varav de blir dyrare och billigare beroende på hur nära eller långt ifrån planen man sitter. Har man oturen att inte få tag i biljetter kan man hitta andra-handsbiljetter, men dessa kan vara mycket dyra. Förra året räknade man med att andrahandsbiljetterna kunde öka i pris mellan 360–600 procent.

Det kan tyckas vara mycket pengar för att se en basketmatch och framför allt en match som inte ens är avgörande för ställningen. Men det är inte bara matchen på O2 som lockar med NBA London Games. Under dagen, samt innan och efter matchen, pågår flera fanaktiviteter där man både kan få träffa spelarna, få autografer och kanske knäppa en bild tillsammans med idolerna. Det är också en bra plats att kunna köpa t-shirts, kepsar och andra fanprylar som blir roliga minnen.  

London Games var första gången som en NBA-match spelades i ett annat land under en pågående säsong. Vanligtvis brukar endast försäsongsmatcherna spelas i andra länder, vilket är vanligt inom exempelvis fotboll. Basket är långt ifrån en lika stor sport som fotboll, tennis eller rugby men den är på uppgång i London. Faktum är att London Lions i skrivande stund leder brittiska basketligan.