Familj i London – att växa upp på en pub

Apr 10, 2018 by

Share Button

newbie store

Detta är första artikeln i en serie av artiklar i samarbete med Newbie Stores UK.
Poppy bär kläder från Newbies vårkollektion.
Text: Alexia Bergström Foton: Ida Zander

Från ett kallt vinterfönster strömmar en blyg solstråle in i vardagsrummet där Poppy, 2.5 år, vickar på höfterna och dansar omgiven av Pippi Långstrump leksaker.

’Sedan jag fick Poppy har jag inte varit på så mycket musikaler. Men jag har min egen sångare här hemma!’ Tankarna förs till ABBA klassikern när mamma Sofia sveper upp sin lilla Dancing Queen i famnen. Vi befinner oss på en pub i norra London där svenska Sofia bor med sin familj.

 

Studenten, 2007. Sofia Ball är 19 år och ska gå sista terminen på hotell och restauranglinjen på gymnasiet, då det vankas praktik. London var ett av alternativen för placering och av ren spontanitet bestämde Sofia att det var dags att för första gången lämna hemstaden Ulricehamn med 10,000 invånare och bege sig mot någonting nytt. Någonting större – en stad med nästan 9 miljoner invånare. 

 

 

 

‘Jag kände direkt när jag kom till London att det här var något för mig. Tanken var ju att jag skulle ut och resa efter praktiken, men tja… det blev inte riktigt så!’ Istället fick Sofia jobb som kock i köket på The Red Lion & Sun.

En romans inleddes med kollegan – och chefen – Heath, och tio år senare bor det gifta paret ovanför puben de idag äger. Tillsammans med två kramgoa hundar huserar de över den eleganta verksamheten och hemmet.

‘Mitt hem här känns väldigt långt ifrån ett traditionellt svenskt familjehem. Det är ju ganska speciellt att uppfostra ett barn på en pub!’

 

 

 

Utanför har London börjat vakna till liv och i hemmet i Highgate Village är det dags för morgonkaffet. Med van hand rör Sofia espressomaskinens arm så att den lösgörs från apparaten. Poppy mäter upp kaffe och hjälper mamma laga dagens första kopp. Förutom Sofias mjuka stämma och Poppys glada utrop är den stiliga gastropuben tyst i morgonstunden. Som att lokalen, liksom dess förvaltare, vill vila så länge det går innan en mängd gäster kliver in vid lunchtid.

 

 

‘Morgnarna är ofta “min tid”.’ säger Sofia och för en rykande kopp till sin mun. ‘

Efter kaffet får Poppy ofta stanna hemma med pappa medans jag går till gymmet och tränar. Sedan börjar vår dag på riktigt!’  Och dagarna ser väldigt aktiva ut.

 

‘Jag har alltid gillat att hitta på saker, mycket fysiska aktiviteter. Det kan jag känna är en stor skillnad i London mot min hemstad i Sverige – det finns så otroligt mycket att göra här! Poppy och jag har aktiviteter varje dag.’

 

Simning, trampolinhoppning, promenader med hundarna i parken och såklart danslektionerna, som Poppy älskar. På regniga londondagar? Då bakas det kanelbullar! Det svenska kulturella arvet är viktigt. Mamman och dottern kommunicerar på svenska; som så många andra londonsvenska barn får Poppy gåvan av tvåspråkighet.

‘Jag vill absolut att Poppy ska lära sig om svenska traditioner, det är viktigt för mig. Jag tycker det är kul med LondonSwedes hemsida, där jag kan hålla mig uppdaterad med saker som händer i London i den svenska communityn.’ 

När det kommer till andra svenskar i London tycker Sofia att man lätt kan urskilja nyanlända landsmän. ‘Ja – man ser direkt på kläderna att de inte bor i London!’

 

 

En smutskatastrof avleds skickligt när Sofias hand torkar Poppys chokladprydda mun med en servett.

 

’Jag ville ha barn tidigt så jag var väldigt glad när jag blev gravid.’ 

Sofia berättar att hon redan innan Poppy var född tänkte på barnkläder och vilka typer av plagg dottern skulle kunna ha på sig.

‘Det behöver ju inte bara vara rosa och puttinuttigt och puffärmar hela tiden – jag gillar när Poppy har lite tuffare kläder på sig ibland. Jeansjacka, baggy jeans och Doc Martens boots till exempel!’

 

Sofias egna stil är avskalad och klassisk; det är roligare att köpa kläder till Poppy än sig själv. Dessutom kan det bli jobbigt att ta med sig ett rastlöst barn ut på shoppingstråken i London. Därför blir det nuförtiden mycket online shopping – ett smidigt sätt att handla för både mamma och dotter.

 

’Tidigare har jag alltid gått till KappAhl när jag varit på sverigebesök för att kolla in senaste Newbiekollektionerna. Jag tycker dom har supersnygga grejer för bra pris. Känns bra att dem kommer till London nu så jag slipper åka hela vägen till Sverige för att handla deras saker!’

 

 

 

 

 

Förutom klädutbudet – vad är den stora skillnaden med att vara förälder i Sverige och London? Kostnaden, såklart. ’Ibland får jag förklara för vänner därhemma att det inte fungerar på samma sätt här med barnomvårdnaden. Dagis här kostar otroligt mycket pengar – nästan lika mycket som det kostar per månad i Sverige, kostar det per dag!

Därför är det nog mer vanligt här att mammor stannar hemma lite längre med barnen. Personligen är jag tacksam över det – det ger mig chansen att lära Poppy svenska, samtidigt som vi har otroligt kul och jag får följa hennes utveckling på nära håll.’ Sofia sveper sitt blonda hår åt sidan och kastar ett vakande öga pa dottern som leker med hundarna.

 

‘Kanske är svensk barnuppfostran något mer avslappnad än i England också. Inte lika fixerade vid regler och tider kanske. Eller så är det bara jag!’ skrattar hon högt.

 

Senare mot kvällen tassar en sömndrucken men glad Poppy nerför trätrappan mot pappa bakom bardisken för att säga godnatt. Stamgästerna hälsar på lillflickan innan de återgår till sina pints och fish and chips. Stämningen är varm och mysig på det speciella sättet som bara en brittisk pub kan vara. Väl uppe i hemmet på övervåningen händer det som helst inte får hända på kvällskvisten – mer energi.

 

‘Nej – Poppy, inte in där!’ Sofia springer iväg for att plocka ut Poppy ur kylskåpet, där hon hittat något spännande. Sekunden senare kramar hon om hunden Silvester lite väl kärleksfullt, och får ett morr tillbaka. Sofias ömsint vakande ögon lämnar aldrig Poppy: tur att den här mamman har ett gott knippe energi hon med. London eller Sverige, en sak ar säker – föräldraskapet är sig likt vart du än befinner dig.

 

 

 

Namn: Sofia Ball

Ålder: född 1989

Tid i London: Sedan 2007

Familj: Maken Heath, dottern Poppy, hundarna Silvester och Indie

Bor: Highgate Village ovanför puben The Red Lion & Sun

Hur har ditt sociala liv ändrats sedan du fick barn? Mindre tid för mig själv såklart, men jag har ett tjejgäng här som känns väldigt genuint. De har också familj, men ibland träffas vi utan barnen, tar ett glas vin och snackar om allt mellan himmel och jord.

Vad saknar du mest med Sverige: Min familj i Ulricehamn

Besök  www.newbiestore.com