Nordicana firar nordisk TV och film

Jun 17, 2013 by

Share Button

 
 

Frågan har ställts många gånger: varför är nordisk film och TV så mörk, dyster och hård? Det enda svaret jag kommer på är: det avspeglar nordborna själva. Och är man ett fan av blodfärgad snö och skarpa poliser är Nordicana årets event.

Festivalen är den första att fira nordisk film, TV och kultur i Storbritannien. Vi kommer in i the Farmiloe Building och ser mörka DVD-fodral med allvarliga män på framsidan. ”Keep Calm and Watch the Killing” står det på en skylt. I varje screenrum visas det film och serier som Anno 1790, The Hunt (Jakten) och Easy Money (Snabba cash).

I trädgården är det lite ljusare. Det serveras isländsk vodka, norska laxsmörgåsar och svenska våfflor med sylt. Kransklädda tjejer går runt och bjuder på smakprover av svenskt kött och på scen spelar singer songwriters från alla Sveriges grannländer.

 
 

Vid halvtresnåret är det dags för visning av Arne Dahl, följt av Q&A med rolluppsättningen som består av Malin Arvidsson, Magnus Samuelsson, Claes Ljungman, Shanti Roney och Matias Varela.

Roney får frågan hur det var att jobba med den excentriske Lars Von Trier för den nya filmen Nymphomaniac med Charlotte Gainbourgh. ”Det var nog den mest laid back filmningen jag gjort, för han var själv så nervös,” svarar han.

På frågan om all nordisk drama är lika bra som det vi sett i Storbritannien svarar Varela kaxigt: ”Nej, såklart finns det skit i Sverige. Precis som här.”  När skrattsalvorna lagt sig lägger han till: ”Jag skojar bara, vi älskar er.”

Bland besökarna möter vi både skandinaver och engelsmän, gamla som unga. Vi möter Matthew Gould som är där med sin vän Sasha Lawrenec. Matthew säger att han såg både Snabba cash ett och två på samma dag under British Film Festival och att han är väldigt intresserad av skandinavisk film, men att det finns för många tv-serier för att veta var han ska börja titta.

På väg därifrån går vi ned för de tre våningarna. På vardera våning står böcker och DVDs prydligt uppstaplat bredvid nordisk design, smycken, mat och godis. Det som slår mig är hur stilrent och minimalistiskt allt är – precis som nordborna själva.

 
 

Foto: Sofia Capel