Nu tändas tusen varuhusljus – Krönika av Lina Lehn

Nov 28, 2012 by

Share Button

Visst är det härligt att julen närmar sig? Denna ljuvliga högtid av lugn och ro, som präglas av pyssel, glöggdrickande, bak och roliga fester. Och en sjujäkla konsumtionshets. Det har blivit svårare och svårare att avgöra när konsumtionshetsen börjar och när den genuina julstämningen infinner sig.


Det börjar när man en helt vanlig tisdag i oktober ( ja, oktober!) strosar omkring och middagshandlar på Co-operative. Något rött och glittrigt susar förbi i ögonvrån och när man vänder blicken ditåt inser man att chokladtomtar och adventskalendrar har börjat dyka upp i butiksutbudet. Det här är alltså innan Bonfire night. Till och med innan Halloween. Cynismen inställer sig snabbare än längtan efter julen. –Meh, nästa år kommer det väl redan i september, tänker man och skyndar vidare.

Sedan händer det lite i taget. Julbelysning monteras upp över höstregniga gator, allt fler julrelaterade produkter smyger sig in på hyllorna och affärer påminner oss ständigt om den kommande säsongen med hjälp av kampanjer och skyltning. Man kan riktigt känna hur handeln håller andan en litenliten stund innan de brakar loss totalt i november och slänger fram glitter, blinkande lampor, kampanjvaror, presentprodukter, tusen sorters choklad och ”Jingle bell rock” i högtalarna.

Nu låter jag som en hater, men icke! Jag gillar ju julen. Jag gillar doften av hyacint, att man får baka saffransskorpor, dricka litervis med julmust, smutta på glögg och äta pepparkakor med brieost. Jag tycker till och med om att pynta. Åhjo! UnderbaraClara inom mig träder fram och sätter upp ljusslingor, ställer till med glöggfester, hemmapyntar och bakar julgodis.
Men ändå sätter sig en liten stressklump i magen varje gång man ser den där första tomtejäkeln i hyllan i oktober. För man är medveten om hur att butikernas mål är inte att jag ska handla lite grann, eller ens medelmåttigt. De hetsar, uppmanar och ligger på för att öka kommersen. Konsumera. KONSUMERA!

Det är väl knappast en nyhet att konsumtionen är vår nya religion. Ironiskt nog är den nya konsumtionsrelgionen kombinerat med drömmen om en traditionell, rofylld och minnesvärd jul. Som endast kan uppnå med de rätta julklapparna, det perfekta pyntet och den finaste julchokladen. Samtliga butikskedjor producerar TV-reklamer som handlar om glada familjer som samlas runt findukade bord, har fluffiga julgranar, juleljuspyntade hus och skrattande barn i fejksnö. Budskapet är tydligt: Handla hos oss, så blir din jul såhär. Lovar!

Drömmen om något genuint kan endast införlivas med hjälp av något så trivialt som pengar. Ju mer man tänker på det, desto mer försvinner lusten för att baka, dona och glögga.Så den här julen, kära kommers, kommer jag inte vara med. Jag bokjottar. Jag ser inte julskyltningen, jag hör inte ”Santa Claus is coming to town” och jag skiter i era uppmaningar.
Min jul kommer troligen inte vara lika perfekt som i Marks & Spencers glittrande julreklam, men tusen gånger verkligare.


Text: Lina Lehn