Om du börjar må dåligt i London

Mar 10, 2021 by

Share Button

Mental Health Awareness Week 2021 pågår i Storbritannien mellan den 10 – 16 maj och är ett initiativ av Mental Health Foundation. En tredjedel av landets befolkning har någon gång genomgått en depression eller fått en panikångestattack. Speciellt nu under Corona tider är det viktigt att vi kikar in hos våra vänner och främst hos oss själva.

Att ta steget och flytta till ett nytt land med nya vänner och nytt jobb kan sätta stor press på individer och både depression och utbrändhet har blivit mer och mer vanligare senare åren då fler vågar öppna upp sig och prata om sina problem.

 

AKUT HJÄLP

Mår du inte alls bra och behöver prata med någon på en gång så kan du ringa Samaritans på 116 123 (gratis)

De har öppet 24/7!
Vi finns också här som din vän hello@londonsvenskar.com

 

Det är ok att vara deppig och låg men när det blir din vardag är det viktigt att du ändrar om något i ditt liv så att du blir bättre. Det finns massa tips och tricks för att må bättre innan du behöver söka professionell hjälp, här har vi listat en del.

En liten knuff i rätt riktning – Rätt kost och vitaminer

Går inte att påpeka för mycket hur viktigt det är att du äter nyttig mat så du får i dig näring som gör att du inte blir trött eller får toppar och dalar (boven socker!).

När vi gick till en läkare för att få råd om vad man gör mot nedstämdhet så är givetvis de två största råden: bra kost och träning. Det finns tillskott såsom Omega 3 Fish oil och 5-HTP (finns att köpa på Holland & Barret) samt VitaminD3 (för höst och vinter) som med en nyttig kost hjälper fantastiskt. Detta är STEG 1.

 

Få ordning på ditt liv och skaffa rutiner

Kanske lättare sagt än gjort. Många av de som blir deprimerade och får stressymptom och ångest är överväldigade av livets alla måsten: jobb, räkningar, vara förälder, vara en bra dotter/son, svara sina vänner, träffa sina vänner, vara trevlig mot alla, vara aktiv på sociala medier osv. Ibland tar det inte längre än en helg av full dedikering för att kunna rensa upp och rensa ur röran ur ditt liv. Vi lovar att det hjälper en bit på vägen…

  • Minimalism. Äg så lite som möjligt och vi lovar att livet kommer bli lättare. Rensa ut dina gamla prylar, du kommer inte använda dina Iphone 4 kablar igen. CLUTTER IS CAUSING STRESS. Ge bort kläder du inte använt på över ett år till välgörenhet. TRAID kommer och hämtar upp dina påsar och voilá du har gjort något gott för en behövande. När det kommer till ordningen i hemmet är en bra bok The life-changing magic of tidying up . No mess, no problems (hm, nästan)!
  • Samla alla dina räkningar och prenumerationer på samma ställe, digitalt. Skaffa en ny egen mail endast för räkningar och sluta få hem brev utan be att få räkningar till din e-mail. Vissa föredrar fysiska räkningar men se till att ha allt samlat på samma ställe och inte utspritt. 
  • Rensa din dator, dina e-mails och din telefon. Avsluta ALLA prenumerationer. Hur ofta läser du ett nyhetsbrev från Argos?
  • Skaffa en fysisk kalender så att du inte alltid behöver öppna datorn eller telefonen för att hålla koll på veckan.
  • Försök att inte snooza, det kan påverka din energi resten av dagen.
  • Gör en visionboard. Sätt upp den framför sängen. Hur vill du att ditt liv ska se ut om 5 år och främst, hur vill du må?

 

Minska pressen på jobbet

Vaknar du varje morgon med ångest? Jobbar du över varje dag och har svårt att andas när det blir för mycket? Ta detta på riktigt allvar och sänk tempot. Det finns inget viktigare än hälsan, när du väl gått in i väggen tar det lång tid att återhämta sig. Karriär är inte viktigare än ditt välmående. Våga prata med din chef. Dålig chef? Det är anledning nog att se sig om efter nytt.

 

TA BORT GIFTET UR DITT LIV

Många fall av depression och ångest är alkohol och drogrelaterat. Har du problem finns: http://www.nhs.uk/Livewell/alcohol/Pages/Alcoholsupport.aspx

Även Svenska kyrkan i London finns där för dig om du behöver support.

 

Testa dina blodvärden

 

Du kan även testa dina blodvärden genom Thriva – och få£10 rabatt på ditt första test. Det skickas hem och du gör blodprovet själv genom deras stickinstrument. Efter att de har mottagit dina prover får du dina provsvar efter några dagar. Du kan plocka bort och lägga till vilka tester du vill ta, så du kan anpassa testet efter din profil. Exempelvis om du ofta är trött och hänging rekomenderar det att du testar dina världen för B12, järn etc.

 

Meditation och yoga

Det är ingen nyhet att meditation och yoga är nyttigt för kropp och själ. Att meditera kan minska ångest och oro och förbättra minnet. Det kan till och med bygga om hjärnan. Forskare har visat att det redan efter åtta veckors mediterande sker förändringar i hjärnans struktur.

Ladda ner appen Headspace som hjälper dig att komma igång. Headspace har på kort tid blivit den mest nerladdade appen för meditation. Du kan också besöka West London Buddhist Centre som erbjuder dagliga meditationsklasser – helt utan kostnad (men en rekommenderad donation).

 

 

Träning (få upp pulsen)

En effektiva metoden mot depression och nedstämdhet är att få upp pulsen och röra på sig. Om inte lång promenader verkar nog så tänk på att få upp pulsen och få svettas – på riktigt!

När endorfinerna binder till sina receptorer i hjärnan förändras också nivåerna av signalsubstanserna dopamin och noradrenalin vilket ger en känsla av lycka och styrka. Dopamin är den viktigaste signalsubstansen i hjärnans belöningssystem.

 

För att kroppen ska utsöndra endorfin krävs intensiv fysisk träning, och efter 45 minuters hård löpning kan den smärtstillande effekten motsvara en normal dos morfin. Oftast märks endorfinet under nedvarvningen efter träningspasset – det känns ju alltid bra efteråt. Styrketräning verkar dock inte ge samma effekt som löpning, cykling eller annan konditionsträning.

 

Signa upp på något av Londons alla gym, vi kan rekommendera Gymbox – härlig stämning, hög musik, bra tempo!

 

Självklart rekommenderar vi också svenska http://friskissvettis.co.uk/.

 

Ensamhet

I vissa fall handlar det givetvis inte om stress och utbrändhet. Du kanske har kontroll på allt i ditt liv: hälsan, jobbet och välmåendet men ensamheten har tagit över. Det här är vanligare än vad du tror. Speciellt i en stad som London. Försök gå med i någon av våra grupper (se nedan) för att hitta nya vänner eller signa upp dig på Meetup.com. Svenska kyrkan har även träffar: Ung i London, 28+ och familjegrupper.

 

Prata med andra i samma sits 

Ibland kan den bästa kuren för nedstämdhet vara att prata med någon som förstår en. På LondonSvenskars forum här på hemsidan eller i vår Facebook grupp —> https://www.facebook.com/groups/2251152540 kan du prata med andra svenskar som är nya eller gamla i London. Här kan du träffa nya vänner!

Kom ihåg: Delad glädje är dubbel glädje, delad sorg är halverad sorg!

Eller gruppen dedikerad till att hitta vänner: Svenska vänner

 

Svenska Kyrkan

De som arbetar på Svenska Kyrkan har tystnadsplikt. Om du känner dig vilsen och vill ha tröst och råd kan du prata med prästerna. De jobbar aktivt med att hjälpa svenskar att komma i kontakt med psykologer och terapeuter. Läs mer här om vad Svenska Kyrkan i London kan göra för att hjälpa dig.

 

När du behöver söka läkare – NHS eller privat?

När du först flyttar in i ett nytt område är det viktigt att du registrerar dig hos en GP (husläkare). Det ska finnas minst en vårdcentral i varje område. När du väl är registrerad så kan du ringa in och boka en tid för att tala med en doktor. Hen kommer avgöra vad för slags hjälp du behöver. Det är gratis att besöka sin GP. Mer om NHS och läkarvård i London här!

Vill du gå till en privatläkare ligger kostnader på ca £80 för 30 min.

 

En del läkare rekommenderar antidepressiva. Se detta som din sista utväg. Med antidepressiva är de första veckorna oftast full av sido-effekter såsom högre nedstämdhet och tabletterna skapar oftast ett beroende som måste trappas ner. Det är OK att må dåligt och låt dig ibland ha veckor där allt inte känns på topp. Om du behöver börja ta antidepressiva se till att googla och kolla upp vad som passar bäst för dig, ibland har inte din läkare rätt. Det finns massa olika typer av mediciner, kolla i forum och diskussioner vad folk gått igenom innan du väljer ett märke.

https://www.drugs.com/

 

Privata psykologer

Om du känner att du vill börja gå hos en psykolog så kan det vara skönt att få prata på sitt modersmål. Som tur är finns det många svensktalande terapeuter, kuratorer och psykologer i London. Priset hos privata psykologer brukar ligga på ca £50-70 per möte.
För en lista på svensktalande psykologer, kontakta Svenska kyrkan i London. Vi har listat svenska psykologer i London här.

 

Akupunktur och massage

Traditional Chinese Medicine (TCM) har använts i ungefär 2000 år och har under de senare decennierna blivit allt mer populärt här i väst. Akupunktur innebär att väldigt smala nålar sätts in på olika delar över hela kroppen. Det kanske låter obehagligt, men nålarna känns knappt och upplevelsen är för det mesta väldigt avslappnande. Behandlingen kompletteras med olika örter som du rekommenderas ta av TCM-doktorn. TMC är ett hälsosamt sätt att bli av med stress, nedstämdhet och ångest. Små kinesiska kliniker kan man hitta lite varstans i många London-områden. Priset brukar ligga på £30-£40 per session. Kroppskontakt är viktigt, har du ingen kompis att krama på, gå på massage. Gör susen!

Hundkompis

Djur, älskade fluffiga djur. Vem blir inte lycklig av en lojal, gosig och lekfull hund? Tur att man nu enkelt har chansen att passa hundar över hela London.

DogBuddy startades av svenska Richard Setterwall. Här kan du bläddra mellan hundratals hundar som behöver hundvakt. Du får även betalt på dag.

 

Musik 

Att lyssna på lugn musik är skönt och lugnande, men ibland kan det vara bra att höja upp volymen och lyssna på musik som får dig ditt humör att lysa upp.

 

Dokumentärer och program om psykisk ohälsa

Roman Kemp som leder en av Storbritanniens största radio morgonshower på Capital FM förlorade sin bästa vän Joe till självmord i juli 2020. Detta fick honom att undersöka varför så många unga män tar livet av sig i Storbritannien varje år.

https://www.bbc.co.uk/programmes/p098hsv6

 

En av Storbritanniens största TV personligheter Caroline Flack, tog livet av sig i februari 2020 efter att blivit anklagad för att ha misshandlat sin pojkvän efter ett bråk i december 2019. Konsekvenserna blev att Caroline förlorade sitt jobb och hela hennes liv raserade. Caroline var länge påverkade av social media och de negativa kommentarerna kring henne tog över och online mobbingen var det som tillslut fick henne att ta hennes liv enligt hennes familj.

https://www.channel4.com/programmes/caroline-flack-her-life-and-death

 

SVT visade i 2017 en dokumentärserie som tar upp självmorden i Sverige, 30 svenskar per vecka tar livet av sig visar statistik.