Om du börjar må dåligt

May 10, 2017 by

Share Button

Mental Health Awareness Week 2017 pågår i Storbritannien mellan den 8 maj och söndagen den 14 maj och är ett initiativ av Mental Health Foundation. En tredjedel av landets befolkning har någon gång genomgått en depression eller fått en panikångestattack.

För oss svenskar att ta steget och flytta till ett nytt land med nya vänner och nytt jobb kan sätta stor press på oss som i vissa fall leder till depression eller utbrändhet.  

Det är ok att vara deppig och låg men när det blir din vardag är det viktigt att du ändrar om något i ditt liv så att du blir bättre. Det finns massa tips och tricks för att må bättre innan du behöver söka professionell hjälp, här har vi listat en del.

 

Rätt kost och vitaminer

Går inte att påpeka för mycket hur viktigt det är att du äter nyttig mat så du får i dig näring som gör att du inte blir trött eller får toppar och dalar (boven socker!).

När vi gick till en läkare för att få råd om vad man gör mot nedstämdhet så är givetvis de två största råden: bra kost och träning. Det finns tillskott såsom Omega 3 Fish oil och 5-HTP (finns att köpa på Holland & Barret) samt VitaminD3 (för höst och vinter) som med en nyttig kost hjälper fantastiskt. Detta är STEG 1.

 

Få ording på ditt liv och skaffa rutiner

Kanske lättare sagt än gjort. Många av de som blir deprimerade och får stresssymptom och ångest är överväldigade av livets alla måsten: jobb, räkningar, vara förälder, vara en bra dotter/son, svara sina vänner, träffa sina vänner,vara trevlig mot alla, vara aktiv på sociala medier osv. Ibland tar det inte längre än en helg av full dedikering för att kunna rensa upp och rensa ur röran ur ditt liv. Vi lovar att det hjälper en bit på vägen…

  • Minimalism. Äg så lite som möjligt och vi lovar att livet kommer bli lättare. Rensa ut dina gamla prylar, du kommer inte använda dina Iphone 4 kablar igen. CLUTTER IS CAUSING STRESS. Ge bort kläder du inte använt på över ett år till välgörenhet. TRAID kommer och hämtar upp dina påsar och voilá du har gjort något gott för en behövande. När det kommer till ordningen i hemmet är en bra bok The life-changing magic of tidying up . No mess, no problems (hm, nästan)!
  • Samla alla dina räkningar och prenumerationer på samma ställe, digitalt. Skaffa en ny egen mail endast för räkningar och sluta få hem brev utan be att få räkningar till din e-mail. Vissa föredrar fysiska räkningar men se till att ha allt samlat på samma ställe och inte utspritt. 
  • Rensa din dator, dina e-mails och din telefon. Avsluta ALLA prenumerationer. Hur ofta läser du ett nyhetsbrev från Argos?
  • Skaffa en fysisk kalender så att du inte alltid behöver öppna datorn eller telefonen för att hålla koll på veckan.
  • Försök att inte snoosa, det kan påverka din energi resten av dagen.
  • Gör en visionboard. Sätt upp den framför sängen. Hur vill du att ditt liv ska se ut om 5 år och främst, hur vill du må?

Minska pressen på jobbet

Vaknar du varje morgon med ångest? Jobbar du över varje dag och har svårt att andas när det blir för mycket? Ta detta på riktigt allvar och sänk tempot. Det finns inget viktigare än hälsan, när du väl gått in i väggen tar det lång tid att återhämta sig. Karriär är inte viktigare än ditt välmående. Våga prata med din chef. Dålig chef? Det är anledning nog att se sig om efter nytt.

TA BORT GIFTET UR DITT LIV

Många fall av depression och ångest är alkohol och drogrelaterat. Har du problem finns: http://www.nhs.uk/Livewell/alcohol/Pages/Alcoholsupport.aspx

Även Svenska kyrkan i London finns där för dig om du behöver support.

 

Meditation och yoga

Det är ingen nyhet att meditiaiton och yoga är nyttigt för kropp och själ. Att meditera kan minska ångest och oro och förbättra minnet. Det kan till och med bygga om hjärnan. Forskare har visat att det redan efter åtta veckors mediterande sker förändringar i hjärnans struktur.

Ladda ner appen Headspace som hjälper dig att komma igång. Headspace har på kort tid blivit den mest nerladdade appen för meditation. Du kan också besöka West London Buddist Centre som erbjuder dagliga meditationsklasser – helt utan kostnad (men en rekomenderad donation).

Yoga finns på flertal platser i London och för er som vill testa Hot Yoga hittar ni introductionspriser för £35 för 20 dagar på Hot Yoga Spot i Fulham, och Fierce Grace i Brixon, Chalk Farm, Kensal Green, Old Street, Finchley Central, Kentish Town.

 

Hård träning

Den mest effektiva metoden mot depression och nedstämdhet är att få upp pulsen och röra på sig. Om inte lång promenader verkar nog så tänk på att få upp pulsen och få svettas – på riktigt!

När endorfinerna binder till sina receptorer i hjärnan förändras också nivåerna av signalsubstanserna dopamin och noradrenalin vilket ger en känsla av lycka och styrka. Dopamin är den viktigaste signalsubstansen i hjärnans belöningssystem.

 

För att kroppen ska utsöndra endorfin krävs intensiv fysisk träning, och efter 45 minuters hård löpning kan den smärtstillande effekten motsvara en normal dos morfin. Oftast märks endorfinet under nedvarvningen efter träningspasset – det känns ju alltid bra efteråt. Styrketräning verkar dock inte ge samma effekt som löpning, cykling eller annan konditionsträning.

 

Signa upp på något av Londons alla gym, vi kan rekomendera Gymbox – härlig stämning, hög musik, bra tempo!

Självklart rekomenderar vi också svenska http://friskissvettis.co.uk/. Du kan även joina svenska Lindas bootcamp Scandinvian Fitness i London.

Ensamhet

I vissa fall handlar det givetvis inte om stress och utbrändhet. Du kanske har kontroll på allt i ditt liv: hälsan, jobbet och välmåendet men ensamheten har tagit över. Det här är vanligare än vad du tror. Speciellt i en stad som London. Försök gå med i någon av våra grupper (se nedan) för att hitta nya vänner eller signa upp dig på Meetup.com. Svenska kyrkan har även träffar: Ung i London, 28+ och familjegrupper.

Prata med andra i samma sits 

Ibland kan den bästa kuren för nedstämdhet vara att prata med någon som förstår en. På LondonSvenskars forum här på hemsidan eller i vår Facebook grupp —> https://www.facebook.com/groups/2251152540 kan du prata med andra svenskar som är nya eller gamla i London. Här kan du träffa nya vänner!

Kom ihåg: Delad glädje är dubbel glädje, delad sorg är halverad sorg!

Vi har även idag (den 11 maj 2017) startat en helt ny grupp BARA för er som vill ha nya vänner <3

Bli founding member: Svenska vänner

 

Svenska Kyrkan

De som arbetar på Svenska Kyrkan har tystnadsplikt. Om du känner dig vilsen och vill ha tröst och råd kan du prata med prästerna. De andra som jobbar i kyrkan kan hjälpa dig komma i kontakt med psykologer och terapeuter. Läs mer här om vad Svenska Kyrkan i London kan göra för att hjälpa dig.

 

När du behöver söka läkare – NHS eller privat?

När du först flyttar in i ett nytt område är det viktigt att du registrerar dig hos en GP (husläkare). Det ska finnas minst en vårdcentral i varje område. När du väl är registrerad så kan du ringa in och boka en tid för att tala med en doktor. Hen kommer avgöra vad för slags hjälp du behöver. Det är gratis att besöka sin GP. Mer om NHS och läkarvård i London här!

Vill du gå till en privatläkare ligger kostnader på ca £90 för 30 min.

 

En del läkare rekomenderar antidepressiva. Se detta som din sista utväg. Med antidepressiva är de första veckorna oftast full av sido-effekter såsom högre nedstämdhet och tabletterna skapar oftast ett beroende som måste trappas ner. Det är OK att må dåligt och låt dig ibland ha veckor där allt inte känns på topp. Om du behöver börja ta antidepressiva se till att googla och kolla upp vad som passar bäst för dig, ibland har inte din läkare rätt.

https://www.drugs.com/

 

Privata psykologer

Om du känner att du vill börja gå hos en psykolog så kan det vara skönt att få prata på sitt modersmål. Som tur är finns det många svensktalande terapeuter, kuratorer och psykologer i London. Priset hos privata psykologer brukar ligga på ca £50-70 per möte.
För en lista på svensktalande psykologer, kontakta Svenska kyrkan i London.

 

Akupunktur och massage

Traditional Chinese Medicine (TCM) har använts i ungefär 2000 år och har under de senare decennierna blivit allt mer populärt här i väst. Akupunktur innebär att väldigt smala nålar sätts in på olika delar över hela kroppen. Det kanske låter obehagligt, men nålarna känns knappt och upplevelsen är för det mesta väldigt avslappnande. Behandlingen kompletteras med olika örter som du rekommenderas ta av TCM-doktorn. TMC är ett hälsosamt sätt att bli av med stress, nedstämdhet och ångest. Små kinesiska kliniker kan man hitta lite varstans i många London-områden. Priset brukar ligga på £30-£40 per session. Kroppskontakt är viktigt, har du ingen kompis att krama på, gå på massage. Gör susen!

 

Hundkompis

Djur, älskade fluffiga djur. Vem blir inte lycklig av en lojal, gosig och lekfull hund? Tur att man nu enkelt har chansen att passa hundar över hela London.

DogBuddy startades av svenska Richard Zetterwall. Här kan du bläddra mellan hundratals hundar som behöver hundvakt. Du får även betalt på dag.

 

Musik 

Att lyssna på lugn musik är skönt och lugnande, men ibland kan det vara bra att höja upp volymen och lyssna på musik som får dig ditt humör att lysa upp. Vi har skapat en collaborative playlist, lägg till dina HAPPY SONGS här!

Lägg till: LondonSwedes LIVING LIFE

Ibland orkar man inte ens med glad musik, det är OK, vi har en lugn musiklista också för de dagarna:

 

Dokumentärer och program om psykisk ohälsa

SVT visar nu en dokumentärserie som tar upp självmorden i Sverige, 30 svenskar per vecka tar livet av sig visar statistik.

Se första avsnittet: https://www.svtplay.se/video/13499995/30-liv-i-veckan/30-liv-i-veckan-avsnitt-3?start=auto&tab=senaste

AKUT HJÄLP

Mår du inte alls bra och behöver prata med någon på en gång ring Samaritans på 116 123 (gratis) De har öpper 24/7!

Vi finns också här som din vän [email protected] <3