Öppna bankkonto i London och Storbritannien

Jun 12, 2020 by

Share Button

 

Flyttat till London eller någon annan del av Storbritannien? Ska du vara här längre än 6 månader är det värt att öppna ett bankkonto! Vare sig du flyttar som student för att studera eller för att jobba så är ett bankkonto en av de grundläggande sakerna man bör sätta upp på listan över vad som ska fixas. Tidigare var det krångligare att skaffa ett bankkonto men de senaste åren har alternativen både blivit fler, och enklare.

 

Första steget är att välja vilken bank du ska öppna med och vilket konto du behöver. Behöver du ett privatkonto eller ett företagskonto? Reser du mycket och behöver ta ut pengar utomlands? Är du student eller behöver du föra över mellan länder då och då?

 

Vilken bank ska jag välja?

 

Traditionella banker

Nedan har vi listat några av de största traditionella bankerna i Storbritannien. I dagsläget finns det även ett flertal digitala banker på marknaden. De kallas för Challenger Banks – då de är här för att utmana de traditionella banksystemet. Om du bara ska vara i London en kort tid, under ett år, rekommenderar vi att öppna med en digital bank då det är en enklare process. Om du däremot vill ha lån och mortgage, ett lån som gäller fastigheter, i framtiden så kan det vara bra att kolla upp alla alternativ.

 

“The big four”, som är Storbritanniens största traditionella banker, inkluderar Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group (som inkluderar Halifax, Lloyds Bank och Bank of Scotland) och RBS (som inkluderar NatWest och Ulsterbank).  Andra etablerade spelare på marknaden över val av bank inkluderar TSB, Virgin Money, Nationwide, Santander och Metro Bank.

Med traditionella banker menar vi banker med faktiska fysiska filialer över hela landet.

Jämförelsesajter finns det många av så se till att veta vad du är ute efter och jämför sedan de olika bankerna på https://www.moneysavingexpert.com/banking/compare-best-bank-accounts/

 

Vilka dokument behöver jag?

För att öppna ett brittiskt bankkonto måste du ha en del dokument för att bevisa både din identitet och din adress. Ett återkommande problem bland svenskar och andra nationaliteter har varit att man inte haft “proof of address” då man varit ny i landet.

Detta kan du behöva ta med dig till banken:

 • Proof of Identity : Pass eller ID-kort (även körkort kan funka hos vissa banker)
 • Referensbrev från din bank i hemlandet (kontoutdrag 3 månader)
 • Bevis på din brittiska adress, “Proof of address”
 • Anställningsbevis
 • Ifyllt ansökningsformulär

 

Proof of address

Varje bank har sin egen lista över dokument som de kan acceptera som ett bevis på adress, så du måste kontrollera exakt vad din valda bank ber om innan du öppnar ett konto. Det är bara att googla vad varje bank kräver. De vanligaste dokumenten anges nedan. För de som är nya i Storbritannien eller som inte redan har räkningar i sitt namn kan det verka krångligt.

 • Hushållsräkningar från de senaste 3-6 månaderna, till exempel Council tax, gas, el eller vatten – men inte en mobiltelefonräkning.
 • Kontoutdrag. Brev från din nuvarande bank. Vanligtvis måste detta ha skickats via posten till din registrerade adress, inte hämtad från nätbank.
 • Körkort (om det är Brittisk eller inom EU eller EEA)
 • Korrespondens som visar ditt National Insurance, såväl som ditt namn och adress.
 • Brev från HMRC, den brittiska skattemyndigheten.
 • NHS Medical Card (om du är under 18 år) eller bekräftelsebrev från din GP (General Practitioner)- alltså husläkare.
 • Brev från en pensionsfond.

Dokumenten du tar med måste vanligtvis vara i original och ha utfärdats under de senaste 3-6 månaderna och innehålla ditt fulla namn och brittiska adress.

Folk tror ofta att ett hyresavtal kan användas som ett bevis på adress. De flesta banker accepterar emellertid inte ett brev från en privat hyresvärd som bevis på adress. I vissa fall kan ett nytt och nuvarande hyresavtal från kommunfullmäktige eller en registrerad bostadsförening användas.

 

Om jag inte har en adress eller jobb ännu?

Detta är ett återkommande problem för många, men det finns en del banker som erbjuder möjligheten att öppna ett konto utan en fast adress. En del Londonsvenskar har tipsat om att de kunnat öppna utan adress med Lloyds Bank, bland annat. Det finns nu även ett flertal digitala banker du kan öppna konto med. Mer om dem nedan.

Digitala banker, eller så kallade Challenger Banks

De nya vågen av online banker som dykt upp på marknaden de senaste åren kan du inte hitta på the high street utan dessa finns i din mobil. De fokuserar på modern design, personalisering, låga avgifter och smart kundservice, för att locka kunder. Dock har många klagat på att kundservicen tar lång tid och ofta är datoriserad vilket kan vara frustrerande. Det finns ett femtiotal digitala banker idag, en del har banklicence, andra inte. Vi har listat de mest populära bland svenskar nedan.

 

Det är lätt att signa upp och en fördel som nykommen utlandsvensk är att du inte behöver “Proof of address” när du startat ett konto. De har också real time notifications, vilket innebär att du får en notifikation till din telefon varje gång det är aktivitet på ditt konto. Detta gör det lättare att hålla reda på dina utgifter, och du kan också omedelbart se om någon transaktion genomförts. Du kan även lätt lägga in utgifter i olika kategorier och även spara till olika ändamål.

 

Hur säkra är de digitala bankerna?

Start-ups riskerar en större chans att misslyckas, så se till att du vet hur dina pengar skyddas. Eftersom en del av dem inte har en banklicens utan endast fått godkänt som en “FCA authorised e-money institution” så är det viktigt att du har koll på vilka banker som täcks av Financial Services Compensation Scheme. Detta gör att du har rätt till upp till £85 000 i ersättning om de skulle gå i konkurs.

Läs Wireds jämförelse mellan Monzo, Revolut, Starling och N26 här (N26 förlorade dock sitt tillstånd i UK i början av 2020 pågrund av Brexit)

 

Rekommenderade av andra Londonsvenskar 

Starling bank grundades 2014 av Anne Boden som är deras VD. De har banklicens sedan 2014 och är ett brittiskt bolag. De har sedan starten fått in över £230 miljoner i investeringar. De erbjuder 0.05% AER ränta på in-credit balances upp till £85 000. Bäst för business accounts såsom sole traders och små företag enligt oss! 

Du kan använda ditt Starlingkort i mer än 190 länder – var du än ser Mastercard-logotypen! Till skillnad från många andra banker lägger de inte till några avgifter eller avgifter när du använder ditt kort utomlands. Det är också gratis att ta ut kontanter från bankomater utanför Storbritannien. För att överföra pengar mellans Sverige och Storbritannien tar de en avgift på £5.50 samt lokal avgift 30p.

 

 

Revolut är en finansiell institution (har ej UK banklicens ännu) som grundades för att förenkla för människor att göra sin ekonomi global snarare än lokal. Företaget är registrerat i Storbritannien och Estland och grundades av två fintech-specialister. Det tar bara ett par minuter att öppna ett bankkonto hos dem och sedan kan du börja hantera dina pengar internationellt, i 29 olika valutor. Det är gratis att föra över mellan länder just på grund av detta. Deras kundtjänst har dock inte fått så bra betyg enligt medlemmar i vår FB forumgrupp Londonsvenskar

 

Monzo är en digitalbank med banklicens som grundades i Storbritannien 2015. Betalningar utomlands är gratis, och du kan ta ut £200 utan kostnad. 3% av summan där efter.

 

 

Är inte en bank men är en “FCA authorised e-money institution”. Transferwise är det bästa och billigaste sättet att föra över pengar mellan länder. Du kan även skaffa ett så kallat Transferwise Borderless Account som du kan använda i 50 olika valutor och länder. Överföring är då gratis. Annars tar de ca 0.32% i fee av hela summan du för över. Skillnaden på detta konto och ett bankkonto är att du inte kan få overdraft eller lån. Du får även ingen ränta på detta konto. Pengarna är inte skyddade av FSCS men är 100% protected and safeguarded. Läs mer på deras hemsida.

Transferwise Business Account Signa upp
Transferwise Current Account Signa upp
Transferwise Borderless Card Signa upp

 

 

Jag är student, hur öppnar jag bankkonto som student i London & Storbritannien?

Vi har skrivit en artikel här om hur du öppnar bankkonto som student i Storbritannien.

Bankkonton för hemlösa

HSBC har nyligen börjat lansera speciella bankkonton för hemlösa i 31 stora stadsgrenar över Storbritannien. Dessa kräver inte bevis för att adressen ska öppnas.

Uttagsavgifter

I Storbritannien är de bankomater som du hittar i eller i närheten av bankfilialer eller i köpcentrum ofta gratis att använda om du har ett brittisk-utfärdat betalkort. Vissa uttagsautomater på platser som pubar och nattklubbar debiterar emellertid uttag – vanligtvis cirka 1,50 – 3 £ per transaktion. Om du reser mycket kan det vara värt att veta att de digitala bankerna ofta inte debiterar för utlandsuttag.

Skicka pengar utomlands

När du har ett brittiskt bankkonto igång kan du behöva göra internationella betalningar eller skicka pengar till vänner och familj utomlands. Detta kan vara dyrt eftersom traditionella banker har höga kostnader när det gäller internationella överföringar och ofta överför denna kostnad till kunderna. Med många av de nya digitala bankerna är dessa kostnader lägre.

Vi rekommenderar att skicka med Transferwise för de lägsta kostnaderna.