OS-profilerna ”Vi drar oss för att åka tunnelbana”

Jul 31, 2012 by

Share Button


LondonSvenskar hälsar på i den svenska OS-studion och pratar med TV-profilerna Jonas Karlsson och Marie Lehmann som berättar att de undviker Londons tunnelbana under spelen. 

–          Jag har inte varit runt särskilt mycket men jag trodde att det skulle vara mer vakter och fler poliser som man stöter på bara om man är inne på det olympiska området till exempel, säger sportjournalisten Jonas Karlsson. Han står vid SVT:s studio, högt upp i luften med den olympiska arenan i bakgrunden när han berättar hur han känner inför säkerheten runt Olympiska spelen.

–       Det här är mitt sjunde OS och för egen del kan jag nog säga att det är första gången jag ens reflekterat över min egen säkerhet. Jag drar mig lite för att åka tunnelbana till exempel. Jag åker hellre buss, taxi, bil eller sådär, det beror ju också på att det är extremt mycket folk i tunnelbanan och rätt äckligt i största allmänhet men även ur säkerhetssynpunkt.

Marie Lehmann som leder OS-sändningarna åker inte tunnelbana, det har hon lovat sina barn:

–       Det är mitt femte OS och mitt tredje sommar-OS, både i Peking och Aten var det mycket snack om säkerhet inför, framför allt inför Aten men nu tycker jag att det är obehagligt. Jag åker inte tunnelbana och jag har lovat mina barn att jag inte ska åka ner i tunnelbanan. Flera gånger har de (SVT) sagt att ”Du får åka tunnelbana för det finns ingen bil och då har jag sagt “Men då går jag, så jag har ju gått här som en galning. Det tar en och en halv timme härifrån till hotellet, hellre det än att åka tunnelbana.

Jonas Karlsson förklarar oron över att något ska hända just i tunnelbanan:

–       Rent historiskt har det hänt attentat i tunnebanorna här. Dagen efter London fick OS för sju år sedan sprängde de ju i både tunnelbanor och bussar, alltså jag har ganska stort förtroende för säkerhetsapparaten, det som är svårt att skydda sig mot är enskilda attentatsmän och galningar, och jag gissar i alla fall att tunnelbanorna är ett sådant ställe där man kan göra stor skada.

Text och Bild: Ellen Grefberg