Överlev årets tristaste månad – januari i London

Jan 16, 2019 by

Share Button

London i januari

Andra veckan i januari är här och den kallas även en av de mest deprimerande veckorna om året. Vi finns här för att ge er en härlig, färgsprakande lista på vad du kan hitta på den här första månaden av 2019. Välj och vraka bara, och gör ditt januari riktigt minnesvärt!

Fynda shopping

Missade du mellandagsrean? Lugn, på många ställen  sträcker den sig nämligen långt in i januari! Skynda och fynda, varför inte på några av Londons lyxigaste shoppingvaruhus och stråk?

 

 • Harrods
  Vackert i julbelysning, men lika vackert året runt. Besök Harrods för exklusiv shopping när mörkret lagt sig, för att se hela byggnaden lysa upp Knightsbridge i ett enda stort ljussken. Här hittar du alla lyxiga varumärken som finns i dina drömmar, och förmodligen några till. Unna dig, det är du värd.

 

 • King’s Road
  För lite mer plånboks-snäll shopping (nja?) och förmodligen butiker där du kan göra riktiga rea-fynd, är King’s Road the place to be. Varför? Jo, gatan är belägen i Chelsea och därmed ganska långt bort ifrån den allra mest hysteriska turismen – du kommer alltså inte att behöva trängas. Strosa runt i lugn och ro och prova kläder på bland annat Zara, & Other Stories och French Connection.

 

 • Liberty
  Varuhuset nummer 1, beläget i Soho, alldeles bakom Oxford Circus. Här är varje hörn av huset som en egen liten butik, och du kan hitta allt du kan tänka dig. Smink, vackra parfymer, härliga praliner eller varför inte lite ny inredning? New year, new me – och kanske new home också?

 

 • Dover Street Market
  Med sex våningar av avantgardistiskt mode i Mayfair är Dover Street Market endast en av flera internationella varuhus i bland annat New York City. Om shoppingen inte faller dig i smaken, låt dig istället bli inspirerad av färger, form och innovativt mode-skapande.

 

Marknader är ju också mysigt så passa på att besöka alla olika marknader som finns i London!

 

Turista i din egen stad


Foto; Fotografiska öppnar snart i London. Bilden är från utställningen ‘’The eye’’. 


Det är ju nämligen så, att januari är en av de lugnaste månaderna på året. Turistattraktionerna lockar inte lika mycket folk och publika ställen är mindre folktäta. Inte tomma men mindre folktäta 🙂

Ta en lugn eftermiddag på ett museum, eller varför inte ett konstgalleri? Imperial War museum, Victoria and Albert och Science museum ligger centralt och bra, och dessutom är de gratis! Är man mer intresserad utav konst, bör man kika in en sväng på Saatchi Gallery (beläget i slutet av Kings Road), National art museum eller varför inte Tate Modern? Missa inte utställningen Hyundai Commission, ett intressant, och viktigt, svar på den globala migrationskrisen.

 

Planera för en kulturvår

En annan riktigt bra sak du kan göra under januari varje år är att inskaffa dig en kalender och planera in händelser i förväg. Vi köper våra fina planeringsböcker och kalendrar från Kikki K som är ett svenskt märke som finns i London på flertal platser. Sen är det dags att planera för ett riktigt intressant 2019. Planera in musikler och annat i tid och för de event som ofta säljer slut – köp biljetterna redan nu.

Ett riktigt bra tips  konstväg är att svenska Fotografiska ska slå upp sina dörrar i London under våren! Det kommer ligga på 10 Whitechapel High Street, och bjuda på modern konst – med viktiga budskap. Släng ett extra öga på utställningen ’’The eye’’!

 

Foto: Privat – Piccadilly CircusLockar varken museum eller konst finns en rad andra turistattraktioner att besöka i januari, och via det bespara dig ett par timmar eftersom köerna ofta vid den här tiden på året är halverade. Promenera London runt och avverka klassikerna Big Ben (fortfarande under ombyggnad), London eye, Piccadilly Circus, Towern och Madame Tussauds.  

Ta med kompisarna och checka av ’’Changing of the guards’’ (det sker kl 11.00 am varje dag) utanför slottet och vig sedan eftermiddagen åt viktig historia vid Churchill War Rooms, häng med blöta djurvänner på Sea Life London eller bli vettskrämd nära Southbank, inne på London Dungeon. En skräckvandring som heter duga!

Sista chansen

Foto: Matthew Bourne’s Swan Lake

 

För den jul-älskande finns ännu några attraktioner öppna, för att suga ur det allra sista av denna glittrande, magiska tid:

 

 • Iceskating – passa på!
  Än håller några skridskobanor öppet, in i det sista. De vid National History Museum och Skylight Icerink, som båda fått härlig respons från dess besökare. De håller öppet till 20 januari, respektive januari ut! Så än finns tid för lite skridskor vänner!

 

 • Christmas Shows
  För den lite mer stillasittande visas fortfarande några av våra mest älskade förtrollande jul-sagor på teatrarna runt om i London. Har man ännu inte varit på ett teater-evenemang är det ögonböj som gäller, London är ju trots allt en riktig teater- och musikalstad. Vet du inte vad du skall välja? Vi tipsar om:

  Snow White, London Palladium, fram till 13 januari
  Room on the Broom, The Lyric Theathre, fram till 13 januari
  The Nutcracker Ballet,
  Royal Opera House, fram till 15 januari
  New Adventures – Matthew Bourne’s Swan Lake, Sadler’s Well Theatre, fram tills 27 januari .

 • Hogwarts in the snow
  Harry Potter fan? Då får du inte missa Warner Bros festliga jul-makeover av Hogwarts-slottet. Några av filmernas mest spektakulära högtidspyntningar har återskapats och du kommer att bli medtagen på en fantastisk rundtur som inte lämnar någon oberörd – biljetter måste förbokas och alla attraktioner ingår i priset. Utställningen pågår fram till den 27 januari.

 

Bada i kultur

 

London Short film festival

10 långa härliga dagar av film återvänder till London för sitt ’’Sweet sixteen’’! Mellan den 11 och 20 januari förvandlas London till en stor biosalong där Londons biografer donar om för exceptionellt många, och intressanta, kortfilmer. Spana in schemat via länken och välj ut de filmer som passar din egen smak, bunkra upp med popcorn och luta dig tillbaka! It’s movie time!

 

London Art fair

Mellan den 16 och 20 januari kommer London Art Fair tillbaka med sin färgsprakande visningar, turer och, till och med, eftersnack för den intresserade. Adressen är Islington N1 OQH, vilket ger utrymme för att visa upp utvalda bitar av vår tids mest moderna konst. För att möjliggöra ett konstant engagemang för konst innehåller utställningen likväl kända verk av internationella konstnärer såsom speciella limited-utgåvor. Vidare kan man ansluta sig till turer och eftersnack med likasinnade för att suga ut allt det konstnärliga intresset på en och samma gång. Boka biljetter nu och finn rabatterade priser, istället för att betala fullpris i dörren.

 

London Cinema

It’s Awards Season! För den som varken är ett fan av kortfilmer eller konst, bjuder London på ett fantastiskt utbud av biografer, för att inte tala om award-vinnande filmer. I januari släpps hela fem prisvärda långfilmer på bio – så varför inte använda julklappspengarna till att bunkra upp med diverse godsaker i några av Londons härligaste biografer – till några utav 2019s största filmer? Bland andra,

 • Glass, med Bruce Willis i en huvudroll i ett riktigt actiondrama. Denna rulle biograferna 18 januari. Se trailer här!
 • Green book, med fem (!) Golden-globe nomineringar når detta udda drama biograferna 30 januari – en fin historia mellan en chaufför och en känd pianist som ger sig ut på en två månader lång turné. 
 • Mary Queen of Scots, välkommen till 1500talet, och en fejd emellan Elisabeth Tudor och Mary Stuart vad gällande den engelska kronan. Ett familjedrama som når biograferna 18 januari, och där Margot Robbie som är en av huvudrollerna är nominerad för bästa kvinnliga huvudroll.

 

Hitta din favorit-biograf via vår lista här: https://www.londonsvenskar.com/topp-10-londons-basta-biografer/

 

NBA London Game

Washington Wizards tar sig an New York Knicks i O2 Arena den 17 januari. En folkfest som heter duga – matchen visas på storbildskärm via Piccadilly Street, och festligheterna tar till nya höjder med ansiktsmålning, tutor och hejarramsor av alla dess slag. Missa inte! Klicka på länken ovan för att kanske lyckas köpa till dig ett par biljetter då det är utsålt sedan länge! 

 

Foto; Timeout.com – Uppläsning av Burn’s Poesi under Burn’s night

 

Burns Night

Fredagen den 25 januari går Burns Night av stapeln, enligt tradition. Dagen är tillägnad den skotske poeten Robert Burns. De första firandena å hans minne hölls på årsdagen av hans död, den 21 juli 1797. I en traditionell såkallad ‘’Burns middag’’, skall skotsk whiskey, uppläsning av Burns poesi och den kända rätten Haggis (hyllad av poeten i en dikt kallad Address to a Haggis), som är gjord på lever, lunga och hjärta från får. Festsugen? Då är denna dag definitivt någonting för dig då Londonborna ser det som en ursäkt att dricka mycket whiskey och festa till det ordentligt. Via länken hittar du  de bästa ‘’Burn’s Night Supper’s’’ i London. Och du, glöm inte att boka.

 

Hip-hopbrunch med karaoke

Att bocka av stadens oändliga brunchspotlista är för majoriteten av befolkningen ännu ett oavklarat uppdrag. Varje sig du är ute efter härlig stämning eller gudomlig mat har vi en lista på Londons bästa brunchställen på hemsidan. Dock för denna månad måste vi rekommendera Londons original Hip-hop Brunch. Mättande mat och folk från publiken som tar ton och rappar till gamla 90-tals klassiker…och såklart de nyaste Cardi B låtarna! Varje lördag!

 

Swedish based

Skavan Talkshow
Vel, kanskje ikke svensk, även om de så önskar. Skavlan är tillbaka med hela 5 inspelningar i London denna vinter.
Första avsnittet spelas in den 29 januari och ni kan signa upp och få gratisbiljetter här!

 

Swedish Chamber of Commerce
Med syfte att inspirera och bygga relationer mellan företag och privatpersoner  i Sverige och United Kingdom har The Swedish Chamber of Commerce vuxit och blivit en av de största ‘’chambers’’ i UK. Den 31 januari bjuder de in till Business Breakfast med Jonas Wikmark som gäst, head of Nordic Corporate Finance and M&A på JP Morgan. Eventet innehåller networking, föreläsning och  frukost. Priset för medlemmar är 25 pund, och det dubbla för utomstående. En intressant morgon att ha i åtanke då man planerar månad nummer 1 av året. Boka och läs mer här.

 

SISA & Tailifys VD Fredrik Segerby

SISA – Swedish International Students & Alumni ordnar ett event med grundaren av svenska techföretaget Tailify.

“Have you thought about what to do after university, or are you looking for some inspiration for your next career step?
SISA invites all members and friends to an exciting evening with Fredrik Segerby, CEO of Tailify, a pioneer in influencer marketing.  Segerby will speak about his personal experience of building a company after studies at Cass Business School in 2013. While reflecting upon challenges and successes of kick-starting a business career in London, Segerby will offer valuable advice for anyone wishing to advance in London”

Signa upp här: https://www.facebook.com/events/360759371408647/

 

Om livets vägar och villovägar

Vid Svenska kyrkans torsdagsträffar hålls kulturföredrag, och den första hålls torsdag 10 januari. Temat är, om livets vägar och villovägar, och föredraget hålls av Mona Davidsson, kommunikatör i församlingen i London.

 

”Att presentera sig själv, det är inte helt enkelt. Vad väljer jag att berätta? Vilken slags person vill jag framstå som? Vilka egenskaper tilltalar mest? Vilka finns i publiken och vad förväntar de sig?

När jag nu ställer mig på scenen vid Torsdagsträffen den 10 januari, är tanken att ta med åhörarna på några av de stigar jag gått (det som vissa kanske skulle kalla villovägar), dela med mig av en del tankar, funderingar och erfarenheter – en del kanske känns igen, andra inte.

Lite spretigt och hit och dit blir det, det lovar jag. Ett par smulor av livets svarta sidor, en skvätt av skämt och skratt, några korn av sanning och en hel del någonstans mitt emellan. Ja, just det, lite om att mjölka kor blir det också.

Hoppas ni vill vara med!”

 

Föreläsningen startar 12.00, och efteråt serveras en lunch med vin om man vill, för 15 pund vardera. I priset ingår även föredraget.

 

Ha en grym januari!

/Team LondonSwedes