På praktik i London

May 9, 2011 by

Share Button

Julia Eriksson från Norrköping är 20 år och studerar Grafisk Design & kommunikation vid Linköpings Universitet. Londonsvenskar träffade Julia då hon i våras gjorde praktik på SAS för att prata om hur det gick till när hon fick sin praktikplats och Londonlivet i allmänhet.

Vad gör du din praktik någonstans?
På SAS marketingavdelning för UK, Irland och Island. Kontoret ligger på Heathrow.

Hur gick det till när du fick din praktikplats?
Min kompis Karin jobbar redan här så det var hon som föreslog att jag skulle komma hit och det ville jag ju såklart. Hon pratade med sin chef som var med på noterna och sedan fick jag skicka in CV, personligt brev och hade en telefonintervju innan jag fick platsen.

Hur ser en typisk dag ut för dig på SAS marketingavdelning?
Jag börjar 9.00 och jobbar en hel del individuellt med olika arbetsuppgifter som jag får. Det är ganska mycket arbete vid datorn och jag är med och tar fram kampanjmaterial, gör olika grafiska saker åt företaget, undersökningar och presentationer. Uppgifterna varierar en del från dag till dag. Sedan har jag ofta något litet möte under dagen för att gå igenom ett projekt eller så. Jag har en timmes lunch och vid soligt väder brukar vi sitta ute, kontoret är precis vid landningsbanorna här så jag ser flygplanen lyfta var och varannan minut. Jag slutar 17.30 och med största sannolikhet har jag hunnit med att äta ett gäng kakor och skratta ett antal gånger innan dess, för sötsaker och roliga konversationer är givet på den här arbetsplatsen.

Hur har det fungerat att kommunicera med dina arbetskollegor?
Det fungerar bra! Många som jobbar här kommer från olika länder och har olika bakgrunder. Man hör ibland skandinaviska språk lite här och var, men oftast pratar vi engelska såklart och det går bra att hänga med känner jag.

Vad har höjdpunkten varit under din praktik?
En av höjdpunkterna hittills har varit personalkonferensen som jag fick åka med på. Vi var i en liten mysig by i Cotswolds där vi gjorde olika team building övningar. Sedan avslutade vi med god middag, fest och övernattning i världens skönaste hotellsängar följt av en god och välbehövlig frukost morgonen därpå.
Annars gillar jag verkligen stämningen här. Alla är så vänliga och vi skrattar väldigt mycket hela tiden, det är lätt att känna sig välkommen!

Har du några smultronställen i London du kan avslöja?
Än har jag inte hunnit hitta alla fantastiska, hemliga platser men jag har sett många ställen jag gillar. Härom dagen var jag i Marylebone vilket var ett väldigt mysigt område som jag tyckte om. Annars gillar jag alltid picknickar i lummiga parker eller att dricka Pimm’s på någon uteservering.
Jag har inte hunnit med att äta på så många restauranger än, men Café Rouge gillar jag. Och Pret är det bästa stället för söndagsluncher.

Bästa shoppingen hittar man bland annat i den gigantiska gallerian Westfields och där är det lätt att spendera både tid och pengar. Annars tycker jag om Kensington High Street, där finns de flesta affärer jag gillar plus att det ligger ganska nära till. Jag försöker hålla mig undan Oxford Street på grund av trängseln och alla turister. Som musikälskare så tillbringar jag gärna en timme eller två inne på HMV bland alla skivor, det finns ju inte riktigt något liknande i Sverige.

Till sist – hur tillbringar du helst din helg på?
Jag älskar utflykter och att bara strosa runt! I helgen åkte jag på en dagsutflykt till Oxford och det kan jag verkligen rekommendera. Det tar bara drygt en timme med buss och Oxford är en otroligt fin och mysig stad att vandra runt i. Annars gillar jag att ta en promenad i Notting Hill och kolla på krimskrams och fika på små caféer. Picknick i någon park eller en riktigt god restaurangmiddag och sedan utgång med ett gäng vänner gör helgen komplett.

För den som vill läsa mer om Julias tid i London, kika in på hennes fina blogg.

Skribent: Emelie Andersson