Familj i Barnes – Londons lilla Sverige

Aug 22, 2018 by

Share Button

newbie store

Detta är den femte artikeln i en serie av artiklar i samarbete med Newbie Store UK
Läs alla intervjuer här.
Casper bär kläder från Newbies sommarkollektion.
Text: Alexia Bergström
Bilder: Ida Zander

 

Barnes är en liten del av London som utmärker sig med idyllisk natur och bykänsla. Riklig natur, dammar och naturreservat för tankarna till den svenska naturen som många Londonsvenskar lämnat bakom sig för ett liv i storstan. För Johan är den svenska känslan här en viktig del av familjelivet och sonen Caspers tillvaro. Vi har varit på besök i en av de mest svensk-täta stadsdelarna i England.

 

 

Värmeböljan fortsätter över Europa med långa, varma dagar i både England och Sverige. Just nu känns mörka, regniga Londondagar långt borta och lekarna utomhus håller i sig med strålande solljus. ‘Casper ska börja på dagis nu till hösten. De är ett engelskt program som heter Little Forest Folks, som är baserat på Ur och skur vilket innebär att de är utomhus väldigt mycket – oberoende av väder. “De flesta andra barnskolorna har inte lika mycket utomhusvistelse” säger Johan. Att barn ska vistas utomhus råder det ju ingen tvekan om i svenska skolor; det finns ju inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

 

År 2000 jobbade Johan som skidlärare i alperna. En dag fick han jobberbjudande på ett säkerhetsbolag baserat i London och bestämde sig för att ta jobbet. Arton år senare har säkerhetsbranschen ersatts med vinproducering och import via eget företag och utekvällarna har bytts mot hemmakvällar med sonen och partnern sedan 4,5 år, Alexandra. ‘Livet innan barn var annorlunda. Nu är man hemma vid fem istället för att ta en bärs efter jobbet. Familjeliv och familjebil!’

 

Det svenska kulturarvet är viktigt att föra vidare till sonen och Johan vill lära Casper så mycket han kan om svensk kultur. Vid 19 månaders ålder är Casper inte riktigt redo att tala än, men tvåspråkigheten kommer infinna sig naturligt med hjälp av svensk förskola och träffar med barngruppen Smultronstället – en kompletterande svenskutbildning för småbarn som träffas varje lördag i Islington. Där umgås svenska familjer och barnen får hjälp med språket på ett roligt och engagerande sätt. Även hemma blir det stor språkblandning. ‘Jag pratar svenska med honom och Alex pratar engelska. Jag läser svenska barnböcker och han tittar på svenska barnprogram. Vi firar alla svenska traditioner i familjen också.’

 

Den svenska sammanhållningen i London sträcker sig långt bak i tiden och efterfrågan av svensk skola uttrycktes tidigt: redan 1907 öppnade Svenska skolan i centrala London. Sedan 1976 ligger skolan i bostadsområdet Barnes och lockar många utlandssvenska familjer och utbytesstudenter. Om Casper vill så kan hela skolgången från förskola, grundskola och gymnasieutbildning utföras här. Svenska gymnasiet ligger inte långt ifrån, i Richmond. Skolan är en samlingspunkt för svenska ungdomar och familjer och förutom utbildning erbjuds även sociala tillställningar för svenskt umgänge här.

I Barnes ligger även affären Totally Swedish. Här hittar man ett stort urval med svenska delikatesser och idag har Casper siktet inställt på Gifflarna. Detta är ett undantag eftersom Johan och Alexandra alltid ser till att Casper får hemlagad mat. Att en näringsrik kost är viktigt för växande barn är en självklarhet, men Alexandra och Johan är även måna om att välja ekologiska barnkläder till sonen. Detta blev speciellt viktigt då Casper fick en brännskada orsakad av en spilld tekopp för några månader sedan; ekologiska kläder rekommenderas för förebyggande av ärrbildning. Kunskapen kring ekologisk klädproduktion har ökat de senaste åren och idag finns det en stor marknad för trendiga och snälla plagg för de små.

 

Svenskdesignade barnkläder är för det mesta väldigt noga med hur kläderna är producerade eftersom barnens hud är otroligt känslig och kan absorbera kemikalier från plagg som inte är producerade på godkända, miljövänliga satt. Alla Newbies kläder är gjorda av organisk bomull och återvunna material som är speciellt anpassade för småbarn och märket — som nyligen lanserat butiker i London — utmärker sig med stilrena och tidlösa kläder med modern twist. Casper, klädd i senaste kollektionens “Aviator” plagg och basplagg i naturtrogna färger, skrattar så det glimmar i de blåa ögonen när han matar en flock duvor vid vattnet. En flytt tillbaka till Sverige känns verkligen inte aktuellt, speciellt inte dagar som dessa.

 

 

Familj: Partnern Alex och sonen Casper, 19 månader

Bott i London: Sedan 2000

Intressen: Tid med familjen, segling, tennis

Saknar mest med Sverige: Skärgården, familj, vänner