Prickig popkonst med kultstatus

May 16, 2012 by

Share Button

Tate Modern visar just nu en utställning av den japanska konstnären Yayoi Kusama. Yayoi Kusama tillhörde enligt Dagens Nyheter “New Yorks avantgarde och låg i frontlinjen inte bara för pop­konsten, utan även minimalismen och konceptkonsten, installations- och performancetraditionen.”

Yayoi Kusama är idag 87 år, åren har tagit Kusama från japanska landsbygden till New Yorks konstscen och alternativa Tokyo. I karriären har hon hela tiden förnyat sin stil. Kusamas karakteristiska, flimrande prickmönster dyker under utställningen upp tillsammans med finmaskiga nätstrukturer. Kusama själv kopplar konsten till hallucinatoriska episoder som började redan i barndomen. Kusamas mentala problem, tvångstankar och sexualskräck bearbetas i form av koraller, tentakler och spermier.

Sedan 1977 har Kusama frivilligt bott på en psykiatrisk institution och mycket av hennes arbete anspelar på en besatthet och en önskan att fly från psykologiska trauman. I ett försök att dela med sig av sina erfarenheter skapar hon installationer som fördjupar betraktaren i sin tvångsmässiga vision av oändliga punkter och nät eller oändligt utrymme. Välkänd för sina upprepade prickar, innefattar hennes konst en variation med målningar, skulpturer, film, uppträdande och fördjupade installationer. Som en medelpunkt i konstvärlden på 1960-talet kom Kusama i kontakt med artister som, Andy Warhol, Joseph Cornell och Claes Oldenburg och influerade många till längs vägen.

Föreställningen pågår fram till den 5 juni.
kostnad: 10 pund.
Mer info besök: Yayoi Kusama