Prins William och Kate Middleton

Apr 21, 2011 by

Share Button

Prins William föddes den 21 juni 1982, son till prinsessan Diana och prins Charles. Han var endast 15 år gammal när prinsessan Diana dog i en bilolycka den 31 augusti 1997. Prins William tog i samband med detta ett friår under vilket han besökte Chile, jobbade på en brittisk mjölkfarm och besökte länder i Afrika. Efter det valde prins William att studera geografi vid St Andrews universitet i den skotska staden Fife.

Catherine Elizabeth Middleton, känd i medierna som “Kate”, föddes den 9 januari 1982. Hennes mamma Carol, en före detta flygvärdinna, och hennes pappa Michael, en affärsman, uppfostrade henne tillsammans med hennes två yngre syskon i ett övre medelklasshem i Bucklebury, Berkshire. Hennes föräldrar blev miljonärer genom sin postorderfirma som säljer produkter för barnkalas. Kate och hennes syskon utbildades alla på den exklusiva skolan Marlborough College, som kostar 270 000 kronor per år. Efter att hon fullföljt sina studier vid Marlborough College, började hon studera konsthistoria vid St Andrews universitet.

Prins William och Kate träffades första gången 2001 då de studerade vid samma universitet. De bodde i samma studenthus, St Salvators Hall, och där de lärde känna varandra och blev nära vänner. Under sitt andra universitetsår flyttade de tillsammans med vänner in i ett privat hyrt hus, där de bodde de kommande två åren. Redan 2002 blev de ett par, men på grund av ett oskrivet avtal mellan media och den kungliga familjen skrevs inget om Prins William eller hans privatliv i pressen under hans tid vid universitetet.

Under de tre första åren av sitt förhållande kunde de därför vara privata, men efter det att William tog sin universitetsexamen 2005, befanns sig paret helt plötsligt i rampljuset. Under en skidresa till Klosters i Schweiz fotograferades Kate tillsammans med prins William och hans pappa, prins Charles. Fotografierna hamnade i flera tidningar trots försök från kungahuset att hålla bilderna privata.

Efter att Kate tagit examen och flyttat till London växte intresset för hennes person lavinartat. I oktober 2005, efter att fotografier publicerats av Kate då hon tittande ut genom fönsterrutan på en buss, skickade hennes advokater ut ett brev till landets tidningsredaktörer där de bad dem respektera Kates privatliv. De påstod i brevet att fotografer hade följt efter Kate dag och natt sedan hon flyttat till London. Brevet hade effekten att mediacirkusen kring Kate avtog och vissa tidningar gick även med på att inte publicera fler paparazzi bilder tagna på Kate.

I januari 2007 när Kate skulle fylla 25 år, ryktades det om att prins William planerade att fria till henne. Mediahysterin drog åter igång och fotografer bosatte sig utanför Kates hem i Chelsea. Återigen befann hon fann sig ständigt bevakad. De som var kritiska till media exponeringen av Kate började dra fler och fler paralleller mellan henne och Williams mamma Diana, vars död tros ha orsakas när hon försökte fly från fotografer. Läget var spänt.

Trycket från media och andra privata dilemman blev för mycket för paret och i april 2007 separerade de. Vid den tidpunkten bekräftades inte separationen från varken Kate, William eller kungahuset, men de har sedan dess medgett att de faktiskt separerade vid den tidpunkten. I juni 2007 fotograferades paret tillsammans vid en konsert till Dianas minne på Webleyarenan. De förnekade då att de var tillsammans igen och insisterade på att de bara var goda vänner. Det är okänt exakt hur länge de var separerande innan de återförenades, men under 2007 och 2008 närvarade Kate vid ett antal offentliga arrangemang tillsammans med den brittiska kungafamiljen. Vi kan anta att det var under denna period Kate och William åter blev ett par.

I Kenya i oktober 2010, under en privat resa med vänner, friade prins William till Kate efter 8 år tillsammans. Han hade enligt Brittisk tradition, frågat Kates föräldrar om hennes hand. Både Kate och Williams föräldrar gav sin välsignelse och Williams farmor, Englands drottning Elizabeth II, uttalade sig till och med skojfriskt om att “det var på tiden”. Kates förlovningsring är av 18 karat vitt guld, med en oval safir av 12 karat omringad av diamanter. Det är samma ring som prinsessan Diana bar. Prins William valde den ringen för att hedra sin mammas minne.

Förlovningen hölls hemlig i några veckor och offentliggjordes den 16 november 2010. Bröllopet ska äga rum den 29 april 2011 i Westminister Abbey.

– Sanna Rydin