Kan ett privatlån hjälpa när pengarna inte räcker?

Aug 21, 2020 by

Share Button

Det kan uppstå många situationer i livet där pengarna inte riktigt räcker till – framför allt om man bor i en så pass dyr stad som London. Oavsett om det handlar om att klara av vardagskostnaderna eller om du behöver pengar till boende, så är det lätt hänt att det kör ihop sig ekonomiskt. I den bästa av världar hade man aldrig behövt ta ett lån, men i vissa sammanhang kan det vara en sann räddare i nöden eller till och med en drömuppfyllare.

 

Oväntade utgifter kan ställa till det

Befinner du dig i en ekonomiskt knivig situation och du inte har något socialt skyddsnät som kan se till att du håller dig på fötter, så kan ett lån som sagt vara räddaren i nöden. Kritiska situationer kan uppstå plötsligt, vilket gör att ett privatlån ofta är det bästa alternativet eftersom det är så anpassningsbart – använd ett privatlån till vad du vill helt enkelt.

Vanliga situationer då just privatlånet är rätt väg att gå är i samband med oväntade utgifter. Exempel kan vara när saker och ting går sönder, när boendesituationen förändras hastigt eller när din levnadssituation kräver att du införskaffar dig ett transportmedel – det som gör ett privatlån till ett så självklart alternativ är att det kan anpassas utefter dina behov.

Privatlån kan uppgå till hela 600 000 kronor och vara så små som 5 000 kronor, vilket gör att det är ett alternativ både för den som behöver göra en större renovering och för den som behöver byta ut tvättmaskinen på stört. Avbetalningen kan dessutom spridas ut på upp till 15 år.

 

Det kostar att leva i London

Även om London inte finns med bland den absoluta toppen av dyra städer att leva i, så kostar det trots allt rejält i jämförelse med de flesta andra platser på jorden. Mercers undersökning för 2020 listar London på plats 19 av världens dyraste städer att bo i. Stockholm ligger jämförelsevis på plats 133 och dyrast av alla är Hong Kong.

 

För svenskar som flyttat till London är det därför inte alls ovanligt att det uppstår situationer som kräver ett lån. Nyinflyttade kan stå inför mängder av oväntade utgifter som inte finns med i budgeten, och även om det finns med i budgeten så kan kostnaderna dra ifrån snabbare än väntat. Och för alla som redan etablerat sitt liv i staden kan saker och ting också bli dyrt när exempelvis saker och ting går sönder.

 

Ett privatlån behöver dock inte användas för en oväntad utgift, det kan också fylla funktionen av en knuff som får dig att ha råd med exempelvis drömboendet. Du ska givetvis aldrig ta ett lån på impuls eller skuldsätta dig i onödan, men är du säker på att du kommer att kunna betala av lånet så kan det användas för att höja din levnadsstandard. En av anledningarna till att London är bland de dyrare platserna i världen att leva på beror på de höga hyrorna, och det kan vara svårt att finansiera sitt nya boendet för en nyinflyttad. Vet du om att du kommer få in en summa pengar (genom exempelvis ett nytt jobb där du inte fått din första lön än) som möjliggör ett bättre boendealternativ, så kan lånet därför vara värt att överväga. Se bara till att du är helt säker på att du inte försätter dig själv i ekonomiskt trångmål på något sätt.

 

I bästa fall så behöver du aldrig ta ett lån, men skulle du finna dig själv i en situation där lånet trots allt är det bästa alternativet, så kan det flexibla privatlånet vara värt att överväga. Inte minst för boende i en så dyr stad som London.