Rebecca & Fiona “bra att ni kämpar på”

Apr 25, 2012 by

Share Button

Londonsvenskar blir utelåsta tillsammans med Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick klockan tre på natten och hinner snacka om hur publiken här skiljer sig från i USA, hur en semestervecka ser ut för duon och varför de egentligen bär platåskor.

– Vi ska ut och röka, följ med, säger Rebecca Scheja när vi först träffas backstage.

Hon har inga cigaretter men någon annan fixar snabbt fram ett paket. Fiona Fitzpatrick tackar nej, sätter sig på trappen och pustar ut. Plötsligt inser de att dörren slagit igen. Rebecca svär till men rycker sedan på axlarna. Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick bär båda de svarta, skyhöga platåskor som blivit deras signum.

–      Vi har dem för att nå upp till dj-båset, allt är byggt för män, konstaterar de krasst.

Duon har precis spelat under två intensiva timmar på klubben Luxx. De skickar en hälsning till alla Londonsvenskar som kom och såg dem.

–       Hello! Ni är bäst. Tack snälla för att ni är här, hälsar Rebecca Scheja.

–       Ni är bäst, och tack snälla för att ni kämpar så hårt med att bo här i London, fyller Fiona Fitzpatrick i.

–       Det verkar ju faktiskt ganska fattigt och jobbigt och kämpigt och mögligt och kallt. Men det är bra att ni kämpar på!

Dj-duon kämpar själva hårt. I mars släpptes singeln “Dance” och de närmaste två veckornas “semester” innebär att göra enbart ett gig i veckan samt producerar ny musik hemma i Stockholm. Efter det ska de iväg på en månadslång USA- turné.

–      Det är en helt annan scen där. Housemusik i USA är generellt ganska nytt. Här i Europa är det mer etablerat och folk är inte jätteimponerade, man går ut och dricker och klubbar men går inte på klubbkonserter. Publiken vet vad de vill ha.  Det är en tough crowd men också en jävligt bra crowd. Folk är softa, världsvana och snygga här. Det är skitkul. De märker direkt om man spelar lite fel.

BILDER

Text: Ellen Grefberg
Foto: Patrik Greitz