Restaurang Garbos stänger ner

Jul 15, 2011 by

Share Button

Den svenska restaurangen Garbos i London stängdes den 18 april i år, ett ställe som funnits i över 25 år då den öppnades 6 april 1986. En Thaikedja har nu tagit över stället. Åke Lindholm heter före detta Motalabon som kom till London på 1980 talet och har drivit den svenska restaurangen i Marylebone. Han berättar för mig om planerna för den nya Thai restaurangen som tagit över.

-De håller just nu på att bygga om stället där Garbos låg. Kedjor har ju pengar och råd att öppna, bygg om och driva en restaurang. Det är tufft att ha restaurang idag i London. Hela området kring Marelybone kommer snart att bli Thaiinfluerat då detta blir tredje Thairestaurangen. Men det är tufft att driva en restaurang överhuvudtaget, allting kostar. Jag vill ju betala min personal en bra lön men samtidigt måste jag betala mycket annat och det är inte billigt.

Anledningen till att han valde att öppna en svensk restaurang i den brittiska huvudstaden förklarar han såhär:

-Jag ville starta något svenskt här i stan, eftersom det inte fanns något sådant alls i London på den tiden. Svenska affären Totally Swedish fanns inte och det behövdes något ställe för alla svenskar tyckte jag.

Men vägen hit har varit lång, Åke Lindholm har sen barnsben varit intresserad av matlagning då han som barn började sin restaurangkarriär i hemorten Motala. Han har också jobbat på Hasselbacken och Grand Hotell i Stockholm, det var här som ett par svenska ambassadörer frågade honom ifall han ville följa med till London. Efter ett par år där blev han också erbjuden att starta en restaurang i Paris. Men år 1969 kom han sedan tillbaks till London och fick jobb som Executive Headchef på en Bistro. Därefter blev han involverad i Franschise ställen ibland annat en fransk bistro. År 1980 startar han Garbos i norra Londonområdet Edgware. Därefter bestämde Åke Lindholm sig för att starta upp Garbos på Crawford Street i Londondelen Marylebone år 1986.

Åke Lindholm berättar till stor del att det varit en tufft i perioder men det har också varit många härliga stunder:

-Jag hade en hel del stamkunder som jag än idag försöker ha kontakt med. Dessutom utför jag olika uppdrag som jag fått genom andra kontakter.

Till slut kommer vi in på Garbobesökare, förutom vanliga människor så har Åke Lindholm tagit emot många svenska kändisar i sin restaurang.  Fredrik Ljungberg, Percy Banevik och Tomas Ledin är bara några exempel.

Favoriten i Garbos meny var nog Toast Skagen och sillarna. Något som också var väldigt populärt bland gästerna . I samband med avslutet på Garbo har Åke Lindholm gått i pension. Saknaden efter Garbo finns naturligtvis där:

-Det jag saknar med Garbo är kundkontakten jag hade där. Men kräftfesterna fortsätter, säger han och skrattar.

Åke Lindholm

Ålder: 69 år

Bor: West Hendon i London men är ursprungligen från Motala

Aktuell: Har drivit svenska restaurangen Garbos i London sen 1986 som dock stängdes 18 april i år

 

 

 

 

 

 

 

 

Av: Klara Sigfridsson