Så blir din egen kräftskiva i London en succé
Håll din egen kräftskiva i London!
Så här i slutet av sommaren börjar våra flöden fyllas med kräftor, färgglada hattar och Skåne Akvavit. Det kan bara betyda en sak – kräftsäsongen är i full gång. Som tur är kan man arrangera en minst lika lyckad kräftskiva i Storbritannien som hemma i Sverige. Kolla in våra bästa tips! Sen är alla såklart välkomna på någon av våra två stora kräftskivor den 17 och 18 september –> LondonSwedes Crayfish Party 2021!
Bild: https://www.ica.se
Vad äter man på en kräftskiva?
Förutom kräftor – som ärligt talat inte är den mest mättande födan – gäller det att bjuda på mycket tillbehör så att gästerna inte går hem hungriga. En traditionell kräftskiva serverar oftast, utöver kräftor, Västerbottenpaj, bröd och smör, potatis och kanske sill, skagen och såklart alkohol i olika former.
Vi rekommenderar öl från Pang Pang, och man får heller inte glömma snapsen! Om du inte får tag på någon i London, så gör som oss: Gör din egen på Absolut Vodka!
Hemmagjord snaps kan du läsa mer om på länken.
Har du allt i mat- och dryckesväg?
Använd vår checklista som både hjälper dig med vart du hittar vissa ingredienser i London, och hur du tillagar de traditionella tillbehören!
- Kräftor! Räkna med ett halvt paket (0,5kg) per person. Pandalus kräftor, som vi använt oss av på våra kräftskivor, finns att köpa på ScandiKitchen.
- Svensk sill från Abba. Finns i olika smaker på ScandiKitchen.
- Klassikern FELIX köttbullar. Finns på TotallySwedish.
- Potatismos till köttbullarna. Om du inte vill göra eget, kan det fyndas på ScandiKitchen.
- Skagenröra. Finns på ScandiKitchen.
- Rödbetssallad. Finns på ScandiKitchen.
- Knäckebröd, tunnbröd, smör och ost – självklart är det Västerbottenost som gäller. Den gör du även den populära Västerbottenpajen av. Västerbottenpaj är ett måste på alla kräftskivor och här hittar du ett bra recept!
- Övriga tillbehör som lingonsylt och brunsås. Finns på ScandiKitchen.
- Valfri svensk efterrätt. Det kan aldrig gå fel med svensk prinsesstårta från Frödinge. Finns på Ocado i London! (WOHAA!) Vill du baka själv? Kanske en klassisk Pavlova, eller en bärpaj?
- Svensk snaps – såklart! Du hittar även det, hos ScandiKitchen!
Dekorationer och hattar då?
Det är ju halva nöjet med en kräftskiva, så kom ihåg att fixa läckra bordsdekorationer och se till att INGEN slipper undan hatten… Hattar går enkelt att göra själv eller köpa i festbutiker på närmaste high street. Du kan också hitta det på ScandiKitchen, som även har ett stort utbud av kräfthaklappar, girlanger och snygga festlyktor som du kan hänga upp i taket eller i träd om ni sitter utomhus. Ett sånghäfte med de populäraste snapsvisorna är A och O. Se helst till att alla får varsitt.
Våra två favoriter:
1.Melodi: Blinka lilla stjärna
Kräfta, kräfta prydd med dill,
och en immig sup därtill,
bröd och smör och ost och sill
och så några supar till.
Kräfta, kräfta prydd med dill,
nu vi får allt vad vi vill.
2. Melodi: Stockholm i mitt hjärta
Festen i mitt hjärta
låt oss besjunga en skål
här utpå våran veranda
vi dricker så mycket vi tål
med kräftor från hela världen
suger vi i oss allt
genom kräftornas kärlek till magen
får vi blandning av dill och salt
Vem ska jag bjuda?
Din ‘Swede Squad’, den amerikanska partyprissen från kontoret, grannen du inte sagt mer än tre ord till tidigare… Och för all del, släng iväg en inbjudan till Tinder-ragget från 2015 när du ändå är igång (Hen gillar säkert snaps och skaldjur). Kräftskivan blir nämligen SÅ mycket roligare när olika nationaliteter blandas och du får chansen att briljera med dina kräftkunskaper. Om du inte har lust att förklara kräftskivans historia för dina gäster – eller helt enkelt inte har nån jäkla aning – så är detta YouTube-klipp räddaren i nöden.
Hur tillagar man egentligen kräftor?
Även frysta kräftor går att få som “nya” om du kokar en kräftlag till dem. Helst bör du tina kräftorna långsamt i kylskåpet (1-2 dagar i förpackningen) innan du lägger dem i den hemlagade lagen ett par timmar innan kräftskivan ska börja. Det går även att lägga otinade kräftor direkt i lagen, men då bör du sedan låta hela alltet stå i kylskåpet en dag innan servering. Kräftlag innehåller ofta krondill och ett mörkt öl som t.ex. porter. Det kryllar av recept online – här är ett av de bästa.
Och hur ska jag äta dem då?
Och så var det ju det där med själva förtäringen.. Du kan börja med att hålla kräftan om magen och suga upp kräftlagen. Många tycker att stjärten är det godaste på kräftan, och de blir faktiskt ännu godare om du skalar av ett par stycken och lägger på en brödbit. Kom bara ihåg att dra bort tarmsträngen från kräftstjärten innan och försök se till att skalet hålls intakt. Klorna bryter du loss från kroppen och “knäcker” (gärna med en nötknäppare). Du kan också behöva en kräftkniv för att pilla ut det goda köttet från klorna. När det gäller huvudet är det en smaksak – bokstavligt talat – då vissa ser det som det smaskigaste på kräftan medan andra helst skippar det. Du kan helt enkelt vrida av huvudet och sedan sörpla upp innehållet.
Låter kul, men jag är lat. Finns det nån organiserad kräftskiva man kan gå på?
Såklart!. Vi, LondonSwedes, har anordnat kräftskivor i London sedan 2012 och 17 och 18 september är det dags igen. Räkna med mycket snapsvisor, härlig stämning, lotterivinster och ett helt berg med kräftor! Biljetter kommer finnas tillgängliga från och med 25 augusti, signa upp dig på eventet för att inte missa någon info.
På jakt efter andra saker man kan göra i London i september? Här finns inspiration!