Så blir din egen kräftskiva i London en succé

Aug 19, 2017 by

Share Button

Håll din egen kräftskiva i London!

Så här i slutet av sommaren börjar våra flöden fyllas med kräftor, färgglada hattar och Skåne Akvavit. Det kan bara betyda en sak – kräftsäsongen är i full gång. Som tur är kan man arrangera en minst lika lyckad kräftskiva i Storbritannien som hemma i Sverige. Kolla in våra bästa tips! Sen är alla såklart välkomna på någon av våra två stora kräftskivor den 9 september –> LondonSwedes Crayfish Party 2017!


Bild: https://www.ica.se


Vad äter man på en kräftskiva? Förutom kräftor – som ärligt talat inte är den mest mättande födan – gäller det att bjuda på mycket tillbehör så att gästerna inte går hem hungriga. En traditionell kräftskiva server oftast: Kräftor kokta i lag med krondill, salt och öl(gärna ale), Västerbottenpaj, bröd och smör, potatis och kanske sill, skagen och såklart alkohol i olika former. Vi rekomenderar öl från Pang Pang Man får inte glömma snapsen, om du inte får tag på någon i London så gör som oss: Gör din egen snaps av Absolut Vodka som vi kommer servera under vår kräftskiva. Hemmagjord snaps kan du läsa mer om på länken.

  • Kräftor förstås. Räkna med ett halvt paket (0,5kg) per person, vi kommer servera Pandalus kräftor detta år, tidigare år har vi kokat dem själva men valde att pröva Pandalus. Vi ser fram emot att servera deras saftiga kräftor. De finns att köpa på ScandiKitchen.
  • Svensk sill från Abba (finns i olika smaker på ScandiKitchen)
  • Klassikern FELIX köttbullar (finns på TotallySwedish)
  • Potatismos till köttbullarna (kan fyndas på ScandiKitchen)
  • Skagenröra och rödbetssallad (finns på ScandiKitchen)
  • Knäckebröd, tunnbröd, smör och ost – självklart är det Västerbottenost som gäller. Den gör du även den populära Västerbottenpajen av. Västerbottenpaj är ett måste på alla kräftskivor!
  • Övriga tillbehör som lingonsylt och brunsås (finns på ScandiKitchen)
  • Valfri svensk efterrätt. Det kan inte gå fel med prinsesstårta från Frödinge. Finns på Ocado i London! (WOHAA!)
  • Svensk snaps hittar du hos ScandiKitchen!
  • Vissa av gästerna kanske inte dricker alkohol? Varför inte göra din egen alkoholfria variant av lingondricka med JOKK bärdryck som du kan köpa hos Ocado i deras svenska shop.

Dekorationer och hattar då? Det är ju halva nöjet med en kräftskiva, så kom ihåg att fixa läckra bordsdekorationer och se till att INGEN slipper undan hatten… Hattar går enkelt att göra själv eller köpa i festbutiker på närmaste high street / Totally Swedish, medan ScandiKitchen har ett stort utbud av kräfthaklappar, girlanger och snygga festlyktor som du kan hänga upp i taket eller i träd om ni sitter utomhus. Ett sånghäfte med de populäraste snapsvisorna är A och O. Se helst till att alla får varsitt.

Har du lyckan att ha en trädgård har Clas Ohlson (som finns på två platser i London) allt för hemmet och trädgården!


Vem ska jag bjuda? Din ‘Swede Squad’, den amerikanska partyprissen från kontoret, grannen du inte sagt mer än tre ord till tidigare… Och för all del, släng iväg en inbjudan till Tinder-ragget från 2015 när du ändå är igång (Hen gillar säkert snaps och skaldjur). Kräftskivan blir nämligen SÅ mycket roligare när olika nationaliteter blandas och du får chansen att briljera med dina kräftkunskaper. Om du inte har lust att förklara kräftskivans historia för dina gäster – eller helt enkelt inte har nån jäkla aning – så är detta YouTube-klipp räddaren i nöden.


Hur tillagar man egentligen kräftor? Även frysta kräftor går att få som “nya” om du kokar en kräftlag till dem. Helst bör du tina kräftorna långsamt i kylskåpet (1-2 dagar i förpackningen) innan du lägger dem i den hemlagade lagen ett par timmar innan kräftskivan ska börja. Det går även att lägga otinade kräftor direkt i lagen, men då bör du sedan låta hela alltet stå i kylskåpet en dag innan servering. Kräftlag innehåller ofta krondill och ett mörkt öl som t.ex. porter. Det kryllar av recept online – här är ett av de bästa.


Och hur ska jag äta dem då? Och så var det ju det där med själva förtäringen.. Du kan börja med att hålla kräftan om magen och suga upp kräftlagen. Många tycker att stjärten är det godaste på kräftan, och de blir faktiskt ännu godare om du skalar av ett par stycken och lägger på en brödbit. Kom bara ihåg att dra bort tarmsträngen från kräftstjärten innan och försök se till att skalet hålls intakt. Klorna bryter du loss från kroppen och “knäcker” (gärna med en nötknäppare). Du kan också behöva en kräftkniv för att pilla ut det goda köttet från klorna. När det gäller huvudet är det en smaksak – bokstavligt talat – då vissa ser det som det smaskigaste på kräftan medan andra helst skippar det. Du kan helt enkelt vrida av huvudet och sedan sörpla upp innehållet.Låter kul, men jag är lat. Finns det nån organiserad kräftskiva man kan gå på? 
Jajamän. Vi, LondonSwedes har anordnat kräftskivor i London sedan 2012 och 9 september är det dags igen. Räkna med mycket snapsvisor, härlig stämning, lotterivinster och ett helt berg med kräftor! Köp din biljett idag innan de tar slut.


 

På jakt efter andra saker man kan göra i London i september? Här finns inspiration!