Så expanderar du företaget till Storbritannien

Oct 6, 2018 by

Share Button

Så expanderar du företaget till Storbritannien

Framgång kommer på många olika sätt för företag, och ett av dessa är att expandera utanför hemlandets gränser. Att ge sig in i sammanhang man kanske inte har kunskap om är alltid förenat med vissa risker, men förstås också oändliga möjligheter. Back-officeföretaget Goodwille har under två decennier hjälpt nära tvåtusen företag, var av 600 av dessa svenska, att expandera till Storbritannien.

 

Många företagare har siktet inställt på att expandera utanför Sveriges gränser redan när de startar upp. På senare år har trenden varit att företag som är relativt nya på marknaden även satsar internationellt. Tack vare Storbritanniens ideala placering med närhet till flera av världens största ekonomier samt ett språk och företagsklimat som är lätt för svensken att ta till sig,  är Storbritannien många svenska företagares förstahandsval när tiden för en expansion är inne.

 

Men en internationalisering kräver mycket av företaget och kan dessutom innebära kostsamma risker om etableringen inte sköts med varsam och erfaren hand. Det finns många större skillnader mellan Storbritannien och Sverige som inte är uppenbara vid första anblick. Med tjugo års erfarenhet av att stötta svenska bolag med företagsetablering i Storbritannien är Goodwille väl bekanta med alla de problem många tenderar stöta på när de etablerar sig i utanför Sveriges gränser. Extra mycket nu i Brexit-tider som gjort det oklart för många företag om vad som kommer hända. Är det värt att starta upp i London?

Här är Goodwilles bästa tips när du ska expandera företaget till Storbritannien:

Betydelsen av lokalt utformade avtal

Anställningsavtal är skrivna för att följa lagarna i landet de utformades i. Då arbetsrättsliga lagar skilljer sig från land till land, rekommenderas att använda lokalt utformade kontrakt. Att fortsätta använda de svenska kontrakten lämnar dig sårbar vid potentiella tvister i Storbritannien.

Internationella anställningsavtal, däribland svenska, består ofta av endast ett fåtal sidor medan den brittiska versionen är mycket mer detaljerad och ofta mellan femton till tjugofem sidor med klausuler och bilagor.

 

Undvik onödiga kostnader och outsourca företagsfunktioner

 

Tiden är knapp och att prioritera rätt är avgörande. En klassisk miss är att tro att saker och ting fungerar precis som hemma, planera att göra allt själv och därigenom spara pengar, men det fungerar inte alltid så. Misstag är speciellt kostsamma i företagets uppstartsfas.

Att outsorca företagsfuntioner, speciellt under företagets första tid i Storbritannien, är en trygg lösning. Att lämna ifrån sig ansvar kan kännas som ett stort steg. Men sanningen är att en expert med kunskap om den lokala marknaden kan göra arbetet på kortare tid, med bättre precision och därmed mer kostnadseffektivt. Tid frigörs där du tillåts fokusera på det du gör bäst, där du behövs mest och slipper fastna i administrativt arbete.

 

Fördelarna med ett virtuellt kontor

I Storbritannien arbetar många säljare hemifrån. Att använda en virtuell kontorsservice är en flexibel lösning för företag vars fysiska närvaro inte är nödvändig Storbritannien. Kanske känner ni er inte mogna att skriva kontrakt för en lokal när ni än inte är säkra på vad resultatet av er expansion kommer vara. Att registrera företaget hos någon annan är vanligt bland små och medelstora företag.

 

Ensam är inte stark

Att känna ’rätt’ personer kan vara avgörande när konkurrensen är hård och du ska ta dig in på en ny marknad. Nätverkstillfällen ger en värdefull chans att öka kunskaperna om marknaden, lära av andra, träffa potentiella kunder samt sprida budskapet om ditt företag. Goodwilles långa närvaro på den engelska marknaden har skapat ett gediget kontaktnät. I deras lokaler annordnar regelbundet evenemang med chansen för dig att utöka ditt nätverk i Storbritannien.

 

 

Goodwille – specialiserade i att hjälpa svenska företag etablera sig i Storbritanien

Hos Goodwille vet man att frågorna är många och att svaren måste komma snabbt. Med tjugo år i branschen har en gedigen erfarenhet formats som direkt visar sig i lösningarna för ditt företag. Kundens utmaningar är är det som har fått styra, och Goodwille erbjuder därför en back-officetjänster som kan hantera allt ditt företag kan tänkas möta. Goodwille vilar på fem pelare; bolagsjuridik, redovisning, human resources, löneutbetalning och virtuella kontor.

 

Företaget grundades av svenska entreprenören Annika Goodwille med syftet att stötta svenska företag i sin etablering på den brittiska marknaden. Med svensktalande inom alla avdelningar samt flera svenska kunder huserandes i lokalerna har den svenska gemenskapen vuxit sig stark. Klädjätten Lindex är ett av många svenska företag som genom åren valt att placera sitt engelska kontor hos Goodwille. Izettle, Clas Ohlson, Södra och Vitrolife är ytterligare några exempel på svenska företag som valt att använda Goodwilles tjänster till deras engelska verksamhet.

 

Stora delar av kundbasen består av företag inom tech, detaljhandel, tillverkning och produktion samt medicin. Storleken varierar från mindre startups till jättar med hundratals anställda.

Planerar du att expandera ditt företag till Storbritannien, finns Goodwille här för dig. Hör av dig så kan de ge dig råd specifika för ditt företag och industri.

 

Läs LondonSvenskars intervju med vår VD Alexander Goodwille här.