Så håller du dig uppdaterad som svensk utomlands

Aug 28, 2019 by

Share Button

Läs svenska nyheter online. Källa: Pixabay

 

Nyligen utvandrad? Du kommer säkert vilja bli så involverad som möjligt i den engelska kulturen nu när du flyttat hit. Men att hålla sig ajour med det som händer i Sverige kommer så småningom bli viktigt för att få en dos nostalgi när man längtar hem – och för att kunna hänga med i samtalsämnen när man är på besök hemma! Det är dock lätt hänt att man glömmer av att göra det, så det finns en del knep för att hålla sig uppdaterad med en rutin även utanför landets gränser.

 

Läs dagstidningar online

 

När man bodde hemma i Sverige behövde man inte aktivt söka ut nyheterna för att veta vad som hänt – teknologin innebar att en ström av information fanns tillgänglig vart man än gick, och det var nära på omöjligt att missa något stort som hänt. Detta finns såklart i London också, men här är nyheterna anpassade med England i fokus, och alla mobiltelefoner är programmerade att hämta nyhetsflöden från engelskspråkiga nyhetsutsläpp.

 

Därför kan det vara bra att registrera sig hos de svenska tidningarna så fort man installerat sig i sitt nya hem i London. Om en prenumeration på papperstidningarna känns för dyr kan man för en smärre peng prenumerera på digitalversionen, alternativt ladda ner appar som Omni, där nyheter kommer direkt till telefonen i form av notiser.

 

Streama svenska sportevenemang

 

Ett problem som många stöter på utomlands är svårigheten att streama sportevenemang som Sverige deltar i. Eftersom Sverige är ett ganska litet land så är intresset bland icke-svenskar inte så stort, vilket betyder att många pubar och tv-kanaler inte visar matcher och evenemang. Även svenska play-kanaler är IP-blockerade utanför Sverige, vilket innebär att även streaming är knepigt från England. 

 

Det finns dock andra och mer ekonomiskt smarta sätt att streama sportevenemang på utanför Sverige. Hos Betfair har ett stort fokus lagts på livespel inom både roulette och oddsbetting, och just inom sport är det förmånligt att befinna sig utanför Sverige då många evenemang är blockerade för svenska IP-adresser. Det enda man behöver göra är att registrera ett konto och se till att man har pengar på oddskontot, sen är det fritt fram att se på de matcher som finns tillgängliga i spelschemat.

Svensk radio är ett utmärkt sätt att hålla sig uppdaterad. Källa: Pixabay

Lyssna på svensk radio

 

Det räcker inte bara med att läsa svenska för att på riktigt hålla sig uppdaterad – om man endast hör engelska så kan det bli så att ens svenska språkfärdigheter försämras. Det bästa sättet att bota denna åkomma är att lyssna på svensk radio. Till skillnad från TV program är svensk radio inte IP-blockerad, och du kan streama radioprogram live eller on demand på Sveriges Radios hemsida.

 

Kulturnytt på P1 är nog det allra bästa programmet att följa om du vill hålla dig uppdaterad med de senaste politiska och livsstilsorienterade debatterna. Med dessa rutiner i ditt schema kommer du alltid ha en fot kvar i samhället hemma i Sverige, även om du väljer att stanna i Storbritannien för all framtid!