London i november

Nov 2, 2016 by

Share Button

 

bonfire_night

Bonfire Night (3-6 november)
Bild: http://visitlondon.com

”Remember, remember the fifth of November…”. Katoliken Guy Fawkes misslyckade sprängattentat mot Kung Jakob I och Houses of Parliament har sedan flera hundra år tillbaka firats med stora brasor och fyrverkerier kring ’Guy Fawkes Night’ som infaller den 5 november. Några av de mest populära eventen i London äger rum vid Alexandra Palace, Battersea Park, Blackheath, Wimbledon Park och Victoria Park. Kom ihåg att vissa av dessa kräver förbokning!

 


Hogwarts in the Snow (19 november och framåt)
Bild: https://www.wbstudiotour.co.uk

Expelliarmus! Trogna Harry Potter-fans som ännu inte besökt studion utanför Watford bör pallra sig dit efter 19 november för att kolla in Hogwarts i vinterskrud. Visst, kalaset är inte helt gratis, men oavsett om du väljer att äta julmiddag i Stora Salen eller bara strosa i Diagongränden och beundra rekvisita från filmerna så blir det en minnesvärd upplevelse. Även för icke-Potter-fans.

 


 

mormon

Gå på musikal (hela november)
Bild: http://www.bookofmormonlondon.com/

London är Europas musikalmekka. Punkt. Hösten är den perfekta tiden att slå sig ned i en teater för att fly in i en melodiös värld! Vi svenskar bänkar oss gärna till hysteriskt roliga Book of Mormon, Wicked, The Lion King eller klassiker som Les Miserables och Phantom of the Opera. En musikalbiljett går lös på minst 25 pund – men om du går till ett av West Ends Box Office’s på dagtid så kan du fynda billiga sista minuten-biljetter till kvällens föreställningar.

 


Wahaca Day of the Dead Fiesta (3-5 november)
Bild: http://www.wahaca.co.uk/

Den som inte fick nog av spöken och dödskallar under Halloween kan glädjas åt att den mexikanska högtiden ’Day of the Dead’ kommer till London i början av november. Street food-restaurangen Wahaca bjuder nämligen in till en tredagars-festival på The Vaults i Waterloo. Det finns bara ett begränsat antal biljetter kvar, så rör på påkarna om du tror att detta vore nåt för dig. Utklädning uppmuntras.

 


 

street

Se när Regent Street Christmas Lights tänds (17 november)
Bild: http://www.regentstreetonline.com/

Glöm första advent – i London börjar julen officiellt när belysningen vid Regent Street tänts. Sedan 1954 har en kändis fått äran att trycka på ”on”-knappen, och eventet har blivit allt pampigare genom åren. Tänk folkfest och STORA artister… Prinsessan Diana, Kylie Minogue, Sir Ian Mckellen och Take That har alla tänt belysningen, men man har ännu inte avslöjat vem det blir i år. Den som vill komma i riktig julstämning kan handla julklappar på Regent Street innan festligheterna drar igång.

 


World Press Photo Exhibition (4-21 november)
Bild: http://www.worldpressphoto.org/

En av årets viktigaste fotoutställningar kommer till Southbank Centre fredag 4 november – och är dessutom helt gratis. The World Press Photo Foundation har utsett årets bästa journalistiska bilder och det är finalbidragen som ställs ut i Royal Festival Hall på Southbank Centre. Under två veckor kan man kolla in häpnadsväckande bilder från krigszoner, avlägsna platser och andra intressanta motiv.

 


Svenska Kyrkans Julmarknad (17, 19 och 20 november)
Bild: https://www.svenskakyrkan.se/london

Given på listan! Svenska Kyrkan i Marylebone bjuder på äkta svensk julmarknad i år igen, och utbudet gör ingen besviken… Frossa i stickade tomtar, polkagrisar, tunnbröd, sill, glögg, prinsesstårta och pepparkaksdeg. Nämnde vi glögg?! Korv med bröd serveras utanför kyrkan för den som vill ha något att tugga på i den lååånga kön. Kom ihåg att ta med 2 pund till inträdet.

 


Sliders Curling Club (3 november och framåt)
Bild: http://sliderscurling.com

Curling just got cool. På Roof East i Stratford kan du och polarna från och med 3 november kombinera curling, karaoke och cocktails! För 10-12.5 pund per person får man curla i hela 40 minuter, medan en timme i ett karaoke-bås går loss på 6 pund per skönsångare. Tvivlar du på att curling är nåt för dig? Ingen fara, man kan fortfarande kalasa på street food i Roof East Winter Bar utan att boka curlingpaketet.

 


Southbank Centre Winter Festival (11 november och framåt)
Bild: http://www.southbankcentre.co.uk

Har du en ledig söndag eller kanske vill koppla av en vardagskväll efter jobbet? Ta dig till Themsens strand för äkta julstämning! När du tröttnat på att strosa bland alla marknadsstånd (och tagit den obligatoriska selfien med London Eye i bakgrunden förstås) skriker Rekorderligs pop-up stuga efter din närvaro. Varm cider smakar aldrig så bra som i vintertid…

 


The Lord Mayor’s Show and Fireworks (12 november)
Bild: https://lordmayorsshow.london

En av Londons mest unika traditioner! Och jädrigt gammal dessutom – den har hållit igång i sisådär 800 år. Varje år sedan 1215 har nämligen den nyutnämnde ’Lord Mayor of the City of London’ rest i parad mellan Bank och Aldwych, och numera följs den guldkantade paraden av en halv miljon människor längs Londons gator. Senare framåt kvällen äger ett av årets mest imponerande fyrverkerier rum vid Themsen.

 


 

pergola

Pergola on the Roof (3 november och framåt)
Bild: https://www.thehandbook.com/

Om du saknar sommarens takterrass-häng så kommer du älska vinterversionen av hajpade Pergola on the Roof. Pergolan är ”vädersäkrad” och inredd som en nordisk urskog… Ja, du läste rätt! Så nära svensk natur det går att komma i Shepherd’s Bush. Och när det gäller mat så finns både skandinaviska och orientaliska rätter att välja bland. Det finns bara ett begränsat antal walk-in bord tillgängliga, så förboka helst.

 


London Jazz Festival (11-20 november)
Bild: http://efglondonjazzfestival.org.uk/

I mitten av november bjuder London på 10 dagar fyllda av jazz. Årets upplaga av London Jazz Festival bjuder på musik av SFJAZZ, Jacob Collier, Julian Lage, Kansas Smitty’s House Band, Oddarrang, Norma Winstone och många fler artister! Dessutom arrangeras gratisföreläsningar och diverse evenemang runt om i staden. Här kan du köpa biljetter.

 


Snöra på skridskorna (hela november)
Bild: http://www.alexandrapalace.com/

Dags att visa Londonborna hur man egentligen åker skridskor… Ice skating erbjuds på flera ställen över hela stan, så om ditt inre barn suktar efter hederlig vinterunderhållning så har du helt enkelt ingen ursäkt. Medan Somerset House erbjuder den vackraste omgivningen, så kan du även åka griller vid Alexandra Palace, Natural History Museum, Canary Wharf och Westfield i Shepherd’s Bush.

 


Mysa framför brasan på puben (hela november)
Bild: http://www.theflaskhighgate.com/ 

Inget slår känslan av att stappla in på en pub och slå sig ned framför en riktig brasa när man är novemberfrusen! Det är den tiden på året helt enkelt. (Och engelsmännen är mindre brydda om health and safety än oss vikingar). Några av våra favoriteldar finns på The Flask i Highgate, Ye Olde Cheshire Cheese i City, Clapton Hart i Clapton och The Antelope i Tooting.

 


Winter Wonderland (18 november och framåt)
Bild: http://hydeparkwinterwonderland.com/

För tionde året i rad förvandlas Hyde Park till Winter Wonderland, en attraktion som passar barnfamiljen såväl som första dejten eller mysigt after work-häng med jobbet. Själva inträdet är gratis, men attraktioner som Magical Ice Kingdom, Nutcracker on Ice, skridskoåkning och karuseller kostar extra. Här finns också en isbar (!), traditionella julmarknader och cirkusshower.