Goodwille ser möjligheter när andra ser problem
Entreprenören Annika Goodwille hjälper dagligen svenska företag att etablera sig i London. Det här är hennes tips för dig som vill ta steget till den engelska marknaden.
– Starta företag är som att föda barn, du får lägga ner otroligt mycket tid i början. Det viktigaste och mest grundläggande är språket.
Annika Goodwilles stol är placerad vid ett fönster som vetter ut mot Kensington Gardens. Annika berättar om ett misstag många svenskar gör när de kommer till England.
– Det största felet vi svenskar gör är att vi tror att vi kan engelska men svenskar känner inte till engelsmännen och kulturen så väl som vi tror. Ett språk är mer än vad vi bara säger. Jag brukar säga att du kan engelska när du vet att ordet “interesting” egentligen betyder, det kan betyda allt från mycket intressant till jättetråkigt. En engelsman säger nämligen aldrig nej utan du får läsa det mellan raderna, säger Annika och ler när hon berättar att hon själv lärt sig det den hårda vägen.
Till exempel är Annika inte alls lika direkt som hon var förut, utan lindar numera in orden. Hennes företag Goodwille hjälper andra företag att etablera sig i Storbritannien och har hittills hjälpt ca 500 företag. Sedan 1997 har Goodwille gått från 2,5 tjänster till 40. Organisationen vilar på fyra ben: bolagsjuridik, redovisning, human resources och virituella kontor. Enligt Annika finns vissa saker som än nödvändiga för att lyckas i England.
– Om man kommer hit för att jobba och starta upp krävs det djupgående förberedelser, till exempel kan det ta upp till 90 dagar innan man får betalt. I Sverige vet du ju hur samhället fungerar.
På sitt sätt kan det vara mer praktiskt att driva ett engelskt bolag, menar hon. Admin är kanske lite enklare än i Sverige. Du behöver til exempel inte registrera sig på moms, inte skriva ut moms på fakturor, och först när företaget drar in £82,000 behöver du momsregistrera det. Men håll hårt i pengarna, ju mer något växer desto större blir utgifterna. Har du pengar på banken kan du sova på nätterna.
”Att bli introducerad av
någon är guld. Då blir du
inte blåst lika lätt.”
– Ett annat vanligt fel är att man inte reda på tillräckligt om anställningsförhållanden. Det engelska sättet med provisioner, bonusar och anställningsavtal. Här motiveras man annorlunda än i Sverige, det är mer provisionsbaserat. Dessutom älskar vi ju engelsmän och charmeras därför att vi kan lita på dem. Att bli introducerad av någon är guld, då blir du inte blåst lika lätt. Engelsmän är även mycket mer formella och skriver tackkort medan vi svenskar generellt är dåliga på att följa upp. Engelsmän är generellt sett mer formella i e-mejl och ger inte ut sina mobilnummer lika lätt.
Annika Goodwille menar att det är viktigt att nätverka här i England. Det handlar om att bygga upp en ny relation till någon. Eftersom det bor 65 miljoner människor i England vill företagen veta att de kan lita på dig om saker går fel och så vidare.
Annikas värdefulla tips:
*Allting tar längre tid än man tror.
*Sätt fokus på det viktigaste; “Vad är det vi vill uppnå?”
*Ge aldrig upp. Andra är bra på att säga allt som kommer att gå fel för att de själva inte vågar, man ska se möjligheter när andra ser problem.
Besök Goodwille.com
About Goodwille
Good together. Our cross-border, multi-cultural experience is your assurance of success.
Since 1997, Goodwille has helped more than 1,500 companies successfully expand their businesses in the UK, through our support services. Today, we have a client base of more than 500 companies from all over the world. That in itself speaks volumes. This vast and unique experience has also given us the massive advantage of being able to understand and interpret the vital cultural differences between the countries with which we deal. Differences not only in company and employment law but also political, business and trading life. Ignore these sometimes subtle differences at your cost