Se SAS nya reklamfilm – plockades ned pågrund av masskritik

Feb 13, 2020 by

Share Button

En av våra mest traditionella rätter, men köttbullarna kommer ju egentligen från turkarna menar kampanjen.
Foto: LondonSwedes.com

 

 

”Midsommarstången är ett tyskt påhitt, demokratin importerad från Grekland och köttbullarna uppfanns inte alls i Sverige – vad är skandinaviskt? Ingenting.”

 

Populära flygbolaget SAS laddade i tisdags upp en ny kampanjfilm som tryckte på att allt som vi upplever som skandinaviska påhitt faktiskt inte alls är det, utan ska bygga på influenser upplockade på andra platser i världen. Videon möttes av en hatstorm och efter mindre än ett dygn plockades den ner i tron om att kampanjen ska ha blivit kapad.

 

SAS publicerade även en pressrelease på deras hemsida:

Vi på SAS är stolta över vårt skandinaviska ursprung och de värderingar som präglar våra öppna, jämställda och demokratiska samhällen.

När vi tittar på mönstret och antalet reaktioner på vår film finns det anledning att misstänka en attack och att vår kampanj har blivit kidnappad. Vi vill inte riskera att bli en plattform för någon annans värderingar, som vi inte står för. Därför har vi för tillfället tagit ner filmerna från våra kanaler och diskuterar nu nästa steg.

 

SAS ville med sin reklamfilm värna om det öppna samhället – det som gör att utvecklingen förs framåt. Att människor är öppna och lyhörda inför nya intryck, kulturer och seder är just det som har fått Skandinavien att vara Skandinavien. Experter tror därför, att reklamfilmens mål om att peka på verkligheten – det vill säga mångkulturella samhällen, har fått högerextremistiska grupper att reagera, och sprida videon vidare i syfte om negativa reaktioner.

 

” Den nordiska modellen är oerhört beundrad i stora delar av världen. En viktig del av den är vår förmåga att vara kreativa när det gäller att influeras av andra och skapa något som blir unikt för oss. Det är verkligheten som stör dessa människor, och därför blir de upprörda.”, förklarar Sverker Sörlin, professor vid KTH.

Filmen las upp igen vid 17:00 den 12 februari men kommentarsfältet är nu avstängt.

 

Vi skrivande stund har SAS nu lagt upp filmen igen.

 

Text: Julia Hoffman