Se svensk TV i London!

Mar 2, 2019 by

Share Button

Se svensk TV i London!

 

 

 

Se svensk TV i London och kulturkonsumera över gränserna

 

En flytt till London innebar tidigare även en flytt från det svenska kulturutbudet, åtminstone när det handlade om teater, bio och – framförallt – TV. Men idag kan du delta i det svenska kulturutbudet på de flesta fronter, trots att du inte ens befinner dig i landet.

 

Digitalisering är ett ord som används till det mesta numera. Det finns inte ett företag med överlevnadsambitioner som inte jobbar med mer eller mindre långtgående digitalisering. Men det gäller ju även oss som privatpersoner, där digitaliseringen nog är lättare att etablera och därmed ofta steget före. Kulturkonsumtion är ett bra exempel.

 

 Streaming

 

Få fenomen har ett sådant genomslag för kultur- och nöjeskonsumtionen som streaming, där du kan välja vad du vill se, när du vill se det och hur länge du vill titta. Och då spelar det (för det mesta) ingen roll om du sitter i Luleå eller i London. Du kan exempelvis välja att titta på allsvensk fotboll eller svenska handbollsligan från en pub i London och istället för att försöka få tag på en svensk tidning i syfte att finna en tv-tablå går du bara in på portaler såsom tvmatchen.nu om du vill se svensk sport på tv och följa matcherna direkt. Eller så vill du streama några avsnitt av klassiska svenska serier som Solsidan eller andra guldkorn. Men du kan också följa aktuella serier, dokumentärer och filmer. Du bestämmer själv när du vill ”upptäcka” en ny serie, oavsett när den producerades eller sändes för första gången, vilket också leder till att unga människor i högre grad än tidigare nu kan dela föräldrarnas barndomsupplevelser genom att streama program från förr.

 

Sociala medier

 

På så sätt befinner du dig också i det svenska populärkulturflödet och kan fullt ut delta i diskussionen om det senaste i de serier eller filmer som ses i dina gamla kretsar som fortfarande bor kvar i Sverige. Tidstypiska referenser flyger inte över ditt huvud och eftersom du fortfarande kan ha kontakt med dina svenska vänner på sociala medier, så blir det kanske inte någon större skillnad om ni skulle bo på var sin sida i en svensk stad än att bo i var sitt land. Faktum är att du nog inte har mer kontakt med din granne än vännerna på sociala medier. Gemenskapen blir allt mindre beroende av geografiska gränser.  

Poddar

 

Inte minst poddar är något som existerar över gränser. Det gamla radiomediet har ju alltid varit knutet till frekvenser med begränsade räckvidder. Att lyssna på radio var något som ofta krävde närvaro i samma land som radion sändes i eller för den delen i samma närområde. Numer kan du ladda ned poddar eller lyssna på webbradio, vilket inte har några räckviddsbegränsningar överhuvudtaget.

 

Browser eller app

 

Det handlar istället om tillgång till Wi-Fi eller annat nät och sedan tar dig appen i din mobil eller browsern i din dator dit du vill i världen. Det första steget mot en umgängesform där det fysiska mötet inte är avgörande tog vi för länge sedan. Idag läser ju föräldrar sagor för sina barn via skype när de är utomlands. Visst, det kanske är svårt att kramas, men vänskap och kärlek kräver inte alltid att man sitter i samma rum.

 

Den knastriga linan ett minne blott

 

Tiden då vi kröp allt närmare radions högtalare i syfte att försöka höra vad en kommentator beskrev via länk eller telefonlina är förbi, såväl som väntan att få se bilderna i tidningen dagen efter det man med fantasins hjälp tolkat det som sagts på radion. Fotografiet, tidningen, teatern, biografen och Tv:n är alla exempel på steg mot en stärkt kulturupplevelse då vi fick bild på det som berättades, men vi var fortfarande utelämnade åt att exempelvis Tv-ledningen bestämt sig för att sända just det evenemang du ville se. Idag är valmöjligheten nästan oändlig och fysiska gränser i tid och rum har inte så stor betydelse längre.