Semlan ger mest ooh’s and ahh’s

Jun 5, 2012 by

Share Button


Daniel Karlsson driver svenska ”Bageriet” i London dit engelsmän kommer för att äta semlor och smörgåstårtor. 

När flyttade du till London och varför?

– Jag flyttade hit 2007 efter att ha sagt upp mig från min konditortjänst pa NK;bageriet  i Stockholm. Jag blev forälskad i London första gången jag var här pa en klassresa i 9:an. Jag har alltid känt mig dragen till storstäder och speciellt denna. Så till slut efter lite debatterande med mig själv hyrde jag ut min lägenhet i Stockholm och flyttade.

Berätta om din bakgrund i korthet och hur det kom sig att du valde att bli konditor?

– När jag tänker tillbaka så har jag alltid bakat. Med mamma, mormor eller farmor, alla tre är väldigt duktiga på mat och kakor. Det finns dessutom många duktiga ”bulltanter” i  släkten och jag brukade ofta sitta med på damernas pratstund för att då visste jag att det alltid vankades kaffe och kakor. Men mormor och jag hade nog extra skoj, när vi bakade mjuka kakor mitt i natten för att jag inte kunde somna! Hon var en väldigt duktig kock och hennes kafferep kommer jag aldrig att glömma. Efter gymnasiet fick jag ett sommarjobb som frukostnisse på Smögens hotell och hade även hand om konferenssällskapens fika. En av kockarna sa till mig att jag nog skulle satsa på att bli konditor istället för något annat. Innan dess hade jag inte tänkt på att man faktiskt kunde arbeta med godsaker hela dagarna, så jag nappade på en gång och sökte in på en tvåarig yrkesutbildning till bagare och sen konditor.

Hur tog ditt företag tog form?

– Efter att ha arbetat som anställd konditor i många långa år, längtade jag efter att få bestämma själv över min kreativitet, att få skapa och odla en egen kundkrets. Så jag sa upp mig från mitt jobb för att börja göra vad jag alltid drömt om på riktigt. Att ta steget att säga upp sig var kanske det svåraste.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Kanske ar det bästa att det är lätt att vinna uppskattning av den breda publiken. De flesta är ju förtjusta i choklad, bullar och kakor! Annars är det bästa att man får hålla på med det jag älskar! Jag tröttnar aldrig på att äta kakor eller de varma dofterna av kryddor och nybakat kaffebröd som slår emot en när man kommer in i ett konditorikök.

Hur har du blivit bemött av engelsmännen och vilken är deras favorit?

– Den respons jag fått av engelsmän för de svenska kaffebröd och bakverk jag serverat har varit fenomenal. De flesta har varit förundrade över att vår kaffebrödskultur har lyckats hålla sig så hemlig för gemene man i övriga Europa. Detta får mig så klart att känna mig väldigt stolt över det rika arv som vi faktiskt har i kakornas Sverige. Jag tror att de mest högljudda ooh’s and ahh’s har kommit från engelsmännen när de smakar på semlan. De mest höjda ögonbrynen har kommit när de sett smörgastårtan, men så fort de smakat en bit är de lika sålda som de flesta svenskar är på vårt fantastiska svenska påhitt!

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag har ju en naturligtvis en bageributik med servering i sikte. Då blir det lättare att nå fram till de engelsmän som inte har någon direkt anknytning till Sverige. Jag ser verkligen fram emot den dag då jag slår upp dörrarna till en svensk bageributik full med ljuvligt hembakade verk, mitt i kosmopoliska London.

Mer inför besök: Bageriet 

Text: Emelie Krugly Hill.