Skandinavisk estetik möter spansk historia
Londonsvenskars moderedaktör Nina Akbari möter Linda del Rio
Glöm ballerinas, moccasiner och galdiatorsandaler, handgjorde lädersandaler under namnet del Rio London spås bli en av sommarens stora trender. Sandalerna har rötter som går tillbaka till första århundradets spanska kungligheter och utkommer i 13 olika färger för både män, kvinnor och barn. På listan bland de som beställt de ekovänliga sandalerna finns grekiska kronprinsessan Marie-Chantal och supermodellen Elle Mcpherson. Brittiska VOGUE skrev om ekosandalerna i sitt juni-nummer och de har blivit hyllade för att vara otroligt sköna att gå i.
Kvinnan bakom sandalerna heter Linda del Rio Jansson och har funnit sitt kall från Hedge Fund Relationship Manager till designer. Jag mötte upp henne över en sen lunch på Tartine i South Kensington.
Berätta om hur del Rio London startade, du jobbade med banking innan?
– Jag är snart 36 år så jag har hunnit med en hel del i mitt liv, allt ifrån att jobba på Unicef i New York till att jobba med banking här i London. I mitt senaste jobb var jag Hedge Fund Relationship Manager på en fransk bank. I och med recessionen hände mycket på marknaden och jag började fundera på vad jag ville göra. Jag har alltid haft ett modeintresse, men är inte en trendslav utan har oftast velat skapa mitt eget mode som jag skulle beskriva som klassiskt och hållbart.
Sandalerna har en väldigt gammal historia, hur kom idén till att göra en nyproduktion på dem?
– Stilen på sandalerna användes av de spanska kungligheterna! Jag var på Ibiza förra påsken och över en lunch berättade en av mina väninnor att under hennes systers bröllop bar brudtärnorna specialgjorda espadrillos från Christian Louboutin. Det slog mig att espadrillos, som har en lång historisk bakgrund blivit en självklar trend, alla från Dior till Ralph Lauren har gjort egna versioner av den. Jag tycker själv om produkter som besitter en lång historia, och kom att tänka på dessa spanska sandaler som dateras bakåt ända till första århundradet och de spanska kungligheterna. Men de var ju inte fashion och inget man kanske skulle tänka sig att ha på sig. Jag ville göra dem mer fashion, exklusiva och roliga att ha på sig. Något som jag själv skulle vilja bära. Just då jobbade jag som konsult men samtidigt kände jag att jag ville göra något eget och att det kanske var dags att byta industri.
Jakten på att hitta rätt läder hade börjat, Linda förtäljer att hon är väldigt kräsen när det kommer till material, kvalitet och comfort. Allt produceras för hand i södra Spanien, där även Linda har sina rötter (hennes pappa är spanjor och mamma svenska). En man med över 30 års erfarenhet som läderskärare skär ut lädret, det färgas sedan in på vegetabiliskt vis och präglas så det liknar orm, python eller croco. Skokartongen är gjord i återvunnet papper i London och sulorna är gjorda utav återvunna däck. Utöver att sandalerna är helt ekologiskt producerade planteras också ett träd för varje par sandal som köps. Linda stödjer organisationen Tree Talks som har ett skolprogram i Uganda där de lär barnen hur man sår träd och tar hand om dem.
– Jag tycker det är jätteviktigt att ha ett miljötänk idag. Allt är lokalproducerat antingen i södra Spanien eller i London, berättar Linda, det är meningen. Jag skulle aldrig vilja lagga min produktion i Kina även om kostnaderna är lägre med langa transportstrackor och utan insyn och kontroll av produktionen och arbetsforhallandena. Jag vill stödja vår artesana historia och hantverkare här i Europa.
Hur har responsen varit?
– Den har varit otroligt bra, jag hade lite prover på sandalerna redan förra sommaren som såldes på bland annat Älva (butik i Chelsea, London) för att känna av efterfrågan. Många har inte sett den här typen av sandal så det är kul att berätta om historien bakom och att designen går tillbaka till första århundradet.
Jag hörde att Dover Street Market var intresserade av att ta in del Rio London?
– En av butikerna jag träffade i ett tidigt stadium var Dover Street Market (grundat av Comme des Garçon designern Rei Kawakubo, red. anm.) jag gick dit på vinst och förlust, med sandaler i handväskan, för att försöka träffa en inköpare. Jag hade tur för att huvudinköparen var på plats, han kom in med brillor och bar ett par coola shorts och berättade att det egentligen inte gick till så utan man var tvungen att boka ett möte. Men han gillade mig och tog en titt på sandalerna på plats, sen satte vi upp ett möte då han kom till Chelsea där jag sitter och jobbar. Han hade med sin inköpsassistent, de gillade dem och bestämde sig för tre par vardera på dam och herr. Men i slutändan valde de ett annat, mindre exklusivt märke (Anniel), som de haft inne tidigare säsong istället. Man märker att butiker inte vill ta risker nu när det är finansiell kris, i den här prisklassen tar de hellre in etablerade märken. Men det var ett väldigt kul mottagande och att de tog sig tid att träffas! Även Browns har muntligt sagt att de ska lägga en order. Jag väntar också på svar från Net-A-Porter som hittills har givit positiv feedback. Till nästa sommar kommer jag att göra sandaler i sammarbete med en av Englands mest exklusiva designers.
Vem är den typiska kundprofilen?
– Väldigt medvetna kunder med ett modeintresse där man uppskattar välgjorda produkter och vackra ting. Det skulle vara kul att se skorna på Angelina Jolie, eller dåtidens Jackie Kennedy. Greklands kronprinsessa Marie-Chantal lade nyligen en order på tio par sandaler till sig själv och sina barn.
Vilken typ av outfit skulle du helst styla skorna med?
– De kommer i 13 olika läder, så de passar med så olika saker. Allt ifrån en casual outfit med jeans och t-shirt till en långkaftan på sommaren, jag tänker mig antingen en Missoni kaftan eller långklänning/jumpsuit.
Till 2012 planerar Linda att även producera handgjorda väskor. Väskorna ska man känna igen genom den blåa ”del Rio-färgen” som Linda själv kallar det, planen är att innerfodret görs i den färgen. Hon kommer även att bredda försäljningen och blickar mot Monaco, L.A/Miami/NYC och Dubai.
Du har bott i London i många år, vad är det bästa med staden?
– Allt! Klimatet om jag jämför med Sverige, vi hade nästan bara en snöig dag i vintras, det var vitt i hela Hyde Park och jag och min pojkvän, Stephane, promenerade genom hela Hyde Park till Notting Hill – jättemysigt! Sen tycker jag om att det är så kosmopolitiskt med folk från hela världen. Man kan köpa service, i Sverige är det väldigt fult nästan att ta in hjälp, man ska göra allt själv men här kan man vara entreprenör och samtidigt ta in hjälp som barnflicka och städhjälp, det ar nästan en självklarhet. Här jobbar man väldigt hårt också, i Sverige är det vanligare att gå efter fasta arbetstider. Sen finns det så stort kulturellt utbud, jag upptäcker något nytt med London hela tiden. Till exempel har jag bara nyligen upptäckt östra London, det finns jättemycket att upptäcka. Jag bor och jobbar i Chelsea så det blir lätt att man håller sig här.
Vi fortsätter i London-spåret, var hittar man bästa shoppingen?
– Favoritbutiken är Joseph för alla senaste märken. Varuhus, Harvey Nichols för att det inte är stort och de tar in en bra kombination av etablerade och nya märken. Jag gillar också att gå till consessions-butiker där de har designer second hand. Sign of the Times på Elystan Street är jättebra, där kan man hitta senaste Miu Miu eller Balenciaga-väskan. Det är som en skattkammare, man vet aldrig vad man kan hitta! Jag gillar ocksa The Merchant 24 i Notting Hill som ägs av en väninna. Där kan man hitta riktigt sällsynta och exklusiva märken inklusive Hermès.
Och restauranger?
– Frukost: Italienska restaurangen Cecconi’s i Mayfair serverar en prisvänlig frukost fram till tolv. De har bland annat en omelett med tryffel som är jättegod. Lunch: Ottolenghi i Notting Hill och Belgravia. På Westbourne Grove finns 202 som ägs av designern Nicole Fahri och Daylesford Organic som ligger vägg i vägg. Middag: Roka en japansk, systerrestaurang till Zuma – nedervåningen har en loungekänsla med trevlig musik och deras egen hemgjorda alkohol. Drink/cocktail bar: Blakes Hotel på Roland Gardens, de har gamla LV koffertar som de använder som avlastningsbord och mysiga skålar med apelsiner– där kan man sitta i deras lounge med inrednings- och modeböcker och njuta av ett glas vin eller en god cocktail. Det är som att vara hemma hos en god vän, men man måste vara uppklädd.
Sist men inte minst, vilka tips skulle du dela med dig av till någon som är nyinflyttad i London?
– Jag och min pojkvän går mycket på bio, vi har biokort på Cineworld på Fulham Road/Kings Road i Chelsea, det kostar £17,9/månad för obegränsad bio. Bli medlem! Mitt andra tips är hemsidan Ocado.com som har hemleverans från matvarubutiken Waitrose, lägg ordern på nätet så får du hem den smidigt, om man väljer leverans kvällstid ingår det i köpet!
De fotvänliga sandalerna har lanserats lagom till sommaren. Lagret är begränsat och sandalerna är egentligen made-to-order, som privatkund kan man maila in sin beställning till sales@delriolondon.com, det tar upp till fyra veckor att få sandalerna handgjorda i Spanien. Vill du inte riktigt vänta så länge finns de att köpa på Wolf & Badger, Biondi Couture, Amaia och Älva i London. Nathalie Schuterman i Stockholm och på Gift Library och Scandinavian Minimall på nätet. Är du i St Tropez i sommar så finns de att hitta på Molly Loves på Key West Beach. Priset ligger på £ 250-270 för dam och herr och £135-155 för barn.
För mer info kolla in del Rio London’s Facebook-page.
Skribent: Nina Akbari