Slaget om julen – Sverige vs Storbritannien
Jul firas någon gång i december. En skäggig tomte är oftast inblandad. Så långt är Sverige och Storbritannien överens… men exakt hur en traditionell jul firas i de båda länderna skiljer sig en hel del. Kolla in vår guide och få tips på hur du ger din jul en engelsk touch och vart man kan få tag på svenska julprylar! –> WE KNOW! #ljuststake #julgran #saffran
Denna artikel är sponsrad av Clas Ohlson som finns på 3 platser runt om London (och 7 till utanför)!
Oavsett om du föredrar en svensk eller engelsk jul så har Clas Ohlson bunkrat upp med ALLT du behöver för årets julfirande. Du får 20% rabatt online och i affärer med koden SWEDESALE20 om du handlar innan 15 december.
Kolla även in vår 90 Second All-You-Can-Grab Challenge. Den bästa jultävlingen ever där du och en vän kan vinna ett race på 90 sekunder genom deras Kingston affär och får ta hem allt ni får med! Tävla innan lördag!
Vilken dag är det som gäller?
Bild: Överhörnäsbygdens Samhällsförening
Redan här är länderna oense. Sverige är ett av få ställen i världen där jul firas dagen innan Jesu födelse, alltså redan på julafton. Anledningen var att en ny dag började i solnedgången i forntida Norden, och då blev det naturligt att julen firades på kvällen före juldagen. De flesta svenskar är därför lediga från jobbet på julafton, medan engelsmännen som firar på juldagen fortfarande jobbar på julafton – mer eller mindre engagerat kan tilläggas! En typisk svensk julafton kan börja med grötfrukost innan det är dags att ordna med den ”riktiga” julmaten (här finns allt du behöver i köksväg). Julklapparna? De öppnas antingen före eller efter Kalle Anka, men är man däremot i Storbritannien öppnas de ofta på juldagsmorgonen. Julmåltiden äts tidigt i ett brittiskt hushåll och efteråt är det dags att bänka sig framför drottningens årliga jultal som sänds klockan 15.00.
Vad finns i julhemmet?
Bild: Jose Luis Pelaez (The Image Bank Getty Images)
Ett av de säkraste jultecknen i Sverige är att majoriteten av husen lyses upp av en julstjärna eller en adventsljusstake (här kan du minsann beställa en till din Londonlya). Denna kollektiva ljusfest har ingen riktig motsvarighet i Storbritannien, där man istället hänger upp mistlar här och var. De ska bringa tur och hålla onda andar borta, och man ska som bekant kyssas under misteln. I vissa svenska hem finns däremot en julbock av halm, medan seden med julstrumpor som hängs upp vid barnens sängar eller vid spiselkransen är mer utbredd i Storbritannien. I dessa stoppar man nämligen julklapparna under natten, istället för under granen eller i tomtens säck som i Sverige.
Vilka är de vanligaste julrätterna?
Bild: http://alltommat.se
Vi svenskar frossar som bekant i julmat från början av december ända fram till nyår, och detsamma gäller för britter. Men medan ett typiskt svenskt julbord innehåller julskinka, köttbullar (här hittar du bästa stekpannan!), rödbetssallad, inlagd sill och självklart knäckebröd så utgör ugnstekt kalkon med fyllning engelsmännens absoluta paradrätt. Till kalkonen äter man potatis i olika former, den fasade brysselkålen och ’gravy’. En annan klassiker som oftast finns på det engelska julbordet är ’pigs in blankets’ – korv inlindad i bacon. Japp, det är deras motsvarighet till vår kära prinskorv! En stor skillnad är också att en svensk julmiddag vanligtvis serveras i bufféform där man kan plocka vad man vill, medan britternas jultallrik redan är upplagd.
Och sötsaker då?
Bild: http://www.arla.se
Det finns en anledning till att Sveriges gym är överfulla första veckan i januari… Den stavas SÖTSAKER. Veckorna innan jul äter vi pepparkakor, lussekatter, knäck och fudge så vi spricker helt enkelt. Och för att inte tala om glöggen som vi hinkar i oss under decembers alla glöggfester. Engelsmännens version av glögg – ’mulled wine’ – är inte lika söt som glögg men dricks ändå flitigt framför brasan på puben (missa inte juliga mulled wine-muggar för hemmabruk). När det kommer till efterrätter är ’plum pudding’ och ’Christmas pudding’ givna julfavoriter hos engelsmännen. Svenskar tenderar att ha svårt att förstå hur dessa efterrätter fyllda med torkad frukt, nötter, brödsmulor och plommon kan göra sån stor succé på andra sidan Nordsjön… För att inte tala om ’mince pies’, minipajerna som namnet till trots inte innehåller köttfärs utan torkad frukt (igen!).
Har länderna några andra jultraditioner?
Bild: http://www.thefield.co.uk/
Jajamensan. I Sverige firas Lucia, ljusets drottning, den 13 december och har blivit en skönsjungande symbol för den svenska julen. Storbritanniens motsvarighet är de tusentals körer som sjunger ’christmas carols’ på torg, i köpcenter och under mer organiserade former i konserthallar. I stora drag är en engelsk jul mer livad, och man ser till att umgås med vänner och kollegor på puben under hela december (även på julaftonskvällen, när svenska hushåll ägnar sig åt mer stillsamma aktiviteter som sällskapsspel). Många engelsmän inleder juldagen med något starkare och under själva måltiden säger det bara PANG! Varje tallrik pryds nämligen av en smällkaramell som ska smällas innan man börjar äta. I smällkaramellen ligger en papperslapp med ett cheesy skämt och en pappershatt. Typ som våra kräftskivor, fast på vintern.
Oavsett om du föredrar en svensk eller engelsk jul så har Clas Ohlson bunkrat upp med ALLT du behöver för årets julfirande. Du får 20% rabatt online och i affärer med koden SWEDESALE20 om du handlar innan 15 december.