Starta eget i London som svensk
Det är ett stort steg att starta eget. Att starta en ny verksamhet utomlands kanske ännu mer. Vi vill ändå uppmuntra till att ni vågar då det är både lättare att starta eget i Storbritannien och skatten är lägre. Kör hårt och lycka till!
Viktiga organisationer, namn och nummer att hålla reda på:
Ditt National Insurance Number (NI) – Alla som jobbar och bor i Storbritannien ska ha ett NI nummer. Alla över 16 år som tjänar över £183 i veckan eller är egenföretagare och tjänar mer än £6475 i vinst per år måste betala NI. Läs mer.
HM Revenue and Customs (HMRC) – Skatteverket i Storbritannien. Det är till HMRC man betalar sin skatt.
Companies House – Det är här du registrerar ditt företag som du beslutar dig för att starta ett Limited Company (LTD). Här submittar du dina Confirmation Statements varje år samt uppdaterar ändringar inom företaget.
Unique Taxpayer Reference (UTR) Ett tiosiffrigt nummer du får av HMRC när du registrerat dig som Sole trader. Du måste ha detta nummer för att kunna göra din Self assesments (deklaration för egenföretagare).
Government Gateway ID – Ett ID system av HMRC. Det är här du loggar in för att deklarera/göra din eller ditt företags tax return. Du behöver ett Government Gateway ID för att kunna logga in till detta IT system som utvecklades av regeringen för möjligheten att göra sina deklarationer online. Det får du första gången du signar upp för att deklarera.
Storbritannien är världens femte största ekonomi och dess huvudstad är hem till tusentals svenskar som antingen arbetar eller studerar. Men precis som överallt annars i världen behöver man vara kreativ när det kommer till att hitta arbete och det har blivit allt vanligare att man startar eget. Men hur gör man för att starta eget när man som svensk bor i London? Vad är det man behöver tänka på och vart ska man börja?
Reglerna ändras efter Brexit
Enligt EU:s lagar kan man som EU-medborgare bo och arbeta fritt i andra EU-länder. Det innebär att du som svensk alltid har unnat starta och driva företag i London och Storbritannien. Den 31 januari 2020 gick dock Storbritannien ut ur EU och detta innebär en mängd förändringar för svenskar i Storbritannien. Under hela 2020 (övergångsperioden) har svenskar samma rättigheter som tidigare och kan fortfarande resa och flytta fritt till Storbritannien och London, men från och med midnatt den 1 januari 2021 kommer dessa regler inte gälla längre. Vad som kommer hända vet vi inte ännu. För senaste uppdateringarna besök svenska Ambassadens hemsida. Vi rekommenderar alltså starkt att om du har en dröm om att flytta till Storbritannien och London, eller någon annan stad, så gör det innan december 2020. Du måste kunna bevisa att du bott i UK innan detta datum och du måste även söka till EU Settlement Scheme för att få stanna. Ansökningstiden för detta går ut 30 juni 2021.
(“Ausrüstung eines Digitalen Nomaden – La” (CC BY 2.0) av verchmarco.)
- Om du inte tidigare bott i Storbritannien måste du först och främst skaffa dig ett National Insurance nummer. Ditt NI-nummer är personligt och ser till att den nationella försäkringspengen och skatten du betalar blir registrerat under ditt namn. Det räknas också som ett referensnummer för hela social security-systemet i Storbritannien. NI nummer är viktigt för arbetgivare att ha då de betalar din skatt genom PAYE (Pay-as-you-earn systemet) och din betalda skatt länkas till ditt unika nummer.
- Efter detta är det fritt fram att registrera företaget som antingen är ett aktiebolag, eller “LTD – Limited company” som det heter i Storbritannien, ett dotterbolag (varav det finns ett huvudkontor i ett annat land) eller en enskild firma – “Sole Trader”. För att registrera dig måste du ha en brittisk adress eller postbox och ett brittiskt bankkonto.
(Vi rekommenderar starkt Starling bank . De erbjuder 0.05% AER ränta på in-credit balances upp till £85 000. Bäst för business accounts såsom sole traders och små företag enligt oss! Du kan använda ditt Starlingkort i mer än 190 länder. Till skillnad från många andra banker lägger de inte till några avgifter eller avgifter när du använder ditt kort utomlands. Det är också gratis att ta ut kontanter från bankomater utanför Storbritannien)
- Du registrerar ditt företag på Companies House och betalar en engångsavgift på £12, tillskillnad från Sveriges 50 000 sek för att få starta upp ett aktiebolag.
- Deklarationen sker varje år och görs till HMRC – HM Revenue and Customs.
- Är du Sole trader (enskild firma) så betalar du skatten genom Self Assesment – även detta till HMRC.
- Är din turnover mer än £85 000 per räkneår måste du registera dig för VAT, dvs moms. Momssatsen för företag ligger normalt på 20 procent och bolagsskatten på 19 procent. Gällande skatten är det viktigt att höra med både det brittiska och svenska skatteverket vad som gäller. Om du fortfarande befinner dig i Sverige i längre perioder kan du riskera att bli dubbelbeskattad, vilket är något man vill undvika!
Från idé till verksamhet
När du har koll på vilka regler som gäller för att starta företag är det dags att ta en titt på hur din verksamhet ska se ut. Observera däremot att företagets affärsplan måste vara klar innan all form av registrering.
Börja med att skriv ned din affärsplan. Vad är det du vill erbjuda för produkt eller tjänst? Vilka är det som kommer att vilja köpa din produkt och hur ser målgruppen ut? Ta en riktigt titt på hur marknaden ser ut. Vilka konkurrenter har du och vad är det du erbjuder som gör att du kommer att sticka ut från dem. Även om det är svårt att uppskatta en budget i början kan det vara bra att göra en budget där du uppskattar hur mycket pengar du har att röra dig med och hur mycket pengar du tror att du kommer att kunna tjäna under det första året– var realistisk!
Bygg ditt nätverk
När du har din affärsplan klar och du har registrerat ditt företag och skaffat dig alla behörigheter och papper är det dags att börja jobba. Det är nu du ska börja leta kunder och se till att din verksamhet blir känd.
Det finns flera olika sätt att göra det här på och det beror mycket på vad det är du erbjuder. Oavsett om du arbetar hemifrån, har en butik eller ett kontor finns det passande sätt att göra reklam på. Oavsett verksamhet kan det vara bra att trycka upp visitkort som du kan dela ut till potentiella kunder. Merchaindise kan vara Se till att du syns på sociala medier. Länka din webbsida till ett företagskonto på Facebook, Instagram, Twitter och även Linkedin kan vara nyttigt.
Se däremot till att reklamen du gör inte är överdriven och bombadera inte dina kunder med den. Var koncis och lockande utan att vara irriterande och störig. Bra marknadsföring balanserar på kanten av vad som är för mycket och för lite.
(“Work” (CC BY 2.0) av Witches Falls Cotages.)
Var beredd på att arbeta
Det finns flera fördelar med att vara egen företagare. Man är sin egen chef, man kan själv bestämma hur man vill ha företaget och man får jobba med något man verkligen brinner för. Men det är samtidigt du som bär allt ansvar. Det är mycket arbete som ligger till grunden för varje stort företag och det kommer att finnas veckor och månader då du inte kommer att kunna vara ledig.
Ta hjälp av
Freshbooks – Skicka fakturor, manuellt eller automatiserat och håll koll på vilka som betalat och hur mycket skatt du ska betala genom Freshbooks. Vi använder Freshbooks och det gör redovisningen i slutet av året simpel och snabb. När det är dags för deklaration kan du ge access till din revisor – detta program sparar både tid och pengar.
Läs mer
Egenföretagare i London och Storbritannien
Brexit – vad innebär det för svensk handel?